Hoelang moet je rauwe broccoli koken zodat hij perfect gaar is? Hoe voorkom je dat de broccoli een slap prutje wordt? En hoe behoud je de vitamine C en andere voedingstoffen in de broccoli tijdens het koken? Met deze 3 tips wordt broccoli bereiden een koud kunstje. Broccoli koken is namelijk helemaal niet moeilijk, als je weet wat je doet natuurlijk.
Voor het beste resultaat wil je de broccoli koken tussen 3 Ã 5 minuten.
Hoelang moet broccoli koken?
Hoelang broccoli moet koken is afhankelijk van wat jij lekker vindt. Het is beter om broccoli niet te lang te koken. De ideale kooktijd van broccoli hangt af van jouw eigen smaak. Na 3 minuten koken is de broccoli beetgaar. Heb je liever zachte broccoli? Dan ben je met ongeveer 5 minuten koken klaar. Broccoli koken doe je liever niet langer dan 6 minuten. Niet alleen omdat de groente dan zijn smaak verliest, maar ook veel vitaminen gaan verloren. Zonde!
Je kunt voor rauwe broccoli de volgende kooktijden aanhouden wanneer het water kookt:
- Knapperig, 2 minuten
- Beetgaar, 3 minuten
- Zacht, 5 minuten
Hoe kook je broccoli beetgaar?
- Giet water in een ruime pan en voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook.
- Maak de broccoli schoon onder de kraan.
- Verwijder de groene bladeren van de onderkant. Snijd de stronk van de broccoli eraf. Of je kunt ervoor kiezen om de stronk in kleine plakjes te snijden. Die kun je immers ook eten. De stronk zit zelfs boordevol vitamines. Snijd de rest van de broccoli in kleine roosjes.
- Als het water kookt, voeg je de broccoliroosjes toe aan het kokende water. Kook het ongeveer 3 tot 5 minuten met de deksel op de pan.
3 tips voor de lekkerste bereiding van gekookte broccoli
Met deze tips ga jij broccoli koken als de beste! We nemen je mee van begin tot eind om de lekkerste broccoli te bereiden. Wil je broccoli bewaren? Dan kun je dit 3 tot 5 dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Je kunt het ook maximaal 12 maanden in de vriezer bewaren.
Hoe weet ik wanneer de broccoli gaar is?
De makkelijkste manier om te controleren of de broccoli gaar is, is met een vork. Controleer de gaarheid na 3 minuten door met een vork in de broccoli te prikken. Als dit zonder al te veel moeite gaat, is de broccoli beetgaar. Is het prikken met veel weerstand? Wacht dan 30 seconden. Prik dan nogmaals met de vork in de broccoli. Herhaal dit proces totdat de vork gemakkelijk door de broccoli gaat.
Hoe behoud je de bite van de broccoli?
Nadat de broccoli gekookt is, gaart de broccoli nog na in de pan. Nu heb je net de lekkerste knapperige broccoli gekookt. Maar dan wordt het toch te zacht. Hoe kun je dat voorkomen? Spoel de gekookte broccoli af onder koud stromend water. Dan stopt het kookproces en blijft de broccoli mooi groen én knapperig.
De lekkerste kruiden bij de broccoli
Vind je broccoli flauw smaken? Heeft het geen lekkere bite? Voeg dan kruiden toe bij het broccoli koken. Hiermee geef je een lekkere eigen twist aan je broccoli. Met een vleugje gemalen nootmuskaat, gemalen foelie en een laurierblaadje maak je jouw recept al een stuk spannender.
Zo kies je de beste broccoli uit de supermarkt
Je wilt natuurlijk de beste broccoli kopen. Zorg ervoor dat de broccoli die je koopt mooi donkergroen is. Ook is het belangrijk dat de bloemhoofdjes dicht zijn en er vers uitzien. De bloemhoofdjes zijn te vinden aan de bovenkant van de broccoli. Een gele bloem gezien? Dat is niet erg. Alleen meerdere gele of ingedroogde plekken in de bloeiende top veroorzaken een bittere smaak. In dat geval kun je de broccoli beter niet kopen.
Hoe broccoli schoonmaken?
Broccoli snijden en schoonmaken is makkelijk. Snijd hiervoor de bladeren van de broccoli af en spoel ze schoon met koud water. Het is voldoende om alleen te spoelen. Zo zorg je dat eventuele aarde eraf is. Nu kan je zonder zorgen de broccoli koken.
Wat jij nog meer kunt doen met broccoli
Broccoli is onmisbaar in vele soorten keukens. Broccoli koken is niet de enige bereidingswijze. Ontdek hier diverse mogelijkheden van het maken van broccoli.
Broccoli wokken of roerbakken in heerlijke kruiden
Wellicht heb je broccoli al eens voorbij zien komen in wokgerechten. Broccoli in wokgerechten zorgt voor een heerlijke bite in jouw gerecht.
Hoe moet je broccoli wokken?
Broccoli wokken gaat redelijk makkelijk. Snijd de broccoliroosjes in kleine stukjes. Van de steel en de stronk kun je kleine plakjes maken. Doe de gesneden broccoli in de hete wok. Voeg vervolgens een snufje zout, kerriepoeder, gember en vers gehakte knoflook toe. Wokken maar! Na ongeveer 7 minuten is de broccoli beetgaar. Voeg na het wokken eventueel wat sojasaus toe om het nog verder op smaak te brengen.
Broccoli stomen om geen voedingsstoffen te verliezen
Door broccoli te stomen verlies je geen voedingsstoffen omdat ze achter blijven in het kookvocht. Bovendien is broccoli stomen nog makkelijker dan koken. Goede redenen om het eens te proberen.
Hoe broccoli stomen?
Begin met het snijden van de broccoli. Vul daarna een stoompan met een laagje water. Wanneer het water kookt doe je het stoommandje in de pan. Zorg dat het water het mandje niet raakt. Stoom de broccoli daarna in 5 tot 6 minuten gaar.
Broccoli chips uit de oven
Heb je ooit gehoord van groentechips? Bieten en broccoli worden vaak gebruikt om deze heerlijke chips te maken. Een gezonde en unieke snack. Hieronder ontdek je hoe je de restjes van jouw broccoli omtovert tot knapperige én gezonde chips.
hoe maak je broccoli chips?
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de stronk van de broccoli in dunne schijfjes. Leg een bakpapier op de bakplaat. Meng zonnebloemolie met wat peper, zout, paprikapoeder en Italiaanse kruiden door elkaar in een kommetje. Bestrijk met een kwastje het mengsel aan beide kanten van de schijfjes broccoli. Verdeel de geoliede plakjes over het bakpapier. Bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze knapperig zijn. Je moet de chips nog wel halverwege keren om beide kanten van de broccoli knapperig te krijgen.
Broccoli rijst maken
Geen bloemkool rijst, maar broccoli rijst! Net zo lekker en gezond. Normale rijst vervangen door een groente rijst is tegenwoordig erg hip. Het geeft je een echte vitamine boost.
Hoe maak je broccoli rijst?
Hiervoor vermaal je rauwe broccoliroosjes en de steel in een keukenmachine. Dit is ook erg geschikt voor een dikker stuk broccoli. Giet een beetje olijfolie, zout en peper naar wens erbij. Het is klaar als de broccoli fijngemalen is. Vervolgens bak of stoom je de heerlijke broccoli rijst korte tijd tot het gaar is.
Wist je dit al over broccoli?
- Broccoli kan je ook rauw eten. Je krijgt dan veel antioxidanten binnen.
- De stronk van de broccoli is eetbaar. Deze is zelfs nog gezonder dan de roosjes.
- Broccoli komt oorspronkelijk uit Klein-Azië, wat nu Turkije is.
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel