Een natuurlijke tuin een tuintrend waarbij natuurlijke materialen en organische vormen in combinatie met natuurlijk tuinieren het uitgangspunt is. Iedere groenliefhebber is blij met deze trend, die zich niet langer alleen in het huis afspeelt, maar dus ook nu buiten een grote rol gaat spelen. Natuurlijk tuinieren is goed voor de natuur, zorgt voor ontspannen tuinklusjes en levert een prachtig resultaat met zich mee. De natuurlijke tuin is een mooi streven voor dit voorjaar! Maar hoe creëer je nou die natuurlijke tuin?

De natuurlijke tuin in een nieuw jasje

De natuurlijke tuintrend – afkomstig van onze Noordse buurlanden – lijkt dit jaar opnieuw weer razendpopulair te worden – maar dan in een vernieuwd jasje. Waar voorheen deze natuurlijke tuintrend voornamelijk verwees naar het aanleggen van een zo'n milieubewuste tuin waarin de natuur z'n gang mocht gaan, zien we nu dat ook de Japanse Wabi Sabi-filosofie omarmd wordt. Aankomend seizoen zal de basis van Natural Gardening (de natuurlijke materialen, de organische vormen en de passie voor natuurlijk tuinieren) aangevuld worden met de Japanse tegenahnger van het westerse perfectionisme. Leidend voor de Wabi Sabi-trend zijn de liefde voor natuur, eenvoud en imperfectie. In plaats van het streven naar perfectie, gaat het bij de Wabi Sabi-trend namelijk om het waarderen van de imperfecties en omarmen van toegankelijkheid. Benieuwd hoe deze natuurlijke tuin in een nieuw jasje er uitziet? En hoe je deze vernieuwde natuurlijke tuin kunt creëeren?

shutterstock 1636319221 1

Een natuurlijke tuin creëeren in 5 stappen

  1. Besteed veel aandacht aan de planten en dierenDe basis van een natuurlijke tuin begin met een milieubewust tuindecor – waar volop de ruimte is voor zowel planten (flora) als dieren (fauna). Kies dus bijvoorbeeld voor planten die vlinders aantrekken, zoals de rode zonnehoed, de ijzerhard, duizendblad en de vlinderstruik. Bomen met een dichte takkenstructuur, zoals de berk of de knotwilg, zijn bij uitstek een toevluchtsoord voor vogels. Daarnaast is het in een natuurlijke tuin van belang dat je voor inheemse planten kiest: planten die niet geïmporteerd zijn en hier in Nederland veel voorkomen.
  2. Kies voor ronde en organische vormenIn een natuurlijke tuin wordt er steeds meer gebruik gemaakt van organische en ronde vormen, die je het gevoel geven dat je je echt in de natuur bevindt. Je ziet deze organische trend ook al een tijdje terug in de woonkamer, maar ook in de tuin vindt er steeds meer een verschuiving plaats van de strakke lijnen naar de organische lijnen. We gaan steeds meer afstand nemen van de terrassen met grote XL-tegels, rechte vakken met eenzijdige beplantingen en een strak omkaderd gazon. In de natuurlijke tuin maken slingerpaadjes, weelderige halvemaanborders en vijvers hun comeback en horen qua look and feel bij de natuurlijke tuin.
  3. Maak gebruik van natuurlijke materialenHet is belangrijk dat de materialen in de tuin kloppen bij de natuurlijke uitstraling. Bij deze tuintrend gebruik je daarom natuurlijke materialen zoals licht gebeitst on onbehandeld hout, natuursteen en beton. Ga bijvoorbeeld voor een vlonder van onbewerkt hout, tegels van natuursteen of leg kiezelpaadjes aan. Je zult zien dat dit prachtig staat met al het weelderig groen uit de rest van de tuin.  Ook zien we bamboe steeds meer als natuurlijk materiaal een opmars maken binnen deze natuurlijke tuintrend.
  4. Ga voor imperfecte en minimalistische tuinmeubelenIn de natuurlijke tuin draait het om minimalistische en unieke tuinmeubelen met een imperfect design die opvallen door hun eenvoud. Ga dus voor simpele tuinmeubels bestaande uit organische vormen die gemaakt zijn van natuurlijke en rauwe materialen die met de jaren mooier worden. Doorleeft hout, geoxideerd ijzer of beton zijn allemaal voorbeelden van materialen waardoor je de schoonheid van vergankelijkheid in je tuin kunt toepassen. Met de jaren worden deze materialen alleen maar mooier.
  5. Kies basic een eenvoudige accessoiresHoud het kleurenpalet beperkt – wit, zandtinten en grijs – zodat het natuurlijke groen de sfeermaker blijft. Eventueel kun je één accentkleur gebruiken, bijvoorbeeld terracotta of olijfgroen. Om je tuin nog natuurlijker te maken, zorg je voor water in je tuin en bijvoorbeeld een vuurplaats. Om het diervriendelijker te maken, kun je vogelhuisjes en insectenhotels ophangen.

Comments to: Een natuurlijke tuin in 2021 creëeren? 5 tips

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *