1. Tuindecoratie
  2. Tuininrichting

Kleine tuin inrichten? 6 tips voor een kleine tuininrichting

Kleine tuin inrichten? 6 tips voor een kleine tuininrichting

Een kleine tuin inrichten vraagt om een doordacht tuinplan en een paar slimme tuintips. Want wie een kleine tuin heeft, moet slim zijn. Met onderstaande tips leer je hoe je optimaal gebruikt kunt maken van de groente vierkante meters, hoe je een kleine oppervlakte optisch groter laat lijken en aan welke voorwaarden een kleine tuininrichting aan moet voldoen. Door een kleine tuin slim in te richten kun je straks nog meer en langer genieten van jouw buitenstekje.

Kleine tuin inrichten vraagt om een (functioneel) tuinplan

Of je nu een grote of kleine tuin moet inrichten: om maximaal van jouw buitenruimte te kunnen genieten is het handig om eerst na te denken over de functie van jouw tuin. De functie bepaalt namelijk de verdere inrichting van jouw tuin, balkon of terras. Wil je in de tuin bijvoorbeeld kunnen moestuinieren, zodat jij uit eigen tuin heerlijk vers kunt kokkerellen? Of heeft jouw tuin het doel om tussen de planten tot rust kunt komen – op een fijne en comfortabele loungeplek? De kleine tuin zou ook ingericht kunnen worden als een barbecue hotspot, zodat je gezellig met vrienden en familie kunt genieten van de gezellige zwoele avonden en de geur van eten. Of moet de tuin juist ingezet worden als een speelplek waar jouw kinderen lekker in een veilige omgeving buiten kunnen spelen? In principe heb je grofweg de keus uit vier functies:

Een kleine tuin inrichten? 6 slimme tuintips

Een kleine tuin inrichten vraagt niet alleen om keuzes te maken in de functie of het doel van de tuin, maar vraagt ook om wat slimme tips en trucs qua inrichting! Net als het inrichten van een kleine ruimte vraagt een kleine tuin inrichten namelijk om een beetje creativiteit. Een kleine tuin is echter geen belemmering om een echt tuingevoel te ervaren. Met dit slimme stappenplan kun jij direct aan de slag met het slim inrichten van jouw kleine tuin.

#1 Suggereer diepte, breedte of lengte

Kleine tuinen zijn vaak smal of niet zo heel diep. Met een paar simpele trucjes kan jouw tuin langer en breder lijken. Dit doe je door bijvoorbeeld door te kiezen voor langwerpige terrastegels of -planken en deze in de lengte te leggen: hierdoor versterken ze het optische effect en lijkt jouw tuin dus breder of langer. Diepte kun je creëren door de achterwand van jouw tuin een donkere kleur te geven. Dit kun je doen door de muur of schutting te verven, maar je kunt er ook kiezen voor kiezen om donkere planten (zoals een klimop) achterin de tuin te zetten. Een lichte achterwand in de tuin zal daarentegen zorgen voor een breder gevoel.

0de555be kleine tuin inrichten stap1 3

#2 Kies slimme tuinmeubels

Het ligt misschien voor de hand, maar bij een beperkte ruimte moet je zorgen voor tuinmeubels die niet te groot zijn. Ga alleen voor de hoogstnodige, meest praktische, slanke en licht-ogende tuinmeubels. Belangrijk bij het inrichten van een kleine tuin is dat je verschillende functies met elkaar probeert te combineren. Een tuinkast kan een tuinafscheiding zijn, een hangstoel kan als schaduwbrenger functioneren of je kunt kiezen voor een tuintafel dat tegelijkertijd ook een vuurtafel is. Een andere tip is om te kiezen voor inklapbare of uitschuifbare tuinmeubels die eenvoudig te verplaatsen zijn. Op die manier creëer je namelijk een flexibele inrichting die eenvoudig aan te passen is.

8dffc89c kleine tuin inrichten stap2

#3 Ga voor een grote blikvanger

Door te kiezen voor een groot statement lijkt een kleine tuin vaak optisch groter. Houd er in een kleine tuin wel rekening mee dat de rest van de tuin rust ingericht wordt. Vermijd drukke patronen en felle kleuren, want daardoor zal jouw tuin juist weer kleiner lijken. Zoek een goede balans tussen de eyecatcher en de rest van de tuin. Een mooie blikvanger kan bijvoorbeeld een grote plant – met grote bladeren – in een mooie teracotta pot zijn. Je doet er namelijk goed aan om niet teveel kleine plantjes en verschillende potten te kiezen: hierdoor wordt de tuin namelijk te druk.

4ec572c1 kleine tuin inrichten stap3 1

#4 Benut alle ruimte door verticaal te tuinieren

Een kleiner tuin lijkt (optisch) groter door met hoogteverschillen te werken. Ga dus de hoogte in met jouw planten en bloemen! Maak bijvoorbeeld gebruik van een verticale tuinconstructie, een wandsysteem of hangpotten. Een andere optie is om te kiezen voor klimplanten, zoals passieflora, klimop, kamperfoelie of de tompetplant, die maar al te graag omhoog kruipen. Laat deze klimmende begroeiing lekker tegen de wanden of het dak aan groeien. Door alle ruimte te benutten, groeit de tuin qua oppervlakte en inhoud! Het kleurgebruik van jouw beplanting is ook belangrijk. Om een tuin optisch groter te laten lijken is het belangrijk dat je het kleurgebruik rustig houdt. Probeer verschillende tinten van dezelfde kleur te combineren.

67b78252 kleine tuin inrichten stap4 1

#5 Simpele en neutrale tuindecoratie

Probeer één kleurenpalet van zachte en lichte kleuren aan te houden, zoals wit, lichtgrijs, crème, beige of camel. Die kleuren zie je terug in de parasol, tuinkussens en bloempotten. Door rustige kleuren met elkaar te laten blenden zorg je voor rust en ruimte in jouw kleine tuin. In combinatie met deze rustige kleuren kun je wel een accentkleur toevoegen. Accentkleuren tegen een overwegend rustige achtergrond werkt vaak beter in een kleine tuin dan een hele bonte ruimte. Voorbeelden van deze kleuraccenten zijn bijvoorbeeld terracotta, lichtblauw of lila. Je zult zien dat bijvoorbeeld de kleur lila in combinatie met de rustige kleuren een oase van rust en ruimte creëren.

9492b1b0 kleine tuin inrichten stap5 1

#6 Tuinverlichting voor de donkere hoeken

Tuinverlichting is zeker een must bij het inrichten van een kleine tuin. Met mooie buitenverlichting kun je namelijk donkere hoeken in de tuin verlichten, waardoor jouw tuin ruimer oogt. Breng bijvoorbeeld spots aan in de tuin die de donkere hoeken verlichten. Ook hier geldt: geen grote massieve lampen, maar ga voor sfeervolle en subtiele verlichting.

6b46dd18 kleine tuin inrichten stap6 1

Hoewel we allemaal wel dromen van een grote onbegrensde tuin waarin we uren kunnen ronddwalen, is de realiteit vaak anders. Zoals je hierboven hebt gelezen zijn er gelukkig genoeg slimme trucs om een kleine tuin in te richten en de buitenruimte optisch groter te laten lijken. Heb jij nog aanvullende tips? Of opmerken? Let us know!

Comments to: Kleine tuin inrichten? 6 tips voor een kleine tuininrichting

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.