Misschien wel de mooiste keuze in de tuin: een mooie tuin boom kiezen. Maar misschien ook wel de leukste keuze. Met de opkomst van de natuurlijke tuin mogen tuinbomen namelijk niet ontbreken. Bomen zijn namelijk een echte eyecatcher, brengen hoogte en diepte in de tuin, brengen privacy en creëeren een heerlijk schaduwplekje. Kortom, tuin bomen zijn onmisbaar! Maar voor welke groene hero's moet je dit jaar gaan? Wij zetten de Top 7 voor aankomend seizoen voor je op een rijtje.

Tuin bomen: de key voor de natuurlijke trend

Met de opkomst van de natuurlijke tuintrend zagen we daar ook weer de tuin boom. Niet alleen de tuin bomen vormen het decor in de natuurlijke tuin, maar ook de ronde lijnen en organische vormen zijn weer helemaal terug. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de opmars van tuin meubilair met ronde hoeken, slingerpaadjes, vijvers, siergrassen en natuurlijk veel ruimte voor planten en struiken om te groeien. Naast ronde lijnen en organische vormen wordt bij deze tuintrend veelal gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals onbewerkt hout, natuursteen en beton. Tel daar dus de trend van de tuin bomen als eyecatcher bij op en je hebt een prachtige natuurlijke tuin waarin je heerlijk kunt ontspannen en relaxen. Benieuwd naar onze top 7 mooiste tuin bomen voor dit voorjaar?

Top 7 tuin bomen

 1. Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)
 2. Vijgenboom (Ficus carica)
 3. Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos)
 4. Duivelswandelstok (Aralia elata)
 5. Olijfboom (Olea europaea)
 6. Witte Himalaya Berk (Betula utilis ‘Jacquemontii') 
 7. Japanse kornoelje (Cornus kousa ‘Wieting's Select')

Krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Deze zeer sterke Krentenboom gaat mee in alle seizoenen van het jaar. In de lente komen er namelijk kleine bloemetjes in trosjes aan de boom, terwijl in de zomer de rond-ovale bladeren de boom sieren. In de herfst zullen de bladeren steeds roder kleuren om uiteindelijk zijn bladeren te laten vallen.

Kenmerken: Deze winterharde plant kent zijn bloeiperiode in de lente en kan wel tot 300 cm hoog bloeien. Wil je ‘m niet te groot laten uitbloeien? In een pot of kuip doet het krentenboompje het ook uitstekend!
Standplaats: Zet de Amelanchier Lamarckii op een halfschaduw plaats.
Onderhoud: Als de boom eenmaal staat heeft hij nauwelijks tot geen verzorging nodig. Mits hij in een pot wordt geplaatst, dan moet je ‘m wel regelmatig water geven.

shutterstock 623954705

Vijgenboom (Ficus carica)

Deze struikvormige boom is afkomstig uit westelijk Azië en mag zowel binnen als buiten niet ontbreken! Buiten al helemaal niet, want de vijg geeft ook nog eens heerlijk rijpe en exotische vruchten! De boom kan in de volle grond, maar ook in een pot op het balkon of terras zal hij het prima doen.

Kenmerken: Deze sterke winterharde plant is een bladverliezende boom, maar als hij bloeit heeft ‘ie prachtige grote bladeren en als hij zicht thuis voelt zal hij dus ook vijgen vormen. Hij kan maar liefst 10 meter hoog worden, maar als je de boom verpot en snoeit blijft ‘ie mooi petite.
Standplaats: Geef de vijg een arme, doorlatende grond of een zonnig plekje voor een maximale oogt.
Onderhoud: Mocht je de vijgenboom in een pot willen zetten, dan is het belangrijk om de grond af en toe te bevochtigen.

shutterstock 1997077796

Valse Christusdoorn (Gleditsia triacanthos)

Mocht je toch wat volume in je tuin willen, dan is de Valse Christusdoorn een prachtige boom voor in de tuin. Deze tuinboom staat bekend om zijn fijne gele bladeren die op een mooie en open manier in het voorjaar open groeien en wordt daarom ook wel ‘Sunburst' genoemd.

Kenmerken: In het voorjaar geeft de Sunburst zelfs goudgele scheuten en naarmate de zomer vordert verkleurt het naar groengeel. De hoogte van deze boom bedraagt uiteindelijk 10 tot 12 meter, maar hij verleent zich ook om zich te laten snoeien.
Standplaats: Het liefst staat de Valse Christusdoorn beschut, anders bestaat de kans dat met harde wind takbreuk optreedt.
Onderhoud: Deze boom vergt nauwelijks tot geen onderhoud. Snoei alleen als de boom te groot wordt of als er dode, kruisende takken in de weg zitten. Daarnaast is het bij het aanplanten handig om boompalen te gebruiken, zodat de boom niet omwaait.

shutterstock 1998407294

Duivelswandelstok (Aralia elata)

Hoewel de duivelwandelstok (ook wel bekend als ‘Engelenboom') van origine eigenlijk een meerstammige struik is, verdient hij toch ook een plekje in de lijst van mooie bomen vanwege zijn manier van groeien. De duivelwandelstok is namelijk niet sterk vertakt waardoor hij een prachtig open groeiwijze krijgt. Zijn naam, duivelwandelstok, heeft ‘ie te danken aan zijn uitlopers die door je tuin gaan wandelen.

Kenmerken: De hoogte van de Aralia elata bedraagt doorgaans na 10 jaar ongeveer 350 tot 400 cm. De bloei vindt plaats in augustus en september en bestaat uit grote crèmekleurige geurende bloemen waaruit later in het jaar zwarte besjes gevormd worden.
Standplaats: 
Plaats de Duivelwandelstok op zonnige of halfschaduw plek.
Onderhoud:
 Vanwege de enorme worteluitlopers is het advies om deze plant in bamboefolie te plaatsen, zodat er niet op ongewenste plaatsen nieuwe struiken zullen ontstaan.

shutterstock 724124716

Olijfboom (Olea europaea)

De prachtige Mediterraanse olijfboom mag natuurlijk in dit lijstje niet ontbreken.

Kenmerken: De olijfboom groeit zeer langzaam, waardoor een grote boom over het algemeen erg kostbaar is. Daarom zien we de olijfboom ook vaak in een kleiner formaat in de pot terug. De bloeiperiode vindt rond mei en juni plaats: er kunnen dan echte olijven aan groeien – maar deze zijn meer voor de sier dan echt voor de consumptie.
Standplaats: Zet de olijfboom in de volle zon en zorg in de wintermaanden voor extra bescherming. De olijfboom kan namelijk slecht tegen vorst en daardoor kan de olijf wel wat hulp gebruiken door de pot, de stam en de kruin af te dekken als bescherming.
Onderhoud: Hoewel deze buiten boom wel wat droogte kan gebruiken, kun je ‘m het beste toch regelmatig water geven.

shutterstock 705242086

Witte Himalaya Berk (Betula utilis ‘Jacquemontii') 

De witte berk is een opvallende boom met prachtig druppelvormige bladeren. Mensen met hooikoorts moeten wel goed opletten: vele klachten komen vaak (helaas) van de berk. Omdat deze tuin boom – door zijn kleinere bladeren – heel veel luchtvervuiling opneemt, is het een echte aanwinst voor in de stadstuin!

Kenmerken: Deze Himalaya kan in de volle grond maar liefst 15 tot 20 (!) meter hoog worden – met prachtige schuin opgaande takken. De lederachtige bladeren zijn groter dan van de gewone berk, donkergroen en verkleuren in de herfst naar goudgeel. Bloeitijd? Mei.
Standplaats: 
Zet de Jacquemontii op een zonnige of halfschaduw plek.
Onderhoud:
 Als de boom eenmaal staat, heeft ‘ie weinig onderhoud nodig. Let bij het aanplanten er wel op dat de boom goed stevig staat (het liefst met 2 of 3 boompalen).

shutterstock 2165912647 1

Japanse kornoelje (Cornus kousa ‘Wieting's Select')

Ondanks dat het kornoelje eigenlijk onder de categorie heesters valt, wordt het Japanse kornoelje vaak als boompje gebruikt. De grote Kornoelje familie spreidt zich uit in het noordoosten van Azië en het oosten van Europa. In Nederland staat de Kornoelje vooral bekend om zijn kleurrijke takken, al heeft dit type heester groene bladeren.

Kenmerken: De bloeiperiode van de Japanse karnoelje vindt rond mei en juni plaats en na de bloei blijven er rode bolletjes over. De Karnoelje wordt ongeveer 3 meter hoog en ideaal voor de beginnen tuiniers!
Standplaats: 
Als de Japanse kornoelje op een plek in de volle zon staat, dan is ‘ie tevreden. Deze boom heeft 4-6 uur zonlicht per dag nodig.
Onderhoud: 
De kornoelje houdt van een gemiddelde vochtigheid, maar er moet geen vochtophoping optreden.

shutterstock 2165912647 1 1

People reacted to this story.
Show comments Hide comments
Comments to: Deze 7 tuin bomen zijn onmisbaar dit voorjaar!
 • oktober 26, 2022

  Bedankt voor het delen van deze bomen die wellicht in mijn tuin passen! We zouden graag meer bomen met bloemen en vruchten willen planten. Ik ga mij ook verdiepen in het onderhoud hiervan.

  Reply

Write a response

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *