Heb jij ook veel overlast door katten? Dan zal je dit vast herkennen: je zit heerlijk in jouw tuin op een zonnige dag. Maar wat ruik je? Jakkes! De kat van de buren heeft weer in jouw mooie perkje gepoept. Jouw tuin wordt gebruikt als één grote kattenbak. Allereerst is de geur natuurlijk onaangenaam, maar het is ook erg onhygiënisch. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt, is de kans groot dat zij in aanraking komen met de kattenpoep. Dat is naast heel vies ook echt ongezond. In dit artikel ontdek je 12 tips om katten op een diervriendelijke manier uit je tuin te weren én te voorkomen dat het een grote kattenbak wordt.

Waarom katten verjagen uit jouw tuin?

Zorgen andermans katten in jouw tuin voor overlast? Dat is natuurlijk omgekeerde wereld. Ze horen helemaal niet in jouw tuin te komen. Maar ja, leg ze dat maar eens uit. Kattenpoep in je tuin is een grote ergernis. Daarnaast is het dus ook nog gevaarlijk voor je gezondheid. Zwangere vrouwen moeten zich vooral zorgen maken over kattenpoep. Je kunt hierdoor namelijk besmet raken met toxoplasmose. Dit is zeer gevaarlijk voor de ongeboren baby.

Ben je een vogelliefhebber? Dan heb je nog een geldige reden om andermans katten uit je tuin te willen weren. Katten jagen immers graag op vogels. Heb je een mooi plekje in je tuin gecreëerd om van de vogels te genieten? Dan wil je die vogels natuurlijk ook beschermen tegen de kat van de buren.

shutterstock 1761694022

Dus hoe houd jij katten uit jouw tuin? Hier komen de tips, zo verjaag je alle katten uit de buurt zonder boze katteneigenaren.

Hoe houd ik katten uit mijn tuin? De 12 tips in het kort:

 1. Bodembedekkers tegen gravende katten
 2. Geen katten in de tuin door geurige planten
 3. Katten weren met stekelige planten
 4. Barricadeer je tuin met kippengaas
 5. Katten afschrikken met water
 6. Ultrasoon geluid om poezen uit je tuin te houden
 7. Katten verjagen met cacaodoppen
 8. Katten uit je tuin houden met mottenballen
 9. Katten uit je tuin met huis, tuin- en keukenmiddelen: Koffiedik
 10. Katten in de tuin afleiden
 11. Maak het katten moeilijk met een hek met verticale latten
 12. Bamboestokken om katten te verjagen

1. Bodembedekkers tegen gravende katten

Waarom kiezen katten jouw tuin uit om in te poepen? Je hebt waarschijnlijk open grond tussen de planten waar losse aarde zit. Dit is de ideale plek voor katten om te poepen. De bodem bedekken is dus het proberen waard. Hoe voller jouw tuin is met planten, hoe minder ruimte de kat heeft om te gaan graven. En het is natuurlijk altijd leuk om nieuwe planten en bodembedekkers te kopen. Ga je voor veel groen? Of ga je voor nog meer kleur? Er zijn ook planten die helpen overlast van katten te voorkomen. Hieronder meer daarover.

shutterstock 1025730379

2. Minder katten in de tuin door geurige planten

Een andere diervriendelijke manier om katten te verjagen is het gebruik van geurige planten. Planten met een sterke geur? Katten houden er niet van. Plaats planten met sterke geuren. De meeste katten vinden dit erg onaangenaam. Ze gaan deze plekken in de tuin dan ook zeker vermijden. Planten met een sterke citroengeur lijken daarbij het beste te werken om katten uit je tuin te houden.

Katten verjagen uit je tuin doe je met de volgende geurige planten:

 • Geranium Macrorrhizum (Ooievaarsbek)
 • Ruta Graveolens (Wijnruit)
 • Thymus Citriodorus (Citroentijm)
 • Pelargonium Graveolens (Citroengeranium
shutterstock 1073834636

3. Katten houden niet van stekelige planten

Niets is vervelender dan het prikkende gevoel van doorns. En dat vinden katten ook. Katten lopen niet graag langs doornen. Gelukkig zijn er prachtige planten en struiken met doorns die een mooi plekje in je eigen tuin verdienen. Denk aan een mooie klimroos of struikrozen met hun prachtige bloemen. Overlast van katten voorkomen wordt een koud kunstje met onderstaande planten.

Katten verjagen met stekelige planten:

 • Crataegus (Stekelige mei)
 • Pyracantha (Vuurdoorn)
 • Rosa (rozen)
shutterstock 2168143125 1

4. Barricadeer je tuin met kippengaas

Katten gebruiken jouw tuin graag als kattenbak. Maak het een kat dus echt moeilijk door kippengaas te plaatsen op gaten in de heg of schutting. Door het strategisch plaatsen van kippengaas maak je het een kat moeilijker in je tuin te komen. Hierdoor kiezen ze eerder voor een makkelijk toegankelijke tuin, zoals die van je buren. Katten uit je tuin verjagen begint bijna op een sport te lijken. Zorgen dat ze jouw tuin niet bereiken is nog altijd de beste manier om te voorkomen dat een kat in je tuin poept.

shutterstock 2124673229

5. Katten in je tuin afschrikken met water

Ouderwets met de tuinslang sproeien? Of gebruik je een high-tech watersensor? Beide zijn effectief. Maar de watersensor is makkelijker voor jou dan de tuinslang. Katten hebben namelijk veel herhaling nodig om te begrijpen dat ze niet welkom zijn in jouw tuin. Een tuinsproeier die reageert op beweging is de oplossing. Als de kat jouw tuin binnenkomt en in bereik van de sensor is, wordt hij nat gespoten. Dit apparaat werkt ook goed om vijvers te beschermen tegen katten en reigers.

shutterstock 1701997861

6. Ultrasoon geluid om poezen uit je tuin te houden

Een tactiek die goed werkt om katten uit je tuin te houden is met ultrasoon geluid. Dit is een apparaat dat door een bewegingssensor wordt geactiveerd. Het produceert zeer hoge geluiden. Omdat katten goed horen, zijn ze in staat om hoge geluiden op te merken. Katten vinden dat erg onaangenaam waardoor ze jouw tuin overslaan. Vaak horen jonge mensen dit geluid ook, maar dan heel zacht. Dit apparaat wordt regelmatig gebruikt in voortuinen. Zo voorkom je dat jij je eigen kinderen uit je achtertuin verjaagt.

7. Katten verjagen met cacaodoppen

Naast het gebruik van planten als bodembedekker is het ook mogelijk te kiezen voor cacaodoppen. Katten lopen niet graag over deze doppen. Dat voelt niet fijn aan hun pootjes. Ze houden ook niet van de geur van de cacaodoppen. Boomschors of houtsnippers worden ook wel genoemd als middel om katten uit je tuin te houden. Toch lijken ze daar minder last van te hebben dan de cacaodoppen.

shutterstock 1653311779

8. Katten uit je tuin houden met mottenballen

Katten zijn erg gevoelig voor bepaalde geuren. De geur van mottenballen doet een kat echt walgen. Gelukkig ervaren mensen de kamfergeur niet als onaangenaam. Gebruik daarom mottenballen bij alle favoriete ingangen van de tuin. Of stop het in de grond op plaatsen waar katten het liefst poepen. Een goede tijdelijk remedie om katten uit jouw tuin te verjagen.

9. Katten uit je tuin met huis en tuin middelen: Koffiedik

Een andere manier om katten uit jouw tuin te verjagen is door koffiedik te strooien. Katten graven graag met hun pootjes in het zand. Maar als je koffiedik op de geliefde graafplekken legt, blijft het aan de pootjes van de kat plakken. Daar hebben ze een hekel aan. Een kat likt aan zijn pootjes. De bittere smaak van koffie zorgt er dan voor dat ze liever niet meer door jouw tuin lopen.

Bovendien is koffiedik strooien ook goed voor je grond en planten. Twee vliegen in één klap!

shutterstock 2170040863

Andere huis en tuinmiddelen tegen katten overlast

Daarnaast zijn er nog tal van andere huis en tuinmiddelen om katten te weren. Je hebt ongetwijfeld azijn in huis? Besprenkel de tuin dan met een beetje azijn. De geur van azijn maakt de tuin niet aantrekkelijk voor katten. Let wel op dat je dit niet op de planten of hun wortels doet. (Schoonmaak)azijn is namelijk ook een veelgebruikt middel tegen onkruid tussen de tegels. En dat is niet voor niks.

Heb je ook al gedacht aan sinaasappelschillen of citroenschillen? Als katten al een hekel hebben aan planten die naar citroen ruiken, zijn citroen- en sinaasappelschillen een absolute verschrikking. Kruiden als knoflook en peper die sterk ruiken, houden katten ook uit jouw geliefde tuin. Maar helaas zijn dit tijdelijke oplossingen. Want zodra het regent zijn alle geuren weer verdwenen.

10. Katten in de tuin afleiden

Ben je ten einde raad? Dan is het mogelijk de katten weg te leiden van je parels door een hoekje te creëren met planten waar katten wel dol op zijn. Zo vermijden ze de plekken waar je ze liever niet wilt hebben. Er zijn een aantal planten waar verschillende katten dol op zijn.

Planten waar katten wel van houden:

 • Nepeta (Kattenkruid)
 • Cyperus Alternifolius (Kattengras)
 • Dianthus Deltoides (Steenanjer)
shutterstock 688656943

11. Maak het katten moeilijk met een hek met verticale latten

Maak het katten niet te makkelijk om in jouw tuin te komen. Jaag katten uit je tuin met een hek of schutting met verticale latten. Katten hebben het nu veel moeilijker om over de schutting te klimmen. Waarschijnlijk is de tuin van een ander makkelijke te bereiken en zal de kat daarvoor kiezen. Sorry buurman!

12. Bamboestokken om katten te verjagen

Heb je open plekken in de tuin? Op die plaatsen kun je bamboestokken in de grond steken. Daarmee geef je katten niet de ruimte om te graven. Katten willen liefst de ruimte om onbezorgd te graven. Als je de stokken er schuin in steekt, is dat een obstakel dat katten (hopelijk) vermijden. Zo bescherm je bijvoorbeeld ook je moestuin tegen katten. Alleen dan span je er ook een net omheen.

Hoe houd ik mijn eigen kat in de tuin?

Nu weet je dus hoe je katten uit je tuin weert. Maar wat nou als je juist jouw eigen katten in je tuin wilt houden. Daarmee voorkom je als katteneigenaar dat je buren überhaupt deze tips nodig hebben.

Al eens gehoord van een kattenschrikdraad? Het is de perfecte manier om jouw katten binnen de tuin te houden. Of andere katten buiten. Het schrikdraad heeft slechts een lage spanning waardoor het toch een diervriendelijke oplossing is. Ze zullen er vooral van schrikken, precies zoals de naam al zegt. Door dit kattenschrikdraad op de schutting te plaatsen houd je katten binnen of buiten de tuin. De kat krijgt een klein schokje bij aanraking van het draad.

Comments to: Hoe houd ik katten uit mijn tuin? Simpel, volg deze 12 tips!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *