1. Planten

7 planten die goed tegen zon en droogte kunnen

Jouw border verrijken met planten die wel goed tegen de zon en droogte kunnen? Sterke planten die goed tegen zon en droogte kunnen en minder eisen stellen aan de bodem zijn steeds meer gewenst, aangezien onze zomers ook steeds warmer worden. Ben je dus op zoek naar groene helden waar je in de zomermaanden langer plezier aan kunt beleven, bekijk dan de onderstaande top 7.

Planten die goed tegen zon en droogte kunnen

  1. Lavendula Angustifolia (Lavendel)
  2. Erigeron karvinskianus (Mexicaans Madeliefje)
  3. Verbena bonariensis (IJzerhard)
  4. Sedum ‘Matrona’ (Vetkruid)
  5. Gypsohila paniculata (Gipskruid)
  6. Echinacea purpera ‘Magnus’ (Zonnehoed)
  7. Gaura lindheimeri ‘Siskiyou Pink’ (Prachtkaars)

Eigenschappen droogte resistente planten

Planten die goed tegen zon en droogte kunnen, ook wel droogte resistente planten genoemd, hebben zich van nature aangepast aan droge en barre omstandigheden. Deze planten kunnen dus perfect geplant worden in een arme grond, maar kunnen ook zelfs in potten blijven staan. Let er wel op dat jonge planten eerst een sterk wortelstelsel moeten opbouwen, voordat ze zich ook daadwerkelijk kunnen weren tegen de droogte. Vooral bij de aanplant dienen deze planten dus wel genoeg water te krijgen. Daarnaast zijn de meeste droogte resistente planten dus gek op zon. Sterker nog: als ze in de schaduw worden geplant is de kans groot dat ze minder bloeien en hun bladeren verliezen. Kortom: zet deze planten dus in een arme grond (of zelfs in de pot) op een zonnige plek en ze zijn helemaal gelukkig.

BloeiperiodeHoogte plantVerzorgingtips
LavendelJuni-Juli50 cmHalf april snoeien tot vlak boven het oude hout
Mexicaans madeliefjeMei-Oktober10-50 cmIn de herfst tot de grond terugsnoeien
IJzerhardJuli-September100-140 cmSnoeien eind oktober/begin november
VetkruidAugustus-Oktober60-80 cmIn voorjaar uitgebloeide bloemen wegknippen
GipskruidJuni-September120 cmNa de bloei flink terugsnoeien
ZonnehoedJuli-September90-100 cmDode stengels in het voorjaar wegsnoeien
PrachtkaarsJuli-Oktober80 cmAfgestorven stengels in maart wegsnoeien
Tabel: Overzicht planten die goed tegen de zon en droogte kunnen

1. Lavendula Angustifolia (lavendel)

Hét voorbeeld van een plant die goed tegen zon en droogte kan is de paarse lavendel. Deze prachtige zomerbloeier staat natuurlijk bekend vanwege haar sterke geur en is daarom ook zeer populair onder de hommels en bijen. De lavendel bloeit in juni-juli en houdt van een barre, kalkachtige grond of een kleinere plantenbak. Het advies is om de lavendel ieder jaar in het voorjaar tot vlak boven het oude hout terug te snoeien. Hierdoor voorkom je dat de plant steeds houtiger en kaler aan de onderkant wordt.

shutterstock 1777906226

2. Erigeron karvinskianus (Mexicaans Madeliefje)

Ode aan het schattige Mexicaanse madeliefje: want deze plant heeft zo goed als geen verzorging nodig, maar groeit rijkelijk! De plant bloeit namelijk in de periode mei tot oktober met meerkleurige (wit, roze en lila) met een geel hart. Deze bladverliezende vaste plant houdt van een standplaats in de volle zon en doet het eigenlijk goed op iedere doorlaatbare grond.

shutterstock 1816510664

3.Verbena bonariensis (IJzerhard)

Deze plant wordt heel hoog (100-140 cm), maar blijft door de lange, dunne stelen heel luchtig. De felroze bloemschermen bloeien van juli tot september – het liefst in de zon op een goed doorlatende standplaats. Vaak wordt de Verbena bonariensis gecombineerd met andere zonminnende hoge bloeiers. Leuk detail: de bloem bloeit ook nog mooi door in een vaas!

shutterstock 2150768377

4. Sedum ‘Matrona’ (Vetkruid)

Ken je deze bijzondere (laat-)bloeier al? Deze vetkruid bloeit met enorme opvallende roze bloemen van augustus t/m oktober. De Sedium kan goed in de rotstuin, border of in een pot op het terras of balkon en geeft ook nog eens goede snijbloemen. De plant staat graag in de zon, kan lichte schaduw verdragen en houdt ook van een waterdoorlatende grond. Als de grond te nat is, gaat de mooie vetkruid namelijk rotten.

shutterstock 2034591497

5. Gypsohila paniculata (Gipskruid)

Eerlijk is eerlijk: gipskruid is een plaatje om te zien. Deze wolk van kleine witte (of roze!) bloemetjes bloeit van juni tot en met augustus en kan tot 120 cm hoog worden! Vanwege de zonnige plek en matig voedselrijke bodem is deze plant uitstekend geschikt voor rotstuin-liefhebbers. Net als zijn voorgangers hoeft ook de Gypsohila paniculata van een doorlatende, kalkoudende bodem.

shutterstock 1057584788

6. Echinacea purpera ‘Magnus’ (Zonnehoed)

De zonnehoed trekt alle aandacht met haar prachtige grote, stevige bloemen en intend roze kleur. De Magnus bloeit van juli t/m september en steekt uiteindelijk tot ongeveer 100 cm de lucht in. De Zonnehoed stelt geen specifieke bodemeisen, kan goed tegen zon en droogte en heb je weinig omkijken naar. Mocht je nou toch graag willen tuinieren: knip dan de uitgebloeide bloemen weg om een volgende bloei te stimuleren.

shutterstock 1466631830

7. Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ (Prachtkaars)

De Prachtkaars met haar luchtige, witte en liefelijke bloemen is een fantastische borderplant. Met zijn open structuur weeft ‘ie als het ware namelijk makkelijk door andere vaste planten heen. Deze vaste plant bloeit van juli t/m oktober, waarbij de vlinderachtige bloempjes steeds hoger aan de stengel verschijnen en een hoogte van 80 cm behaald. Let wel op dat je de Pracktkaars aan het begin van de winter afdekt met takken, stro of blad: bij strenge vorst valt hij anders weg.

shutterstock 1503154868

Ondanks dat deze planten goed tegen zon en droogte kunnen is water geven wel een belangrijk aandachtspunt. Iedere plant heeft natuurlijk toch weer z'n eigen gebruiksaanwijzing. Mocht je dus nog vragen hebben of tips hebben over andere planten die goed tegen zon en droogte kunnen: laat het dan vooral weten

Comments to: 7 planten die goed tegen zon en droogte kunnen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *