Je lakens wassen, wat een gedoe! Maar toch slaap je het liefste elke avond in een schoon bed. Je bed verschonen een heel karwei. De meeste mensen zien hier dan ook tegenop. Vraag jij je af hoe vaak je bed verschoont moet worden? Of jij de lakens wel vaak genoeg wast? En waarom je beter niet te lang wacht met je bed verschonen? Lees dan snel verder, je ontdekt het in dit artikel.

Hoe vaak beddengoed wassen?

Het is belangrijk om je beddengoed minstens ƩƩn keer in de twee weken te wassen. Nog beter is het om het bed wekelijks te verschonen. Waarom? Omdat jouw bed een broeikas is van bacteriƫn, schimmels en huisstofmijten. Deze bacteriƫn verhogen de kans op eczeem, puistjes en mee-eters. Bah! Bovendien kunnen die bacteriƫn bestaande huidproblemen verergeren.

Wist je dat je iedere nacht wel een halve liter vocht verliest!

Ook nestelen make-up resten, dode huidcellen en andere beestjes zich in jouw heerlijke donzen dekbed, je molton, matras, hoeslaken en andere producten. Gezellig, maar natuurlijk niet heel fris. Denk daar maar eens aan als jij hooguit een keer in de maand je bed verschoond. De ideale frequentie van het bed verschonen en je vieze lakens wassen is toch echt een keer in de week.

Factoren die de frequentie van wassen beĆÆnvloeden

Ben jij allergisch voor huisstofmijt? Heb je last van een overgevoelige huid? Of heb je acne? Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op hoe vaak jij je beddengoed moet wassen. Bij de volgende punten is het beter om jouw dekbedovertrek, hoeslaken en kussenslopen vaker dan wekelijks uit te wassen:

 • Heb jij wel eens huisdieren in bed liggen? Helaas liggen er naast jouw harige huisdier dan ook nog veel meer bacteriĆ«n en microscopisch kleine beestjes in je bed.
 • Ook bij acne, eczeem of andere huidaandoeningen is het belangrijk het beddengoed vaker te wassen. Dit om verergering van de symptomen te voorkomen.
 • Bij huisstofmijt allergie wil je jouw beddengoed altijd optimaal schoon hebben. De huisstofmijten gaan pas dood nadat jouw beddengoed in de wasmachine boven de 60 graden zijn gewassen. Probeer je dekens dagelijks lekker te luchten en wat vaker te wassen.

Wat gebeurt er als je jouw bed niet regelmatig verschoont?

Op het eerste gezicht zie je niet direct wat er gebeurt wanneer je het beddengoed wassen uitstelt. Alleen wat vlekken of dat het niet fris ruikt. Toch gebeurt er wel degelijk iets met je bed wanneer je het niet op tijd gaat verschonen.

Huisstofmijten

Huisstofmijten zijn kleine beestjes die niet met het oog te zien zijn. Deze beestjes zien in jouw dode huidschilfers een heerlijke maaltijd. Daarom leven ze vaak in je bed. Wacht je te lang met wassen? Dan gaan ze ook nog eitjes in je beddengoed leggen!

shutterstock 1292587921

Dode huidcellen, schimmels en bacteriƫn

BacteriĆ«n en schimmels weten ook hun weg te vinden in jouw bed. En dat komt vooral door jezelf. Hoe? Zoals gezegd verliezen we per nacht een halve liter vocht in de vorm van zweet. Dit zweet trekt in het dekbed. Ook make-up, huidschilfers en cosmetische restjes zoals crĆØme en deo creĆ«ren een omgeving voor bacteriĆ«n en schimmels om te groeien. Het bed verschonen is dus aanzienlijk beter voor de gezondheid van je huid. Was daarbij je beddengoed in de wasmachine met een temperatuur van 60 graden. Alle ongewenste gasten zullen daardoor verdwijnen.

3 tips bij het beddengoed wassen

 1. Laat je beddengoed luchtenHet bed verschonen is altijd een goede optie. Tijdens het wassen kan je jouw deken, kussen en matras laten luchten. Frisse lakens voelen heerlijk aan. Hang en leg jouw deken en kussen eventueel buiten om ze weer helemaal fris te krijgen.
 2. Was je kussen en dekbed zelf ook uitKies ervoor om ook je kussen en dekbed af en toe te wassen. Dit zorgt dat de resterende huisstofmijten en bacteriƫn die daar zijn binnengedrongen worden gedood. Doe dit bijvoorbeeld net voordat je op vakantie gaat. Wanneer je terug bent van vakantie zijn de hoofdkussens en het dekbed droog en schoon Ʃn je hele huis ruikt lekker fris.
 3. Was ook nieuw beddengoed eerst uitNet een nieuw dekbedovertrek gekocht met bijpassende kussenslopen? Die wil je het liefst meteen op je bed leggen. Toch is het verstandig om deze eerst te wassen. Waarom? Omdat nieuw beddengoed bijna geen vocht opneemt. Dat wordt een natte boel in bed als je elke nacht al een halve liter zweet verliest. Door nieuw beddengoed te wassen, activeer je het vermogen van de vezels om (meer) vocht op te nemen.
shutterstock 1300572199

Is er verschil tussen de zomer en winter met beddengoed wassen?

Ja, er is zeker een verschil in het wassen van dekbedden in de zomer en in de winter. De meeste mensen wassen hun beddengoed in de zomer vaker. Dat is logisch en verstandig. In de zomer zweet je meer dan in de winter. In de winter wassen mensen het meestal eens in de twee weken.

Allergie voor huisstofmijten

Huisstofmijt is een van de meest voorkomende allergenen in Nederland. Veel voorkomende allergische reacties zijn te herkennen aan veelvuldig niezen, een verstopte neus en jeuk aan neus en oog. Een allergie kan snel optreden door de huisstofmijten die zich in jouw bed verzamelen. Om zoveel mogelijk klachten te voorkomen is het belangrijk dat je vaak je beddengoed wast. Het beste met een minimale temperatuur van 60 graden. Hierdoor gaan de huisstofmijten en bacteriƫn dood.

Was daarbij ook je dekbed en kussen. Waarom? Het zit niet alleen in je overtrek, maar ook in het matras, het kussen en de deken zelf. Het beste was je grote stukken textiel elke 6 weken uit. Dit omdat huisstofmijt eitjes legt die na 6 weken uitkomen. Je molton is beter beschermt en was je het beste 3 keer per jaar.

Bed verschonen? Zo doe je dat

 • Haal de vieze lakens van je bed.
 • Doe een schoon onderlaken om je matras.
 • Stop je kussens in schone kussenslopen.
 • Verschoon je dekbedovertrek.
 • Was je vieze lakens op 60 graden met wasmiddel en/of wasverzachter.
Comments to: Hoe vaak moet je beddengoed wassen? Dit is hoe vaak jij je bed moet verschonen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *