1. Planten

Een overzicht van alle vaste planten soorten? Bekijk hier

Een overzicht van alle vaste planten soorten? Bekijk hier

Van bloeiend tot groen: er zijn honderden vaste planten soorten verkrijgbaar voor het inrichten van jouw buitenruimte. Het zijn dé bouwstenen voor een aantrekkelijke tuin en doordat er zoveel soorten beschikbaar zijn zal geen enkele tuin op een andere lijken. Sommige soorten vaste planten blijven groen, andere sterven af en komen het volgende jaar weer op. Weer andere verliezen alleen hun blad en gaan het volgende jaar weer bloeien.

Mix & match vaste planten soorten

Tuinliefhebbers zijn gek op diverse vaste planten soorten. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze plantengroep vanwege hun variatie in kleuren, vormen en eigenschappen ervoor zorgen dat je het hele jaar door van een bloeiende en levendige tuin kunt genieten. Vaste planten bloeien namelijk lang en tijdens verschillende bloeiperiodes in het jaar. Hierdoor kun je het hele jaarrond van een levendige en bloeiende tuin genieten. En dat kun jij straks ook! Vaste planten voelen zich namelijk overal thuis. Het enige wat je moet doen is een klein beetje puzzelen met de verschillende soorten vaste planten, de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte – maar daar helpen wij jou bij! We nemen je mee in de wereld van de walhalla aan vaste planten soorten. Want wat zijn vaste planten nou eigenlijk precies? En welke soorten kun je onderscheiden? En hoe zit het eigenlijk met het onderhoud?


Vaste planten soorten: het totale overzicht 🌿

Bladplanten

Voor harmonie en rust in de tuin

Kenmerken: Bij bladplanten zijn het vooral de bladeren die de aandacht trekken. De bijzondere kleuren en vormen van de verschillende bladeren springen in het oog en vormen een harmonieuze en solide basis voor iedere buitenruimte. Bovendien komen de bloemen van andere vaste planten extra goed tot hun recht in de oase van bladplanten.

Standplaats: Hoewel deze vaste planten weinig onderhoud nodig hebben, is het wel van belang om de juiste standplaats te kiezen. Zoals bij alle soorten vaste planten kunnen ook bladplanten soms een beetje kieskeurig zijn. Stelregel: bonte bladplanten moeten zonnig staan en lichtergekleurd bladplanten verdienen een (half-)schaduw plekje.

Onderhoud: Veel vaste bladplanten zijn onderhoudsvriendelijk en schitteren bijna het hele jaar door. Om de groei en bloei extra te motiveren kun je in het najaar de grond van een mulchlaag van organisch materiaal voorzien.

Vrouwenmantel, Duizendblad, Kattekruid, Kogeldistel, Eendagsbloemen, Ooiersvaarbek, Gebroken hartje

Bloeiende vaste planten

Ieder seizoen weer een bloemenzee

Kenmerken: Het grootste deel uit de vaste plantengroep bestaat uit bloeiende vaste planten. Zo bestaan er zelfs soorten die tot wel een half jaar doorbloeien! Kies voor voor een mix van bloeiende vaste planten die uit vroegbloeiers en laatbloeiers bestaan. Op die manier creëer je het hele jaar door een kleurrijke bloemenzee.

Standplaats: Omdat het aanbod bloeiende vaste planten zo variërend is,is er geen eenduidig antwoord op de beste standplaats. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de vroegbloeiers geschikt zijn voor een schaduwrijke plek, terwijl de echte zomerbloeiers een zonnige plek als voorkeur hebben.

Onderhoud: De meeste bloeiende vaste planten die uitgebloeid raken, kunnen nog een tweede keer in bloei komen. Knip tijdens de zomersnoei (voor eind juni) alle uitgebloeide stengels af en je kunt nog langer van de prachtige bloeiers genieten.

Levendel, Camellia, Rhododendron, Buddleja, Skimmia, Rozenstruik, Magnolia

Bodembedekkers

Onmisbaar als dicht tapijt

Kenmerken: Tussen de vaste planten soorten nemen bodembedekkers een prominente plek in. Deze laag groeiende vaste planten zijn erg populair omdat zij zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Op die manier ontstaat er al snel een prachtig tapijt, waarmee je heel eenvoudig de kale plekken in de tuin mee op kunt vullen. Plus: bodembedekkers voorkomen onkruid!

Standplaats: Een onkruidvrije standplaats vinden bodembedekkers belangrijk. Meng tijdens het planten een dikke laag compost of mest door de grond en je hebt jarenlang plezier van deze vaste planten!

Onderhoud: Je kunt deze bodembedekkers het hele jaar door planten – mits het niet vriest. Verder hebben de bodembedekkers zeer weinig onderhoud nodig. Mocht je de planten te wild vinden, dan kun je ‘m naar wens terugsnoeien. Verder doet een paar keer per jaar bijmesten wonderen!

Schaduwkruid, Goudaardbei, Maagdenpalm, Klimop, Duizendknoop, grote Veldbies

Borderplanten

Een kleurexplosie in de tuin

Kenmerken: Vaste borderplanten is misschien wel het meest populaire soort vaste planten. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met hun prachtige kleuren. Helder rood, zonnig oranje en fel geel: borderplanten zorgt voor een warm kleurenspel waar je het hele jaar van kunt genieten.

Standplaats: De meeste borderplanten zijn echte zonaanbidders en gedijen het beste op een zonnig plekje.

Onderhoud: Vaste borderplanten komen ieder jaar – na de winter – weer terug. Naast het feit dat ze natuurlijk water nodig hebben, is ook een goede voeding belangrijk. Advies is daarom ook om eens per jaar een organische bodemverbeteraar toe te voegen. Zorg er daarnaast voor dat onkruid tussen de planten verwijderd wordt.

Ridderspoor, Zonnekruid, Duizendblad, Rode zonnehoed, Margrieten, Kattenkruid, Nagelkruid, Irissen

Groenblijvende vaste planten

De groene survivors of the fittest

Kenmerken: Geniet zelfs in de winter van een heerlijk buitenkijkseizoen met prachtige groenblijvende vaste planten. Groenblijvende planten behouden namelijk ook in de winter hun blad en belonen je vaak ook nog zo'n 3 weken in het jaar met prachtige bloemen.

Standplaats: De meeste groenblijvende vaste planten willen graag een plekje in de (half-)schaduw en zijn dan helemaal tevreden!

Onderhoud: Groenblijvende vaste planten hebben weinig onderhoud nodig. Sterker nog: 's winters mag je ze helemaal met rust laten. In het vroege voorjaar mag je de afgestorven restanten verwijderen, maar let wel op dat je geen jonge scheuten beschadigt.

Winterviool, Kerstroos, Purperklokje, Dikkemanskruid, Kruipend zenegroen, Maagdenpalm, Goudaardbei

Klimplanten

De charme van een verticale tuin

Kenmerken: Tussen de verschillende vaste planten nemen de klimplanten een bijzondere plek in. Klimplanten zijn planten die tegen een muur, schutting, hek, pergola of andere beplanting omhoog klimmen en ideaal voor in de verticale tuin!

Standplaats: Geef de klimplanten een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw; op een goed doorlaatbare grond.

Onderhoud: Sommige soorten zijn echte woekeraars. Daarom is het belangrijk om klimplanten in toom te houden als ze tussen de andere vaste plant soorten hun ideale hoogte hebben bereikt. Jaarlijks mogen ze na de bloei stevig gesnoeid worden.

Passiebloem, Clematis, Klimop, Valse Klimhortensia, Trompetbloem, Toscaanse Jasmijn

Nectarplanten

De vlindermagneten in de zomer

Kenmerken: Nectarplanten werken als een magneet op de vrolijke vlinders in de zomer. De vlinders fladderen van bloem tot bloem en zorgen daarmee voor de bestuiving van de bloemen in de tuin. Zet meerdere nectarplanten in de tuin en geniet automatisch ook van verschillende vlindersoorten!

Standplaats: Deze vlindermagneten gedijen goed op een warme en zonnige plaats in de tuin. Vlinders zijn namelijk koudbloedig en houden van warmte.

Onderhoud: In het voorjaar mogen de nectarplanten opschoond worden: alle dode stengels en dode bladeren mogen verwijderd worden. Zorg er wel voor dat nieuwe scheuten niet beschadigd worden! Wil je tijdens de bloei zo lang mogelijk van de bloemen genieten? Pluk of knip dan regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg.

Kruipend zenegroen, rode zonnehoed, kattestaart, IJzerhard, Dropplant, Herfstaster, Hemelsleutel

Siergrassen

Dansend de zomer door

Kenmerken: Siergras is een soort vaste plant dat tientallen jaar mee gaat. In de tuin kun je volop genieten van de pluimen van het siergras die door de wind bewegen. Je kunt kiezen voor groene siergrassen, maar siergrassen zijn er in nog veel meer kleuren!

Standplaats: Siergrassen staan graag op een zonnige plek; verder kun je ze bijna overal tussen of bij plaatsen. Combineer ze bijvoorbeeld met andere vaste bloeiende planten.

Onderhoud: Deze sterke vaste planten hebben weinig verzorging nodig. Als de zomer ten einde loopt mogen de siergrassen nog even shinen en heb je er geen omkijken naar. Want ook in het najaar en in de winter kun je van deze beauties genieten. Pas in het voorjaar mag de plant op 5 tot 10 cm boven de grond af gesnoeid worden.

Miscanthus sinensis, Hakonechloa Macra, Zegge, Schapengras, Struisriet, Vingergras

Groenblijvende bodem-bedekkers

Groen en grafisch genieten

Kenmerken: Groenblijvende bodembedekkers maken veranderen jouw tuin niet alleen in een groene oase, maar kunnen jouw tuin er ook grafisch uit laten zien. Met deze groene rakkers kun je namelijk strakke plantvakken maken die er grafisch uitzien en weinig onderhoud vragen.

Standplaats: Lastige plekken, zoals schaduwrijke plaatsen, zijn voor de meeste groenblijvende bodembedekkers geen probleem.

Onderhoud: In de winter sterven de groenblijvende bodembedekkers – in tegenstelling tot andere laagblijvende tuinplanten – niet bovengronds af. Hierdoor ziet je tuin er het hele jaar door er aantrekkelijk uit. Voeg compost of organische mest aan de grond toe voor een goede start en deze sterke vaste plant doet de rest.

Maagdenpalm, Goudaardbei, Elfenbloem, Japans bosgras

Comments to: Een overzicht van alle vaste planten soorten? Bekijk hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.