Planten met witte bloemen zijn aantrekkelijk, omdat je rust en sereniteit in de tuin kunt creëren of juist een scheidingslijn kunt maken tussen de andere bonte kleuren. Andere kleuren vormen een prachtig contrast en zijn sprekender in combinatie met planten met witte bloemen. Wij hebben de vijf mooiste planten met witte bloemen voor in de tuin geselecteerd.

De trend van planten met witte bloemen

Aankomend tuinseizoen worden planten met witte bloemen steeds populairder. Dat is goed te verklaren vanuit de behoefte naar het serene en rustige gevoel. Na een lange, koude en donkere winter beginnen er lichtere en helderdere tijden aan te komen. Terwijl de geuren en geluiden van veranderende seizoenen de lucht beginnen te vullen, verschijnen er verse bladeren op takken en ontkiemen de eerste knoppen uit de aarde. De lange winterstilte wordt door de geluiden van de gezellige vogeltjes verbroken. De lente komt eraan! Een onmiskenbaar gevoel van optimisme gaat door ons heen, terwijl we eraan herinnerd worden hoe mooi het buitenleven kan zijn. De aankomende tuintrends zijn volledig gericht op het versterken van dit serene gevoel dat samengaat met tijd doorbrengen in de natuur. De tuin wordt steeds meer een rustige ruimte voor ontspannende momenten. Planten met witte bloemen zijn het boegbeeld van een rustgevende en natuurlijke tuin waarin we onze rust vinden.

Top 7 planten met witte bloemen

  1. Wisteria Sinensis Alba (Blauwe Regen)
  2. Gipskruid (Gypsophila paniculata)
  3. Spoorbloem (Centranthus ruber ‘Albus')
  4. Lindheimer's prachtkaars (Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterfly')
  5. Wederik (Lysimachia clethroides)
  6. Dovenetel (Lamium maculatum ‘White Nancy')
  7. Monnikskap (Aconitum napellus ‘Album’)

1. Wisteria Sinensis Alba (Blauwe Regen)

De populaire en bekende Blauwe Regen heeft ook een witte variant, ook wel de Chinese Witteregen genoemd. Deze mooie trosvormige plant met witte bloemen geeft een prachtig aanzicht! Als jonge plant heeft deze witbloeier een beetje ondersteuning nodig. Je kunt daarom de plant het beste aanbrengen aan de schutting of waterpijp. Zorg wel dat de wortels in de schaduw blijven.

Kenmerken: In de maanden mei en juni bloeit deze klimmende plant met zijn sterk geurende bloemen met de klok mee. De bloemtrossen kunnen tussen de 40 en 100 cm lang worden.
Standplaats: Geef de witte regen een plek in de zon of in de halfschaduw en deze plant met witte bloemen is helemaal tevreden.
Onderhoud: De Wisteria Sinensis Alba kun je het beste verzorgen door de plant minimaal twee keer in het jaar te snoeien en te bemesten. Daarnaast houdt hij van „koele voeten“: een vochtige en voedselrijke bodem.

shutterstock 544505647

2. Gipskruid (Gypsophila paniculata)

Gipskruid maakt onderdeel uit van de anjerfamilie en voelt zich net als andere familieleden het meeste thuis in droogvallende gebieden. Deze plant met witte bloemetjes kenmerkt zich natuurlijk door de gezellige bloemen met kleine blaadjes, die zich als het ware uitspreiden als een sluier. Extra leuk: het Gipskruid kun je ook binnenshuis gebruiken in een bloemstuk!

Kenmerken: Gipskruid is een eenjarige plant dat in de maanden mei, juni, juli en augustus bloeit. De maximale groeihoogte is ongeveer 40 cm.
Standplaats: De Gypsophila paniculata is de moeilijkste niet: op het balkon, binnen, op het terras in de volle grond: het is hem om het even.
Onderhoud: Gipskruid mag je regelmatig water geven, zodat de grond licht vochtig blijft.

shutterstock 1057584842

3. Spoorbloem (Centranthus ruber ‚Albus‘)

Deze Spoorbloem heeft prachtige witte bloemen in pluimen die vanaf mei tot ver in de zomer verschijnen. Het blad is blauwgroen van kleur en blijft in zachte winters ook aan de plant. Let op: na de bloei maakt de plant pluizige zaden, die eenvoudig opkomen zodat de plant zichzelf vermeerderd.

Kenmerken: De valeriaan met witte bloemen, oftewel de spoorbloem, wordt tot ongeveer 80 cm hoog en verliest in de winter over het algemeen zijn blad.
Standplaats: Deze bloeiende plant staat graag op een warme en beschutte plek in het volle zonlicht.
Onderhoud: Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, want dit stimuleert de doorbloei.

shutterstock 352342964

4. Lindheimer's prachtkaars (Gaura lindheimeri ‚Whirling Butterfly‘)

De Lindheimer's prachtkaars, ook wel bekend als dwarrelende vlindertjes, is een elegante borderplant met witte bloemetjes. De naam heeft hij te danken aan de witte bloemetjes die in de nazomer van juli tot oktober op kleine vlindertjes lijken. Hij staat prachtig in een gemengde border, met bijvoorbeeld siergrassen!

Kenmerken: De hoogte van de Gaura lindheimeri ‚Whirling Butterflies‘ is ongeveer 80 tot 100 cm en soms zelfs nog iets hoger.
Standplaats: Gaura staat het liefst op een zonnige plek op een goed doorlatende grond.
Onderhoud: Wat betreft het snoeien is het advies om de uitgebloeide bloemetjes van de plant pas na de winter af te knippen; dat verhoogt de kans op overlevering van de winterperiode.

shutterstock 1749444080

5. Wederik (Lysimachia clethroides)

De prachtige Lysimachia clethroides, in Nederland bekend als de Wederik, kent zijn oorsprong in China en Japan en past daarom bij uitstek goed in een natuurlijke Japandi tuin. Bovedien trekt de Wederik hommels, bijen en vlinders aan en is goed te gebruiken als snijbloem. Let op: deze Wederik is een vaste plant die zich via uitlopers verspreidt.

Kenmerken: De Wederik bloeit van juli tot september met witte opgaande bloemen die in een bochtje groeien. Hij kan een hoogte van ongeveer 80 cm bereiken.
Standplaats: Lysimachia clethroides staat het liefst in de zon of halfschaduw in een voedselrijke, vochtige bodem en stelt weinig eisen aan de grondsoort
Onderhoud: Knip in het voorjaar lelijke en uitgedroogde delen van de Wederik weg en geef meteen wat organische mest.

shutterstock 1131405122

6. Dovenetel (Lamium maculatum ‚White Nancy‘)

De gevlekte dovenetel Lamium maculatum â€˜White Nancy’ komt van origine uit Europa en verwilderde soorten komen ook in Nederland voor. Dit soort heeft een getekend wit bont blad met witte bloemen en is een uitstekende vulplant in bloembakken of in de border.

Kenmerken: Lamium maculatum wordt slecht 25 cm hoog en de bloeiperiode van deze dovenetel valt in de periode april, mei en juni.
Standplaats: De standplaats van deze Dovenetel dient een half beschaduwde plek in de tuin te zijn, hoewel schaduw ook goed wordt verdragen. Belangrijk is dat de grond voldoende voedselrijk is en waterdoorlatend.
Onderhoud: In een bloempot is wekelijks watergeven nodig. Bij aanhoudende droogte of warmte mag hij zelfs dagelijks water krijgen. In de volle grond is water geven alleen nodig bij aanhoudende droogte of warmte.

shutterstock 1966474618

7. Monnikskap (Aconitum napellus ‘Album’)

Deze witbloeiende variant van de monnikskap heeft lange stengels met veel witte bloemen.De bloemetjes hebben de typische vormen die lijken op de kappen van monniken. Vandaar ook de Nederlandse naam Monnikskap. De Aconitum napellus ‚Album‘ laat zich goed combineren met andere vaste tuinplanten en doet het ook prima in de schaduw van hogere bomen en struiken.

Kenmerken: De Aconitum napellus is een bladverliezende die van juni t/m juli met witte bloemen bloeit en uiteindelijk circa 120 cm hoog kan worden.
Standplaats: Liefst heeft de monnikskap een ietwat beschutte standplaats zodat de bloemstengels niet afbreken bij veel wind. Bovendien staat de plant graag in de halfschaduw tot schaduw in een humusrijke niet al te natte grond.
Onderhoud: De plant sterft elke winter af en loopt in het voorjaar weer uit. In het voorjaar kun je de uitgebloeide stengels helemaal verwijderen, zodat jonge scheuten licht en ruimte krijgen.

shutterstock 1497611753
Comments to: 7x Planten met witte bloemen voor rust in de tuin

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *