Om met succes te kunnen tuinieren is planten herkennen belangrijk. Tuinplanten herkennen is namelijk handig om de verzorging van de planten met succes uit te voeren, maar ook voor het maken van een goed tuinontwerp. Je moet immers weten in welke omgeving planten het best gedijen, welke kleur ze hebben, wat de afmetingen kunnen worden en ook de groeisnelheid is van belang. Kortom, door planten te herkennen ontsluit je een grote hoeveelheid informatie die een rol speelt bij de aanleg en de verzorging van je tuin. Benieuwd welke handige apps jou een handje kunnen helpen bij planten herkennen?
Planten herkennen? Het gemak van apps
In een tuincentrum is het eenvoudig om te achterhalen welke tuinplanten er staan. Er staat altijd wel een kaartje met informatie bij over de grootte, de beste standplaats en de verzorging van de planten. Maar als je planten hebt gekocht en mee naar huis hebt genomen verdwijnt die informatie vaak snel. Je hebt de plant in je tuin gezet, maar het volgende jaar weet je niet meer welke voeding zo’n plant nodig heeft en wanneer hij gesnoeid moet worden. Dat is natuurlijk te vermijden door labels bij de planten te zetten, maar planten herkennen kan veel gemakkelijker. Welkom in de wereld van de handige apps om planten te identificeren! Voor het gebruik van een app om planten te herkennen heb je enkel een smartphone met een camera nodig. Dat kan tegenwoordig vrijwel met iedere smartphone, of dat nu een apparaat is dat op Android draait of dat het een apparaat is van Apple. Sommige apps zijn gratis te downloaden. Anderen kun je een tijdje uitproberen, maar daarna moet je voor het gebruik gaan betalen.
Top 5 apps
1. Plantnet (gratis)
2. iNaturalist (gratis)
3. ObsIdentify (gratis)
4. Planta (betaald)
5. PictureThis (betaald)
1. Pl@ntnet
De app Plantnet is een aantal jaren geleden ontwikkeld door Franse wetenschappers. De app is een aantal jaren in gebruik en het aantal planten dat in de app is verzameld ligt inmiddels boven de 20.000. Deze app kun je gratis downloaden voor smartphones op Android en voor Apple telefoons. De Plantnet app is ook Nederlandstalig te gebruiken en is makkelijk in gebruik! Aan de hand van jouw foto gaat de app op zoek naar suggesties – die in volgorde van overeenkomsten weergegeven worden. De waargenomen planten en bloemen worden automatisch opgeslagen in de app, hiervoor heb je geen account nodig.
Prijs: Gratis
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️
2. iNaturalist
De app iNaturalist helpt je niet alleen bij het vinden van planten, maar ook bij het vinden van dieren. Deze app is gratis te downloaden voor zowel Apple als Android, het enige wat je moet doen is (automatisch) een account aanmaken. Via de “observeer”-button kun je gemakkelijk zoeken door een foto te maken of een afbeelding uit je galerij te kiezen. Vervolgens krijg je van de app een top-10 met suggesties op basis van de afbeelding en locatie. Jouw observatie kun je ten slotte delen met wetenschappers en andere gebruikers delen, zodat je elkaar verder kunt helpen met het herkennen van planten en dieren.
Prijs: Gratis
Taal: Nederlands
Beoordeling: ⭐️⭐️
3. ObsIdentify
Zonder account kun je gratis gebruik maken van de gebruiksvriendelijke interface van ObsIdentify. Via een foto die je zelf maakt, of een afbeelding uit de galerij, kun je een plant of dier toevoegen en de app geeft je vervolgens suggesties. Suggesties die in percentages weergegeven worden in hoeverre de appt denkt dat de suggesties accuraat zijn. Een groot voordeel van deze app is dat je ook direct meer kunt lezen over jouw gevonden plant of dier, je kunt namelijk doorklikken op de info-button en wordt dan doorgestuurd naar de juiste pagina op hun website. Mocht je jouw waarnemingen willen opslaan, dan moet je wel een account aanmaken.
Prijs: Gratis
Taal: Nederlands
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️
4. Planta
Met de plantenherkenner Planta kun je niet alleen jouw planten identificeren, maar kom je ook meer te weten over jouw groene vrienden. Dankzij verschillende deskundigen krijg je namelijk informatie over de eigenschappen van de plant, zoals het soort plant en de taxanomie. Helaas geen informatie over de verzorging van de plant! In een historisch overzicht krijg je, zonder een account te hoeven aanmaken, een duidelijk historisch overzicht te zien van al jouw gescande planten.
Prijs: 3 dagen gratis proefperiode, daarna €9,99/maand
Taal: Nederlands
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️
5. PictureThis
PictureThis helpt je zoeken met de naam van de plant, geeft een beschrijving van de plant, de wetenschappelijke classificatie én geeft je een volledige verzorgingsgids. Daarnaast kun je instellen dat de app je herinneringen geeft om water te geven of je waarschuwt als je een plant hebt die gevoelig is voor ziektes. Ten slotte kun je al jouw vondsten zowel bewaren als delen met een community van plantenliefhebbers.
Prijs: 7 dagen gratis proefperiode, daarna €19,99/jaar
Taal: Nederlands
Beoordeling: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
…of gewoon via Google planten herkennen?
Met de gratis app Google Lens kun je niet alleen vergelijkbare objecten opzoeken of QR-codes scannen, je kunt nu ook dieren én planten identificeren. De app lijkt qua interface veel op Google, maar in plaats van zoeken via tekst zoek je door middel van het maken van een foto of door een afbeelding te kiezen vanuit je galerij. De app geeft je (Engelstalige) informatie vanuit Wikipedia, laat je in sommige gevallen video's zien, geeft je de mogelijkheid om de plant direct online te shoppen en biedt de laatste nieuwsberichten of blogs rondom jouw plant aan. Helaas kun je jouw gescande plant nog niet opslaan, zodat je het later eenvoudig terug kunt bekijken. Maar we kennen Google, wat nog niet is kan nog komen…
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel