Van bloeiend tot groen: er zijn honderden vaste planten soorten verkrijgbaar voor het inrichten van jouw buitenruimte. Het zijn dé bouwstenen voor een aantrekkelijke tuin en doordat er zoveel soorten beschikbaar zijn zal geen enkele tuin op een andere lijken. Sommige soorten vaste planten blijven groen, andere sterven af en komen het volgende jaar weer op. Weer andere verliezen alleen hun blad en gaan het volgende jaar weer bloeien.

Mix & match vaste planten soorten

Tuinliefhebbers zijn gek op diverse vaste planten soorten. Dat heeft alles te maken met het feit dat deze plantengroep vanwege hun variatie in kleuren, vormen en eigenschappen ervoor zorgen dat je het hele jaar door van een bloeiende en levendige tuin kunt genieten. Vaste planten bloeien namelijk lang en tijdens verschillende bloeiperiodes in het jaar. Hierdoor kun je het hele jaarrond van een levendige en bloeiende tuin genieten. En dat kun jij straks ook! Vaste planten voelen zich namelijk overal thuis. Het enige wat je moet doen is een klein beetje puzzelen met de verschillende soorten vaste planten, de bloeitijd, het aantal zonuren en de hoogte – maar daar helpen wij jou bij! We nemen je mee in de wereld van de walhalla aan vaste planten soorten. Want wat zijn vaste planten nou eigenlijk precies? En welke soorten kun je onderscheiden? En hoe zit het eigenlijk met het onderhoud?

Wat zijn vaste planten?

Vaste planten zijn meerjarige, kruidachtige planten die in de winter bovengronds afsterven en in het voorjaar weer hun kopjes boven de grond steken om verder uit te groeien. Het worden ook wel de sieraden, of de bouwstenen, van de tuin genoemd. Vaste planten bloeien namelijk lang en tijdens verschillende periodes van het jaar. Door een juiste mix van soorten vaste planten te combineren, zorg je ervoor dat de verschillende vaste planten soorten elkaar qua bloeiperiode opvolgen. Met een bloeiende tuin van januari tot december als resultaat! Door de enorme variatie in kleuren, vormen en eigenschappen zorgen vaste planten voor een levendige en kleurrijke tuin waar je dus het hele jaar van kunt genieten. Maar er zijn meer voordelen! Zo blijken vaste planten ook een positieve invloed op de gezondheid en welzijn van de mens te hebben. Vaste planten werken rustgevend; zijn onmisbaar voor de productie van zuurstof; zuiveren de lucht én dempen de geluidsgolven waardoor er minder prikkels ontstaan.

Welke vaste planten soorten zijn er?

De soorten vaste planten zijn eindeloos. Van bloeiende vaste planten tot bodem bedekkend: deze bijzondere groep van vaste planten is zeer uitgebreid en telt misschien wel duizenden soorten. Hoewel het niet altijd mogelijk is om ieder type plant een exact label te geven, kan er in ieder geval vastgesteld worden dat alle vaste planten soorten kruidachtige planten zijn en hierdoor koude temperaturen niet goed kunnen verdragen. In deze groep van kruidachtige vaste planten kan dan vervolgens een onderscheid worden gemaakt in de volgende vaste planten soorten:

  • Bladplanten
  • Bloeiende vaste planten
  • Bodembedekkers
  • Borderplanten
  • Groenblijvende bodembedekkers
  • Groenblijvende vaste planten
  • Klimplanten
  • Nectarplanten
  • Siergrassen
  • Winterharde vaste planten

Hoe kan ik vaste planten het beste planten?

In principe kun je vaste planten in pot het hele jaar door in de tuin zetten, mits het niet vriest. Ook vaste planten in de volle grond kunnen – zolang het niet vriest – het hele door geplant worden. Maar natuurlijk zijn er wel voorkeursperiodes. Voor vaste planten is dat in het vroege voorjaar of in het vroege najaar. Het is niet moeilijk, in 5 stappen is het planten van vaste planten gedaan:

  1. Maak op de plek waar de vaste plant de grond in gaat een ruim plantgat met een plantschepje
  2. Haal de vaste plant voorzichtig uit de kweekpot en maak de wortels een beetje los
  3. Plaats de plant nu op de juiste hoogte in het plantgat; de bovenkant van het kluitje gelijk met de hoogte van de grond
  4. Vul het plantgat aan met biologische aarde en druk rondom stevig aan
  5. Geef de bodem en de plant vervolgens ruim water
shutterstock 1912071823

Hoe verzorg ik vaste planten?

Vaste planten hebben over het algemeen weinig verzorging nodig. Deze meerjarig planten sterven in de winter bovengronds af, om vervolgens zelfstandig in het voorjaar weer hun kopjes boven de grond steken. Hoewel je dus weinig onderhoud hebt aan vaste planten, kun je met een aantal verzorgingsmaatregelen er wel voor zorgen dat vaste planten optimaal groeien en bloeien.

Bodem: De belangrijkste voorzorgsmaatregel is allereerst de bodem, de grond. Vaste planten groeien het beste en bloeien op hun mooist als de grond voldoende lucht bevat en vocht kan vasthouden. Een grond van zand kan eventueel verbeterd worden door organische compost door de bovenste grondlaag te mengen. Op die manier wordt de zandgrond meer samenhangend en is het om staat om beter water op te nemen. Kleigrond, daarentegen, wordt door het toevoegen van compost juist losser van structuur en zal daardoor luchtiger worden.

Voorjaarssnoei: De meeste vaste planten die in de winter boven de grond afsterven, komen ieder voorjaar weer zelfstandig op vanuit de wortels om verder te groeien en bloeien. In het voorjaar (vanaf begin maart) kun je deze vaste planten het beste eerst “opschonen”: het afgestorven deel boven de grond moet voor het bloeiseizoen weggesnoeid worden. Dit kun je het beste doen door met een heggenschaar de vaste plant van onderaf tot maximaal 20 cm. boven de grond af te knippen en dode bladeren te verwijderen. Het afgeknipte blad kun je laten liggen, wanneer dit verteert is dit namelijk goed voor de bodem.

Zomerssnoei: Naast een voorjaarssnoei kun je een aantal vaste planten zelfs stimuleren tot een tweede bloei als je ze na het hoogtepunt van de eerste bloei diep terug knipt. Probeer in ieder geval vóór de langste dag (21 juni) alle uitgebloeide stengels van deze planten terug te snoeien. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de plant geen energie verliest aan het maken van zaad en gestimuleerd wordt om nieuwe bloemknoppen te maken. Hoewel de meeste soorten vaste planten een tweede keer in bloei kunnen komen, geldt dat niet voor alle soorten plantengroepen.

Overwinteren: Tijdens de winterperiode overwinteren de vaste planten onder de grond. De meeste vaste planten in pot kun je in de winter gewoon buiten laten staan – mits de bloempotten natuurlijk wintervast zijn. De vaste planten in volle grond kun je bij vorst het beste beschermen door de border pas in het voorjaar op te ruimen: de afgestorven plantendelen beschermen namelijk de bodem tegen vorst. Wat je eventueel nog wel kan doen is in de winter of het vroege voorjaar een laagje compost tussen de vaste planten verspreiden, waardoor de structuur van de grond verbeterd wordt en de bodem beter vocht kan vasthouden.

Vaste planten soorten: het totale overzicht

Bladplanten

Voor harmonie en rust in de tuin

Kenmerken: Bij bladplanten zijn het vooral de bladeren die de aandacht trekken. De bijzondere kleuren en vormen van de verschillende bladeren springen in het oog en vormen een harmonieuze en solide basis voor iedere buitenruimte. Bovendien komen de bloemen van andere vaste planten extra goed tot hun recht in de oase van bladplanten.

Standplaats: Hoewel deze vaste planten weinig onderhoud nodig hebben, is het wel van belang om de juiste standplaats te kiezen. Zoals bij alle soorten vaste planten kunnen ook bladplanten soms een beetje kieskeurig zijn. Stelregel: bonte bladplanten moeten zonnig staan en lichtergekleurd bladplanten verdienen een (half-)schaduw plekje.

Onderhoud: Veel vaste bladplanten zijn onderhoudsvriendelijk en schitteren bijna het hele jaar door. Om de groei en bloei extra te motiveren kun je in het najaar de grond van een mulchlaag van organisch materiaal voorzien.

→ Vrouwenmantel, Duizendblad, Kattekruid, Kogeldistel, Eendagsbloemen, Ooiersvaarbek, Gebroken hartje

shutterstock 1929710924

Bloeiende vaste planten

Ieder seizoen weer een bloemenzee

Kenmerken: Het grootste deel uit de vaste plantengroep bestaat uit bloeiende vaste planten. Zo bestaan er zelfs soorten die tot wel een half jaar doorbloeien! Kies voor voor een mix van bloeiende vaste planten die uit vroegbloeiers en laatbloeiers bestaan. Op die manier creëer je het hele jaar door een kleurrijke bloemenzee.

Standplaats: Omdat het aanbod bloeiende vaste planten zo variërend is,is er geen eenduidig antwoord op de beste standplaats. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat de vroegbloeiers geschikt zijn voor een schaduwrijke plek, terwijl de echte zomerbloeiers een zonnige plek als voorkeur hebben.

Onderhoud: De meeste bloeiende vaste planten die uitgebloeid raken, kunnen nog een tweede keer in bloei komen. Knip tijdens de zomersnoei (voor eind juni) alle uitgebloeide stengels af en je kunt nog langer van de prachtige bloeiers genieten.

→ Levendel, Camellia, Rhododendron, Buddleja, Skimmia, Rozenstruik, Magnolia

shutterstock 1605648961

Bodembedekkers

Onmisbaar als dicht tapijt

Kenmerken: Tussen de vaste planten soorten nemen bodembedekkers een prominente plek in. Deze laag groeiende vaste planten zijn erg populair omdat zij zich vermeerderen door het maken van uitlopers. Op die manier ontstaat er al snel een prachtig tapijt, waarmee je heel eenvoudig de kale plekken in de tuin mee op kunt vullen. Plus: bodembedekkers voorkomen onkruid!

Standplaats: Een onkruidvrije standplaats vinden bodembedekkers belangrijk. Meng tijdens het planten een dikke laag compost of mest door de grond en je hebt jarenlang plezier van deze vaste planten!

Onderhoud: Je kunt deze bodembedekkers het hele jaar door planten – mits het niet vriest. Verder hebben de bodembedekkers zeer weinig onderhoud nodig. Mocht je de planten te wild vinden, dan kun je ‘m naar wens terugsnoeien. Verder doet een paar keer per jaar bijmesten wonderen!

→ Schaduwkruid, Goudaardbei, Maagdenpalm, Klimop, Duizendknoop, grote Veldbies

shutterstock 1037706691

Borderplanten

Een kleurexplosie in de tuin

Kenmerken: Vaste borderplanten is misschien wel het meest populaire soort vaste planten. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met hun prachtige kleuren. Helder rood, zonnig oranje en fel geel: borderplanten zorgt voor een warm kleurenspel waar je het hele jaar van kunt genieten.

Standplaats: De meeste borderplanten zijn echte zonaanbidders en gedijen het beste op een zonnig plekje.

Onderhoud: Vaste borderplanten komen ieder jaar – na de winter – weer terug. Naast het feit dat ze natuurlijk water nodig hebben, is ook een goede voeding belangrijk. Advies is daarom ook om eens per jaar een organische bodemverbeteraar toe te voegen. Zorg er daarnaast voor dat onkruid tussen de planten verwijderd wordt.

→ Ridderspoor, Zonnekruid, Duizendblad, Rode zonnehoed, Margrieten, Kattenkruid, Nagelkruid, Irissen

shutterstock 1106023763

Groenblijvende vaste planten

De groene survivors of the fittest

Kenmerken: Geniet zelfs in de winter van een heerlijk buitenkijkseizoen met prachtige groenblijvende vaste planten. Groenblijvende planten behouden namelijk ook in de winter hun blad en belonen je vaak ook nog zo'n 3 weken in het jaar met prachtige bloemen.

Standplaats: De meeste groenblijvende vaste planten willen graag een plekje in de (half-)schaduw en zijn dan helemaal tevreden!

Onderhoud: Groenblijvende vaste planten hebben weinig onderhoud nodig. Sterker nog: 's winters mag je ze helemaal met rust laten. In het vroege voorjaar mag je de afgestorven restanten verwijderen, maar let wel op dat je geen jonge scheuten beschadigt.

→ Winterviool, Kerstroos, Purperklokje, Dikkemanskruid, Kruipend zenegroen, Maagdenpalm, Goudaardbei

shutterstock 1845589765

Klimplanten

De charme van een verticale tuin

Kenmerken: Tussen de verschillende vaste planten nemen de klimplanten een bijzondere plek in. Klimplanten zijn planten die tegen een muur, schutting, hek, pergola of andere beplanting omhoog klimmen en ideaal voor in de verticale tuin!

Standplaats: Geef de klimplanten een beschutte plek in de volle zon of halfschaduw; op een goed doorlaatbare grond.

Onderhoud: Sommige soorten zijn echte woekeraars. Daarom is het belangrijk om klimplanten in toom te houden als ze tussen de andere vaste plant soorten hun ideale hoogte hebben bereikt. Jaarlijks mogen ze na de bloei stevig gesnoeid worden.

→ Passiebloem, Clematis, Klimop, Valse Klimhortensia, Trompetbloem, Toscaanse Jasmijn

shutterstock 1636245244

Nectarplanten

De vlindermagneten in de zomer

Kenmerken: Nectarplanten werken als een magneet op de vrolijke vlinders in de zomer. De vlinders fladderen van bloem tot bloem en zorgen daarmee voor de bestuiving van de bloemen in de tuin. Zet meerdere nectarplanten in de tuin en geniet automatisch ook van verschillende vlindersoorten!

Standplaats: Deze vlindermagneten gedijen goed op een warme en zonnige plaats in de tuin. Vlinders zijn namelijk koudbloedig en houden van warmte.

Onderhoud: In het voorjaar mogen de nectarplanten opschoond worden: alle dode stengels en dode bladeren mogen verwijderd worden. Zorg er wel voor dat nieuwe scheuten niet beschadigd worden! Wil je tijdens de bloei zo lang mogelijk van de bloemen genieten? Pluk of knip dan regelmatig uitgebloeide bloemetjes weg.

→ Kruipend zenegroen, rode zonnehoed, kattestaart, IJzerhard, Dropplant, Herfstaster, Hemelsleutel

shutterstock 1061431688

Siergrassen

Dansend de zomer door

Kenmerken: Siergras is een soort vaste plant dat tientallen jaar mee gaat. In de tuin kun je volop genieten van de pluimen van het siergras die door de wind bewegen. Je kunt kiezen voor groene siergrassen, maar siergrassen zijn er in nog veel meer kleuren!

Standplaats: Siergrassen staan graag op een zonnige plek; verder kun je ze bijna overal tussen of bij plaatsen. Combineer ze bijvoorbeeld met andere vaste bloeiende planten.

Onderhoud: Deze sterke vaste planten hebben weinig verzorging nodig. Als de zomer ten einde loopt mogen de siergrassen nog even shinen en heb je er geen omkijken naar. Want ook in het najaar en in de winter kun je van deze beauties genieten. Pas in het voorjaar mag de plant op 5 tot 10 cm boven de grond af gesnoeid worden.

→ Miscanthus sinensis, Hakonechloa Macra, Zegge, Schapengras, Struisriet, Vingergras

shutterstock 2077433344

Groenblijvende bodem-bedekkers

Groen en grafisch genieten

Kenmerken: Groenblijvende bodembedekkers maken veranderen jouw tuin niet alleen in een groene oase, maar kunnen jouw tuin er ook grafisch uit laten zien. Met deze groene rakkers kun je namelijk strakke plantvakken maken die er grafisch uitzien en weinig onderhoud vragen.

Standplaats: Lastige plekken, zoals schaduwrijke plaatsen, zijn voor de meeste groenblijvende bodembedekkers geen probleem.

Onderhoud: In de winter sterven de groenblijvende bodembedekkers – in tegenstelling tot andere laagblijvende tuinplanten – niet bovengronds af. Hierdoor ziet je tuin er het hele jaar door er aantrekkelijk uit. Voeg compost of organische mest aan de grond toe voor een goede start en deze sterke vaste plant doet de rest.

→ Maagdenpalm, Goudaardbei, Elfenbloem, Japans bosgras

shutterstock 1548545846
Comments to: Een overzicht van alle vaste planten soorten? Bekijk hier

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *