Op zoek naar prachtige schutting klimplanten die jouw tuin makkelijk in het groen zetten? De meeste achtertuinen worden begrensd door een schutting of een hekwerk Wij zetten de mooiste schutting klimmers voor je op een rijtje en leggen je uit waar je op moet letten bij het kiezen van deze groene parels!

Ode aan klimplanten tegen een schutting

Schutting klimplanten zijn ideaal om een overbodige afscheiding in de tuin te verbergen en maken er juist iets moois van. Gebruik de schutting juist in je voordeel en zet het in om verticaal te tuinieren of gebruik het als een weelderig en natuurlijk ‘schilderij’ voor je planten in de tuin. Juist in deze tijden is het heerlijk om jezelf te omringen met groen. Planten zijn niet alleen gezond voor jouw (mentale) gezondheid, maar zorgt ook nog eens voor biodiversiteit in de tuin én werkt verkoelend op warme dagen. Maar hoe creëer je nou die groene wand van schutting klimplanten? Wij geven je een overzicht van de mooiste schutting klimmers, leggen je uit hoeveel klimplanten je tegen de schutting moet plaatsen, hoe deze klimplanten klimmen en hoe je vervolgens deze groene schutting het beste kunt snoeien en onderhouden.

Top 6 schutting klimplanten

  1. Toscaanse Jasmijn (Trachylospermum jasmonoides) 
  2. Kamperfoelie (Lonicera periclymenum ‘Belgica Select') 
  3. Bosrank (Clematis armandii ‘Apple Blossom')
  4. Klimhortensia (Hydrangea anomala ‘Petiolaris')
  5. Bruidssluier (Fallopia aubertii)
  6. Schijnaugurk (Akebia quinata)
Hoeveel klimplanten moet je tegen een schutting plaatsen?

De hoeveelheid planten die je tegen een schutting aanplant, is afhankelijk van hoe dicht begroeid je de schutting wilt hebben. Probeer in ieder geval uit te gaan van drie klimplanten per meter, bij minder kan het wat langer duren voordat de schutting is dichtgegroeid. Daarnaast moet je natuurlijk ook rekening houden met de buren. Sommige schutting klimplanten, zoals de klimop of blauwe regen, kunnen namelijk enorm gaan woekeren en groeien overal tussendoor. Steker nog: op een gegeven moment kunnen deze woekeraars zo sterk tussen de schutting door gaan groeien dat ze schade aan de schutting brengen.

Controleer van te voren ook de grond van de schutting. Schuhttps://www.biano.nl/artikel/top-10-beste-elektrische-kachels-in-2021ttingen staan namelijk vaak op een slechte, schrale grond. Verbeter daarom eerst de grond door compost, tuinturf en compost erdoorheen te werken. Op die manier creëer je namelijk een betere voedingsbodem voor de planten en blijft de grond beter vocht vasthouden.

Hoe kun je de schutting klimplanten aan een schutting vastmaken?

Wil je een klimplant tegen een schutting laten groeien? Niet alle schutting klimmers klimmen ook daadwerkelijk vanzelf: er zijn namelijk zelfhechtende klimmers en rankende klimmers. De zelfhechtende klimmers kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hun hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Dit type klimplant heeft dus geen klimrek nodig. Rankende klimplanten, daarentegen, maken lange ranken die ze ergens omheen wikkelen. Deze soorten hebben dus wel een beetje ondersteuning nodig. Om rankende klimplanten op de juiste manier te laten groeien kun je ze begeleiden. Daarvoor zijn allerlei handige hulpjes verkrijgbaar, zoals:

  • Bindband of binddraad: hiermee maak je eenvoudig stengels vast aan palen, stokken en klimrekken. Bindband of binddraag is verkrijgbaar in verschillende diktes en laat voldoende ruimte over voor de klimplant om te groeien.
  • Bindband met rattenstaartsluiting: ook dit type band is bedoeld om planten aan palen, stokken en klimrekken te binden, maar door de handige rattenstaartsluiting kun je het ook zo weer losmaken én hergebruiken.
  • Draadspanset: in plaats van het plaatsen van een klimrek kun je ook draden spannen om de klimplanten langs te laten groeien. Ideaal dus voor rankende klimmers. Zet de rankers eventueel vast met wat spandraad en de stengel met bindband.
  • Rubberband: dit type band is een stuk steviger en draai je gemakkelijk om dikke palen en takken heen.
  • Wikkeldraad: dit kun je gebruiken om twijgen vast te knopen en ze op hun plek te houden – ook op iets grotere afstand.
Hoe kun je schutting klimplanten het beste snoeien?

Niet iedere klimplant is natuurlijk hetzelfde en iedere klimplant groeit ook op zijn eigen manier. Er zijn hele rustige klimmers, die je vaak maar één keer in het voorjaar hoeft te snoeien. Maar er zijn ook snelgroeiende klimplanten die je minstens drie keer per jaar moet snoeien, omdat ze erg ver naar voren zullen groeien waardoor het er al snel onverzorgd zal uitzien.

1. Toscaanse Jasmijn (Trachylospermum jasmonoides)

De prachtige Toscaanse Jasmijn, ook wel sterjasmijn genoemd, is afkomstig uit de bosgebieden van India en Japan. Het is een heerlijk geurende klimplant met prachtige witte bloemen. De bladeren van deze klimmer zijn donkergroen en glanzend.

Kenmerken: De bloemen van deze Toscaanse koningin verspreiden een heerlijke geur en bloeien tijdens de zomer uitbundig. Het is een zeer enthousiaste klimmer die lengtes kan bereiken van maar liefst 9 meter.
Standplaats: De Trachylospermum staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw.
Onderhoud: Deze klimmer kan redelijk goed tegen droogte, maar tijdens warme en droge periodes kun je hem wat extra water geven. Als je hem wilt snoeien kun je dat het beste doen in de lente, door de oudere stengels te verwijderen.

shutterstock 1726645969

2. Kamperfoelie (Lonicera ‘Belgica Select')

De prachtige Kamperfoelie komt van nature uit Eurazië en heeft kleurrijke bloemen, waarvan de meesten ook nog eens heerlijk geuren. Deze schutting klimplant wordt ook wel de wilde Kamperfoelie genoemd, omdat hij met zijn slingerende takken andere struiken en bomen in een soort wurggreep kan nemen.

Kenmerken: De maximale groeihoogte van de Kamerfoelie is ongeveer 6 meter en hij bloeit en geurt de hele zomer lang.
Standplaats: Deze bladverliezende plant staat het liefst in een vochtige en voedselrijke grond met zon of halfschaduw.
Onderhoud: Om de Belgica Select te verjongen kun je hem het beste aan het begin van de lente helemaal terug tot aan de basis snoeien. Na de bloei (rond september) zou je hem voor een tweede keer eventueel kunnen snoeien.

shutterstock 1732006294

3. Bosrank (Clematis armandii ‘Apple Blossom')

Deze klimplant is er in ontzettend veel verschillende soorten, waaronder dus de Apple Blossom. De prachtig roze-witte bloemen van deze Bosrank ‘Apple Blossom' lijken op een appelbloesem, dat de naam verklaart. De Clematis is een uitstekende klimmer, met de aparte krullende takjes wikkelt hij zich namelijk vast en zorgt hij ervoor dat hij stevig tegen de wand blijft.

Kenmerken: Deze bosrank is een groenblijvende en vroege klimmer en dus ideaal om in de winter kleur te behouden. Deze plant bloeit in het voorjaar en kan een hoogte van 500 cm behalen.
Standplaats: De clematis staat het liefst op een plek die niet volledig in de zon staat en hij lust aardig wat water.
Onderhoud: Je kunt hem het beste direct na de bloei snoeien. Bovendien is deze schutting klimplant een dorstige groeier, dus zorg voor voldoende water!

shutterstock 2176348477

4. Klimhortensia (Hydrangea anomala ‘Petiolaris')

Deze hortensia (Hydrangea) komt van oorsprong uit (Zuid)oost-Azië, Noord-Amerika en de Andes en is bekend met gematigde streken. De klimhortensia is zeer populair vanwege zijn grote witte bloemschermen, die in juni beginnen te bloeien.

Kenmerken: Hoewel deze klimhortensia een redelijk langzame groeier is, kan hij wel behoorlijk hoog worden! In de maanden mei en juni bloeit hij uit tot wel 10 meter hoog! Door middel van zijn hechtwortels kan hij zich aan praktisch ieder oppervlak zelf vasthechten.
Standplaats: Deze plant bloeit meer en mooier als hij niet in de volledige zon staat, maar op een plek in de halfschaduw. Helemaal tevreden is hij met een voedselrijke, kalkarme en goed waterdoorlatende bodem.
Onderhoud: Goed nieuws, want snoeien is bij de klimhortensia nauwelijks nodig. Wil je hem toch wel snoeien? Houd er dan rekening mee dat hij de bloemen vormt op tweejarig hout.

shutterstock 1753033553

5. Bruidssluier (Fallopia aubertii)

Van oorsprong komt de prachtige Bruidsluier uit Oost-Azië en heeft zijn naam te danken aan de prachtige sluier van witte bloemen – te zien tijdens de zomermaanden. Het is een echte slingerplant die zich niet zomaar laat tegenhouden aan het einde van de pergola.

Kenmerken: Deze klimmer krijgt van juni tot september prachtige roomwitte bloemen die in het najaar geel verkleuren. Hij laat zich niet zomaar tegenhouden en kan wel klimmen tot een meter of 12!
Standplaats: De bruidsluier staat graag op een zonnige of halfschaduw plek, maar kan ook goed tegen kou! Zorg in ieder geval voor een voldoende ruime plek om te groeien.
Onderhoud: Zowel in de late winter als in de vroege lente kun je deze slingerplant goed snoeien, maar let er wel op dat je de hoofdranken laat staan.

shutterstock 1813816376

6. Schijnaugurk (Akebia quinata)

Al eens gehoord van de schijnaugurk? De Akebia quinata, oftewel schijnaugurk, heeft mooi donkergroen blad en krijgt opvallende bloemen. Na een langdurige zomer veranderen de bloemen in augurkvormige-vruchten. Oorspronkelijk komt deze houtachtige klimheester uit China, maar groeit tegenwoordig ook goed in Nederland.

Kenmerken: De Akebia is een zeer sterke en snelgroeiende klimplant die vroeg in het jaar al bloeit met roze-paarse bloemen. Een ideale schutting klimplant: hij klimt het liefst namelijk ergens tegen aan.
Standplaats: Deze schijnaugurk is een weinig eisende plant: schaduw of zon, het is hem om het even. Zolang de bodem maar vochtig blijft! Zorg er dus in ieder geval voor dat de grond licht vochtig blijft.
Onderhoud: Mocht je deze klimmer willen snoeien, dan kan dat het beste na de bloeiperiode. Laat in ieder geval de hoofdranken staan.

shutterstock 474403129
Comments to: 6x schutting klimplanten voor een groene schutting

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *