Ben je op zoek naar sfeerverlichting voor jouw tuin? Die ook duurzaam is? En waarvoor je geen elektra hoeft aan te leggen? Dan zijn solar lampen de ideale oplossing. Solar tuinverlichting is een handige én duurzame oplossing om jouw tuin sfeervol te verlichten. De lampen worden overdag automatisch opgeladen. Zo geniet je 's avonds – onder het genot van een hapje en drankje – van jouw gezellige buitenverlichting. Maar hoe werkt een solar lamp precies? Dat, en nog 3 handige voordelen én onderhoudstips van solar verlichting ontdek je in dit artikel.

Hoe werkt solar verlichting?

In principe is de werking van een solar lamp niet ingewikkeld. Het is in feite een lamp die werkt op zonne-energie. Overdag vangt het zonnepaneel die bevestigd is aan de armatuur van jouw lamp de lichtstralen van de zon op. Die lichtstralen worden omgezet in energie. De brandduur van de buitenlamp varieert ongeveer van 6 tot 12 uur. Afhankelijk van het soort solar lamp en de batterij. Maar 6 uur is al meer dan voldoende om jouw verlichting te laten branden in de avond.

Maar waar gaat al die energie naartoe? In de solar lamp zitten oplaadbare batterijen. Deze oplaadbare batterij slaat de energie op. Hierdoor gaat de lamp aan als de nacht valt. Want de lamp heeft een ingebouwde schemersensor. Deze zorgt ervoor dat als het donker begint te worden, de lamp automatisch brandt.

shutterstock 1709595382

Er zijn zelfs lampen op zonne-energie die werken met een bewegingssensor. Wil je bijvoorbeeld 's nachts iets buiten weggooien? Dan gaan de lampen automatisch aan als je langsloopt. Ook erg handig voor de inbraakveiligheid van jouw huis.

Solar lampen worden dus overdag opgeladen. Waardoor je diezelfde avond nog jouw tuin kan verlichten.

3 voordelen van solar verlichting

Waarom kiezen mensen voor solar tuinverlichting? Er zijn genoeg redenen waarom je direct voor tuinverlichting op zonne-energie wilt kiezen. Naast het feit dat er genoeg stijlvolle lampen zijn om uit te kiezen, zijn er ook veel praktische voordelen. Ontdek hieronder de 3 belangrijkste voordelen van de bekende solar lampen.

Solar tuinverlichting is milieuvriendelijk

Het belangrijkste voordeel om voor solar lampen te kiezen is duurzaamheid. Een lamp op zonne-energie is beter voor het milieu. Waarom? Omdat een solar lamp energiezuinig is. In plaats van energie te verbruiken, wekken solarlampen hun eigen energie op. Zonne-energie is de meest makkelijke en duurzame manier om energie op te wekken.

Solar lamp bespaart energiekosten

Tegenwoordig worden de energiekosten scherp in de gaten gehouden door huishoudens. Ben jij ook iemand die de energiekosten zo laag mogelijk wil houden? Dan is dit voordeel erg belangrijk voor jou. Want door solar lampen in jouw tuin te plaatsen, bespaar je op jouw energiekosten. Een solar lamp werkt namelijk volledig op zonne-energie en een oplaadbare batterij. Hierdoor verbruik je geen elektrische energie van het stroomnet voor het verlichten van jouw tuin. Voor niets gaat de zon op!

shutterstock 628612007 1

Een solar tuinlamp is makkelijk en veilig te plaatsen

Een tuinlamp op zonne-energie is in veel opzichten gemakkelijker en veiliger te installeren dan reguliere buitenlampen. Je hoeft niet te knoeien met elektriciteit. Die wekt de lamp immers zelf op. Over bedrading heb je geen zorgen, want een solar lamp heeft geen snoeren. Je bent helemaal vrij om de lampen te plaatsen waar je maar wilt. Het enige wat je moet doen is de lampen in je tuin steken of hangen. Liefst op een plek met direct zonlicht voor een hoge lichtopbrengst. Een fluitje van een cent.

Hoe weet ik of de solar lamp waterbestendig is?

De meeste solar verlichting is waterbestendig tegen spatwater en regen. Dit is ook zeker voldoende om jouw solar lamp te beschermen. De meeste modellen hebben ook een IP waarde vermeld staan. IP staat voor Ingress Protection. Dit geeft aan in hoeverre de lamp beschermd is tegen regen en stof.

Welke IP-waardes zijn er?

  1. IP20 Stofdicht
  2. IP21 Druppeldicht
  3. IP23 Regenbestendig
  4. IP44 Spatwaterdicht
  5. IP54 Stof- en spatwaterdicht
  6. IP65 Bescherming tegen waterstralen
  7. IP67 Stofdicht en 30 minuten onderdompelingsbescherming.
  8. IP68 Stofdicht en onderwaterbescherming

Bij solar tuinverlichting kies je bij voorkeur voor een IP-classificatie vanaf IP23.

shutterstock 1788842924

Uiteraard is dit afhankelijk van de plaats in jouw tuin. Een lamp op een beschutte plek heeft minder last van weersomstandigheden dan lampen die midden in de tuin staan of wandlampen aan de gevel. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de solar lamp beschermd is tegen weer en wind.

Wat is de juiste plek voor solar tuinverlichting?

Solar tuinverlichting werkt alleen met een opgeladen batterij. De beste plek om solar tuinverlichting te plaatsen is waar het de meeste zon opvangt. De plaatsing is afhankelijk van de ligging van jouw tuin. Maar het beste is om de schaduwplekken te vermijden. De plek waar de meeste zon schijnt, is de beste locatie voor jouw solar producten.

Hoe verleng ik de levensduur van de solar lamp?

Om te zorgen dat je zo lang mogelijk van jouw solar lampen kan genieten, is onderhoud belangrijk. Zo blijven jouw buitenlampen er niet alleen mooi uitzien, maar gaat de lamp ook langer mee. Met de volgende tips verleng je de levensduur van jouw solarlampen binnen no time.

shutterstock 2000847341

Schoonmaken van de zonnecellen

Zorg ervoor dat je het solar paneel regelmatig schoonmaakt met een natte doek. Gebruik bij voorkeur alleen water. Niet alleen beter voor het behoud van de lamp. Maar zo blijven de zonnepanelen ook voldoende zonlicht vangen. Is het paneel te vuil? Dan vangt het minder zonlicht en zullen ze korter branden met minder lichtopbrengst.

Houdt de batterij vrij van corrosie

Wanneer je het zonnepaneel schoonmaakt, controleer dan meteen de batterij. Zie je corrosie? Veeg dat er voorzichtig af met een doekje om roestplekken te voorkomen. Die kunnen namelijk zorgen dat de batterij lek gaat.

De batterij op tijd vervangen

Vervang de batterij of accu op tijd. Merk je dat de solar verlichting minder goed werkt? Dan is de batterij waarschijnlijk aan vervanging toe. Het is beter om de batterij dan zo snel mogelijk te vervangen. Niet ieder model heeft batterijen die vervangbaar zijn. In sommige gevallen zul je dan uiteindelijk nieuwe lampen moeten kopen.

Haal sfeerverlichting uit de tuin in de winter

In de winter is het verstandig om sfeerverlichting die minder weersbestendig is naar binnen te halen. Maak de solar verlichting schoon en doe de schakelaar uit. Vergeet niet wanneer je ze weer in de tuin hebt geplaatst de schakelaar aan te doen.

Wist je dit al over solar verlichting?

Solar tuinlampen opladen zonder zonlicht

Solar verlichting moet je opladen met natuurlijk zonlicht, of toch niet? En wat doe je als het bewolkt is? Of als het vroeg donker is, zoals in de winter? Wist je dat ook mogelijk is om solar lampen op een andere manier op te laden. Hoe? Dat is minder ingewikkeld dan je denkt. Gebruik een gloeilamp of LED-lamp. Plaats het zonnepaneel van de lamp recht onder de gloeilamp of LED-lamp. Zo is het ook mogelijk om jouw solar tuinlamp op te laden zonder zonlicht. Let wel op! Het is veel minder effectief dan direct zonlicht en een stuk minder duurzaam.

Is een solar lamp meer dan alleen sfeerverlichting?

Bij een solar lamp wordt vaak gedacht aan lampen die smalle paadjes in de tuin verlichten. Maar je hebt ook solar tuinlampen die zorgen voor een gezellige sfeer in jouw tuin. Dit zijn vaak wat kleinere lampen die je in de grond steekt. Ideaal voor de romantische zomeravonden. Met diverse verlichting in verschillende vormen en maten creëer je een sfeervol tafereel in jouw tuin.

Maar is het ook mogelijk om grotere oppervlakten te verlichten met een solar lamp? Of een heel pad te verlichten? Ja, dat is mogelijk met solarlampen met een hoog lumen. Vaak hebben deze solarlampen ook een groter zonnepaneel en accu. Hoge lumen betekent dat er een hogere hoeveelheid licht wordt uitgestraald. Sfeerlampen op zonne-energie hebben juist lagere lumen.

shutterstock 1386536762

Wat je ook zoekt. Een solar lamp biedt vele mogelijkheden. Voor zowel sfeer als functioneel gebruik. Ze zijn duurzaam, makkelijk te plaatsen en hebben geen snoeren nodig om je tuin mooi te verlichten.

Comments to: Hoe werkt een solar lamp? + 3 voordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *