Van verse kruiden in de tuin krijg je nooit genoeg. Munt voor door de couscous, basilicum als finishing touch over de pasta: met zelfgemaakte kruiden draai je in een handomdraai de meest lekkere gerechten in elkaar. En het werken in een kruidentuin geeft ook nog eens voldoening. Genoeg redenen dus om jouw eigen verse kruiden in de tuin te gaan kweken. Benieuwd welke kruiden in de tuin eenvoudig zijn voor een makkelijke kruidentuin?
Moet je kruiden in de tuin zaaien of planten?
Kruiden kun je zowel in de vorm van zaadjes als volgroeide plantjes kopen. In de meeste gevallen vind je in tuincentra eenjarge planten in zaadvorm, omdat het kweken van kruiden over het algemeen niet zo heel lastig is. Zodra de kiemen opkomen en een tweede bladpaar hebben gekregen, kun je deze kruiden verspenen. Meerjarige planten zijn lastiger te kweken, waardoor je ervoor kunt kiezen om deze als jong plantje te kopen en direct in de grond te planten. Let wel op dat deze kruiden vaak in zeer kunstmatige omstandigheden gekweekt zijn, waardoor de levensduur over het algemeen erg slecht is. Als je kiest voor het planten van een kruidenplantje, dan moet je eigenlijk direct bezig gaan met het redden van de volgroeide plant. Mocht je dus kiezen om te planten, let dan goed op onderstaande punten:
– Kies een volgroeide plant die zich goed ontwikkeld heeft en waarvan de bladeren er gezond uitzien;
– Check de onderkant van de bladeren op bladluizen of andere insecten;
– Controleer de wortels van de plant (idealiter wit en jong).
Wat is de ideale plek voor kruiden in de tuin?
De ideale plek voor een kruidentuin in de tuin is misschien wel de belangrijkste factor voor een succesvolle en vruchtbare oogst. Vooral de mate waarin de zon op de kruidentuin kan schijnen is cruciaal, maar ook het vochtgehalte en het type grond spelen een belangrijke rol. Overweeg daarom onderstaande punten om de ideale plek voor jouw kruiden in de tuin te bepalen:
– Geef de kruidentuin een zonnig plek waar minstens zes uur per dag de zon schijnt;
– Plaats de kruidentuin bij voorkeur niet in de volledige schaduw en/of in de volle wind;
– Bescherm eventueel de kruidentuin aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind;
– Zorg voor een gedraineerde, losse, droge en kalkrijke grond;
– Zorg voor een goede afwatering.
Let op: natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op de regels. Er zijn namelijk ook kruiden voor in de (half-)schaduw.
Hoe kun je een kruidentuin aanleggen?
Een kruidentuin kun je vanaf april buiten op verschillende manieren aanleggen en maak je zo groot of klein als je zelf wilt. Kruiden groeien uitstekend op voedselarme grond: je kunt een kruidentuin daarom in potten of bakken aanleggen, of direct op een vrij stuk volle grond. Er is eigenlijk geen specifiek betere optie als je de keuze moet maken tussen volle grond of potten. Beschik je niet over te veel plaats dan is een vierkantemetertuin ook perfect voor het aanleggen van de kruidentuin. Wil je voor het voorjaar al beginnen of wordt het onverwacht koud voor de tijd van het jaar? Dan kun je eventueel alvast beginnen met voorzaaien binnenshuis of in de kas: de plantjes moeten dan na verloop van tijd worden overgeplaatst naar de kruidentuin.
In alle gevallen is een goede waterloop belangrijk. Kruiden in de tuin houden namelijk niet van natte wortels, dus je moet zorgen voor grond met een goede afwatering. Gebruik daarvoor een mengsel van tuinaarde met een flinke dosis zand – het liefst op een lichte hellende ondergrond. Dan kan het regenwater makkelijk wegstromen. Bij kruiden in potten moet je ervoor zorgen dat zich onderin de potten gaten bevinden om het overtollig water af te voeren.
Wanneer kun je kruiden het beste zaaien?
In principe kun je kruiden het hele jaar door zaaien, maar de beste tijd om jouw kruiden in de tuin te planten is het voorjaar. Vorst kan immers jonge kruiden kapot maken. Mocht je er voor kiezen om een kruidenplantje te planten, dan kan dat het hele jaar door.
Welke kruiden in de tuin zijn makkelijk te zaaien?
In het begin is het verstandig om met een aantal eenvoudige en bekende kruiden te beginnen. Later als je de smaak te pakken hebt kun je altijd nog kiezen voor minder bekende en moeilijkere kruiden.
1. Basilicum
2. Bieslook
3. Citroenmelisse
4. Dragon
5. Koriander
6. Munt
7. Oregano
8. Peterselie
9. Rozemarijn
10. Salie
11. Tijm
Lees hieronder alles over deze 11 kruidenplantjes! ⤵︎
11 makkelijke kruiden voor in de tuin
1. Basilicum (eenjarige kruidenplant)
Van de heerlijke Basilicum in de kruidentuin kun je helaas maar een korte tijd genieten. Dit kruid groeit in de zomermaanden namelijk heel snel, maar als je een keer hebt geoogst is het plantje compleet uitgeput. Daarom kun je beter geen losse plantjes kopen en die in de kruidentuin zetten. Zaaien is een veel betere oplossing, het liefst in grote hoeveelheden. Basilicum is een basisonderdeel van onder anderen Pesto, maar wordt in veel meer (Italiaanse) gerechten gebruikt.
De eenjarige basilicum vraagt om een warme en zonnige standplaats en is zeer gevoelig voor vorst. Het is dan ook een echte koukleum: tijdens de herfst en winter kun je ‘m dus het best binnenshuis kweken. Maar over het algemeen heb je weinig omkijken naar de basilicum – behalve het geven van voldoende water.
Standplaats: volle zon |Â Grondsoort:Â voedingsrijk & doorlatend |Â Hoogte: 30-50 cm |Â Winterhard: nee
2. Bieslook (meerjarige kruidenplant)
Bieslook is misschien wel de meest algemene en wijdverspreide kruidui. Het is een kruid dat nauwelijks bollen produceert, maar eigenlijk om z'n holle bladeren wordt gekweekt – hoewel de prachtige violetblauwe bloemen mooi én eetbaar zijn. De smaak van Bieslook is zacht kruidig en wordt rauw gebruikt omdat de smaak bij het koken anders verloren gaat. Het is een klassieker bij veel gerechten zoals salades, eiergerechten en kwark of kaas.
Bieslook kun je vanaf half mei meteen buiten in de vorm van zaadjes zaaien. Net als alle sieruien houdt ook de bieslook van zon en een voedzame grond. Op vette klei groeit de bieslook het best. Het kweken van bieslook is vrij eenvoudig. Een voedzame grond en een zonnige plek zijn het belangrijkste. Tijdig water geven tijdens de droogte en na 6 weken kun je de zaailingen van de bieslook eventueel in een grotere pot verpotten.
Standplaats: zonnig | Grondsoort: voedingsrijk & vochthoudend | Hoogte: 30 cm | Winterhard: ja
3. Citroenmelisse (meerjarige kruidenplant)
De citroenmelisse heeft z'n naam niet gestolen: het geeft een citroen-smaak en ruikt ook heerlijk naar citroen. De citroenmelisse heeft namelijk ruwe bladeren die naar citroen gaan geuren als je erover heen wrijft. Er zijn dan ook verschillende geneeskrachtige effecten aan dit kruid toegeschreven. Maar ook in de keuken mag de citroenmelisse niet ontbreken voor diverse vis- en vleesgerechten, fruitsalades en natuurlijk voor thee!
De eenvoudige citroenmelisse heeft weinig onderhoud nodig. Hij staat het liefst op een enigszins vochtige plaats in de zon, al mag hij in de middag graag ook even in de schaduw vertoeven. Mochten de blaadjes geel worden, dan krijgt de plant onvoldoende water. Je kunt ‘m dan vaker water geven of verplaatsen naar een standplaats die wat minder in de zon ligt.
Standplaats: schaduw | Grondsoort: vochtig & doorlatend | Hoogte: 50cm | Winterhard: ja
4. Dragon (eenjarige kruidenplant)
Een erg veelzijdig kruid is de zeer aromatische Dragon. De dragon hoort namelijk thuis in zowel de medicinale tuinen als de keuken. Tijdens het koken wordt de smaak van dragon intenser en is een ideaal voor
het op smaak brengen van sauzen, maar ook geschikt voor vlees-, gevogelte, eier- en kaasgerechten.
De Dragon geeft de voorkeur aan een zonnige plaats uit de wind en vochtige en doorlatende bodem. Toch doet dit kruid het ook goed in minder optimale omstandigheden. Omdat dit kruid sterk woekert moet ‘ie al snel in een pot geplant worden, tenzij je een open ruimte in de tuin hebt. Ondanks zijn fragiele postuur is de dragon wel een sterke woekeraar en kun je ‘m na één maand al plukken!
Standplaats: warm & zonnig | Grondsoort: neutrale bodem | Hoogte: 70 cm | Winterhard: ja
5. Koriander (eenjarige kruidenplant)
De veelzijdige Koriander heeft een zeer uitgesproken smaak, waar niet iedereen van houdt. Zowel de pittige zaadjes als de groene blaadjes van de plant zijn eetbaar: al is er wel een groot smaakverschil tussen de wortels en de blaadjes. Koriander vind je meestal in Indiaanse en Chinese schotels. De zaadjes zijn ook een essentieel ingrediënt voor kerriepoeder. Omdat de koriander een eenjarige kruidenplant is, moet je ieder jaar ‘m opnieuw zaaien of planten.
Wil je graag koriander in huis hebben, dan kun je koriander in het voorjaar direct in de volle grond zaaien. Geef koriander een warm en zonnig plekje en zorg ervoor dat de plant goed vochtig blijft (in een lichte grond). Dek de zaadjes eventueel met een dun laagje compost. Na vijf tot tien dagen komen de plantjes al op! Je kunt de Koriander ook prima in een pot kweken – mits je daarvoor een goede aarde voor kruiden gebruikt.
Standplaats: zonnig & besschut | Grondsoort: luchtig | Hoogte: 60 cm | Winterhard: nee
6. Munt (meerjarige kruidenplant)
Munt is een heel populair kruid, dat in Nederland veel wordt gebruikt voor verse muntthee of als garnering over salades en couscous. Groene of tuinmunt is de meest voorkomende soort, maar er zijn ook andere soorten munt zoals Marokkaanse munt of pepermunt. Munt is een heel eenvoudige plant om te kweken, dus mocht je het leuk vinden om te zaaien dan kun je munt prima in de vorm van een zakje met zaadjes kopen.
In de zomermaanden groeit deze plant uitbundig, zelfs als je er grote hoeveelheden bladeren van oogst. Het is een echte woekeraar, die met zijn wortels dwars door alle andere kruiden in de kruidentuin groeit. Geef ‘m daarom een eigen stukje tuin, dat goed is afgeschermd van de andere kruiden in je kruidentuin. Je kunt het woekeren ook voorkomen door Munt veilig in potten te zetten, zodat z'n wortels in toom worden gehouden. Als uitzondering op de regel kan munt ook prima gedijen als hij niet in de zon staat! Een halfschaduw of schaduwplek is dus voor de Munt ook prima.
Standplaats: schaduw | Grondsoort: doorlatend | Hoogte: 80 cm | Winterhard: ja
7. Oregano (meerjarige kruidenplant)
Oregano, ook wel Majoraan genoemd, is een kruid met kleine witte of rozerode bloemen in in juli en augustus bloeien. De plant verspreid een aangenaam kruidig aroma en de blaadjes en de rood-paarse bloemen van dit kruid zijn eetbaar. De smaak is heel licht en past uitstekend bij gerechten die hun oorsprong vinden in Italië, Spanje en Griekenland. Oregano kan prima uit zaadjes zelf gekweekt worden.
De oregano is een relatief grote plant en kan wel tot 100 cm hoog worden. Mocht je dat te groot vinden, dan kun je de plant ook in een pot zetten. Dit Mediterraanse kruid groeit het beste op een zonnige plek en moet niet te veel water krijgen – dat kan namelijk een negatieve invloed op de smaak hebben. Je kunt starten met het oogsten van de blaadjes wanneer de plant ongeveer 10 cm hoog is.
Standplaats: volle zon | Grondsoort: vrij droog | Hoogte: 10 cm | Winterhard: ja
8. Peterselie (tweejarige kruidenplant)
De peterselie hoort tot de familie van de schermbloemige, maar is wel een eenjarig kruid dat na de bloei sterft. De bladpeterselie kent twee varianten – beiden met heldergroene blaadjes van een fijne structuur. De platte, die een wat pittige smaak heeft en die met de gekrulde bladeren die vaker als frisse garnituur wordt gebruikt in sauzen, dressing, salades en soepen.
De peterselie kun je in het late voorjaar het best in de volle grond zaaien. Al groeit de plant ook prima in een pot of kuip – zolang de bodem maar rijk is aan voedingsstoffen en kalk. In juni-juli verschijnen de eerste groengele bloemschermen, aan holle stengels van ongeveer 80 cm hoog. Na de bloei sterft de plant vervolgens weer af, waardoor je dus ieder jaar wel opnieuw moet zaaien.
Standplaats: halfschaduw | Grondsoort: doorlatend, niet zuur | Hoogte: 50-80 cm | Winterhard: ja
9. Rozemarijn (meerjarige kruidenplant)
Bij het aanleggen van een kruidentuin mag de Mediterraanse Rozemarijn zeker niet ontbreken. Het is een populair groenblijvende kruid, die je kunt herkennen aan de lange, naald-achtige blaadjes en blauwe bloemen. Zowel de blaadjes als de bloemen kun je gebruiken om smaak te geven aan verschillende maaltijden. Het kruid kan uit zaad opgekweekt worden, maar dit is over het algemeen lastig. Je kunt rozemarijn daarom het beste als plant in een pot kopen.
In de kruidentuin is de rozemarijn een gemakkelijke plant, die enkel bij vorst soms stopt met groeien. Wat betreft zon komt het bij de Rozemarijn dan ook minder nauw: op een (half-)schaduw plek staat de plant net zo goed. De winterharde en meerjarige kruid wordt relatief groot: hij kan namelijk een hoogte van 80 cm bereiken. Als je daar in je kruidentuin niet voldoende plaats voor hebt kun je een lage kruipende variant nemen.
Standplaats: (half-)schaduw | Grondsoort: doorlatend | Hoogte:80 cm | Winterhard: nee
10. Salie (meerjarige kruidenplant)
Tussen de kruiden in de tuin mag de prachtige salie – met haar fluweelzachte blaadjes – niet ontbreken. Het is een kruid met een kenmerkend aroma, waarvan je de blaadjes kunt gebruiken voor machtige gerechten zoals pasta’s, hartige taarten, risotto en andere Italiaanse gerechten. Dit kruid is lastiger te kweken, dus de Salie kun je beter als jong plantje kopen.
In de kruidentuin is salie een mooie plant om te zien. De plant heeft fluweelachtige zachte blaadjes en de bloemen zijn zilverkleurig. Salie is goed winterhard, woekert niet en houdt van een luchtige grond. Als je de plant elk jaar een paar mestkorrels geeft zal hij ieder jaar nog beter groeien.
Standplaats: volle zon | Grondsoort: doorlatend | Hoogte: 30 – 60 cm | Winterhard: ja
11. Tijm (meerjarige kruidenplant)
De kleine kruipende plantjes van de laaggroeiende tijm zijn een leuke afwisseling in de kruidentuin met andere kruidenplanten. De blaadjes hebben een lekkere kruidige smaak en kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden voor pizza's, vlees, aardappels en sauzen. Het kweken van tijm kan soms lastig zijn, waardoor men vaak een klein plantje tijm koopt om te planten.
Dit meerjarige kruid met houtachtige stam kan groeien tot 30 cm hoog, mits je de plant in de zon plaatst. Hij kan goed tegen vorst, want hij komt ieder jaar in het voorjaar weer netjes terug. Het oogsten van tijm doe je door een takje af te knippen en de blaadjes er met een vork af te ritsen. P.S.: de tijm werkt krampstillend en is goed tegen maag-darmkrachten en de hoest!
Standplaats: volle zon | Grondsoort: doorlatend, arm | Hoogte: 30 cm | Winterhard: ja
Zelf kruiden in de tuin kweken geeft je een aards gevoel. Heerlijk in de tuin bezig zijn en vervolgens in de keuken genieten van jouw eigen gekweekte geurige kruiden. Vanaf nu kun je de (dure) kruiden uit de supermarkt die meteen verpieteren vergeten, want jij kunt binnenkort van jouw eigen herb garden genieten!
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel