Wil jij jouw buitenruimte groener of kleurrijker maken met nieuwe potplanten voor buiten? Maar geen idee voor welke potplanten je moet gaan? Of welke buitenplanten het überhaupt in een pot kunnen overleven? Wij loodsen je met deze Top 10 potplanten voor buiten-gids je door alle vragen heen zodat jij met de mooiste potplanten voor buiten het nieuwe voorjaar tegemoet kunt gaan!

#Top 10 potplanten voor buiten

 1. Gipskruid (Gypsophila)
 2. Pluimspirea (Astibe Simplicifolia ‘sprite')
 3. IJzerhard (Verbena bonariensis ‘Lollipop')
 4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln') 
 5. Sneeuwbal (Viburnum tinus)
 6. Venushaar (Adiantum pedatum)
 7. Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)
 8. Rotsheide (Pieris japonica ‘Valley Valentine')
 9. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
 10. Schuimbloem (Tiarella cordifolia ‘Spring Symphony')

Wat zijn potplanten voor buiten?

In principe zijn alle tuinplanten ook potplanten voor buiten. Iedere buitenplant kun je dus in een pot of bak zetten. Sterker nog: er zijn planten die je zelfs beter in een pot kunt plaatsen en dat heeft alles te maken met de ideale omstandigheden waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de ideale samenstelling van de potgrond, een goede bewatering, de perfecte temperatuur en voldoende ruimte om zich te ontwikkelen zonder het directe gevaar van natuurlijke bedreigingen. Voorbeelden van deze potplanten voor buiten zijn:

 • Eenjarige planten
 • Vaste planten
 • Heesters en bomen
 • Wintergroene planten
 • Bollen
 • Woekerplanten
 • Kuipplanten

Hoe moet je potplanten verzorgen?

Potplanten voor buiten kun je het beste in het voorjaar plaatsen. Let wel op dat het gevaar van de nachtvorst geweken is! Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de pot onderin gaten heeft voor de afwatering. Daarnaast moet je er natuurlijk ook voor zorgen dat de maatvoering van de pot of plant past bij de ruimte die de beplanting nodig heeft, maar dat zijn dan ook meteen de belangrijkste voorwaarden. Wat betreft onderhoudstips:

 • Zorg voor een goede potgrond (dat is iets anders dan tuinaarde of compost!);
 • Dek potgrond eventueel af met hydrokorrels (droogt grond minder snel uit);
 • Geef potplanten een paar keer week een ruime hoeveel water (in de ochtend);
 • Bemest de potplant regelmatig met een klein beetje mest (kunstmest);
 • Haal uitgebloeide bloemen op bruin blad weg met een scherpe tuinschaar.

1. Gipskruid (Gypsophila)

Gipskruid maakt onderdeel uit van de anjerfamilie en voelt zich net als andere familieleden het meeste thuis in droogvallende gebieden. Deze potplant voor buiten kenmerkt zich door de vele bloemen met kleine blaadjes, die zich als het ware uitspreiden als een sluier. Extra leuk: het Gipskruid wordt vaak gebruikt in bloemstukken!

Kenmerken: Gipskruid is een eenjarige plant dat in de maanden mei, juni, juli en augustus bloeit. De maximale groeihoogte is ongeveer 40 cm.
Standplaats: Deze plant kun je in een pot plaatsen met wat kalk gemengd door de potgrond. Zet de bloempot op een zonnige plaats.
Onderhoud: Gipskruid mag je regelmatig water geven, zodat de grond licht vochtig blijft.

shutterstock 1277936980

2. Pluimspirea (Astibe simplicifolia ‘sprite')

De Pluimspirea is in verschillende kleuren te vinden en zorgt met zijn opvallende pluimen voor een kleurrijke tuin. Omdat deze potplant voor buiten winterhard is, kun je het jaar erop opnieuw genieten van al zijn bloemenpracht.

Kenmerken: De Pluimspirea is een vaste plant die in de maanden augustus en september tot bloei komt. In het vroege voorjaar zijn de planten nog klein en daarna groeien ze door tot ongeveer 20 cm.
Standplaats: Op een halfschaduw plek in de border of in een pot.
Onderhoud: Het liefst staat deze potplant continu in een vochtige grond. Hoe zonniger en warmer het weer, hoe vochtiger de grond moet zijn!

shutterstock 1492196033

3. IJzerhard (Verbena bonaniensis ‘Lollipop’)

IJzerhard dankt zijn naam aan de geneeskrachtige eigenschappen en komt oorspronkelijk uit een (sub)tropisch klimaat in Amerika. De Lollipop bloeit met vrolijke rozetten van kleine bloemetjes bij elkaar en vermeerdert zich gemakkelijk uit zichzelf.

Kenmerken: Hoewel IJzerhard eigenlijk een tweejarige plant is, zie je hem toch vaak ieder jaar weer terug in de tuin. De normale bonaniensis kan flink groeien, maar het kleine soort ‘Lollipop' bereikt een uiteindelijke groeihoogte van 60 cm in de zomer.
Standplaats: Zon, zon en nog eens zonnig!
Onderhoud: Deze potplant behoeft niet zoveel onderhoud: na het aanplanten regelmatig water geven, maar wanneer de plant al meerdere seizoenen meegaat dan alleen water geven bij extreme droogte.

shutterstock 1483367105

4. Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’) 

De Pampenpoetsersgras is een ontzettend populair grassoort door de prachtige bloeiaren én prachtig in combinatie met de voorganger IJzerhard. De bloeiaren zijn heerlijk zacht en lijken op borstels die je kunt gebruiken om glazen schoon te maken.

Kenmerken: Deze potplant bloeit in de nazomer en breidt zich alleen in de breedte uit. Doordat de lampenpoetsersgras geen wortelstokken heeft, zal de plant niet zo snel gaan woekeren.
Standplaats: Op een halfschaduw/zonnige plek.
Onderhoud: Dit type gras heeft weinig tot geen verzorging nodig. Als de winterperiode er aankomt, kun je eventueel de pollen kort terug snoeien maar dat hoeft niet. Geef ‘m af en toe water en hij is tevreden.

shutterstock 1949255596

5. Sneeuwbal (Viburnum tinus)

Hoewel de Vibunum tinus Sneeuwbal wordt genoemd, zijn er vele soorten die niet wit maar lichtroze tot zelfs donkerroze bloeien. Ook zijn er grote verschillen in bladverliezende als groenblijvende soorten. Deze heester behoort tot de grote familie van de Viburnum en is oorspronkelijk afkomstig uit het oosten van Azië.

Kenmerken: Over het algemeen verschijnen de witte tot roze bloemetjes al wel in januari en geuren ze licht nadat ze zijn opengegaan. Als de bestuiving in de zomer goed heeft plaatsgevonden, vormen zich na de bloei zwart/blauwe bessen. Deze heester is een echte vuller voor in de tuin: hij kan namelijk vrij veel plaats innemen.
Standplaats: Deze heesters groeien zowel goed in de zon als lichte schaduw en houden van een iets zure, humusrijke en voedzame bodem.
Onderhoud: In droge tijden mag je de Viburnum extra water geven. Snoeien is verder niet nodig, maar na de bloei kun je ‘m terugknippen om de vorm in stand te houden.

shutterstock 1066110944 1

6. Venushaar (Adiantum pedatum)

De varen zien we niet alleen binnenshuis, maar mag ook heerlijk buiten geplaatst worden. Het Venushaar is afkomstig uit het Noorden van Noord-Amerika en is fijner en teerder dan de andere varens. Hoewel deze potplant fragiel lijkt, groeit de varen in prachtige zachte lagen groen en kan hij wel tegen een stootje.

Kenmerken: Het Venushaar is een vaste plant en bestaat uit kleine, tere “waaiertjes” die zich in het voorjaar ontrollen tot een hoogte van 60 cm.
Standplaats: Zet de Adiantum pedatum in de halfschaduw tot volledig schaduwplaats.
Onderhoud: Nadat de plant is gepot veel water geven, maar als de plant er al meerdere seizoenen staat hoef je alleen nog water te geven bij hogere temperaturen.

shutterstock 1693594840

7. Fijnstraal (Erigeron karvinskianus)

De witte bloemetjes van deze rijkbloeiende Mexicaanse asterachtige plant blijven maar bloeien en verkleuren van wit naar roze. De Fijnstraal groeit breed spreidend en valt prachtig over een bloempot heen.

Kenmerken: In het vroege voorjaar is deze vaste plant nog klein, maar in hun bloeiperiode (juni, juli en augustus) groeien ze door tot 20-50 cm.
Standplaats: Deze fijne bloemetjes staan het liefst op een zonnige en voedselrijke plaats.
Onderhoud: Na het potten mag je de Fijnstraal regelmatig watergeven, de jaren erop alleen bij droogte.

shutterstock 2047803146

8. Rotsheide (Pieris japonica ‘Valley Valentine')

De prachtige Rotsheide is afkomstig uit China en Japan en hoort bij de heidefamilie. Met zijn prachtige roserode kleur geeft hij veel kleur aan de voorjaarstuin (soms in februari al!). De bloemknoppen die in oktober ontstaan zijn bruinrood van kleur.

Kenmerken: In het vroege voorjaar bloeit deze heester uit met rode scheuten, waarna hij langzaam groen kleurt. De plant houdt zijn blad in de winter, en krijgt tussen maart en mei witte bloemen die in trossen verpakt zitten.
Standplaats: De rotsheide kan het beste in de halfschaduw worden gezet.
Onderhoud: Omdat de Pieris traag bloeit, heeft hij ook weinig onderhoud nodig. Snoeien is nauwelijks nodig en van een beetje bemesting in het voorjaar wordt hij al heel gelukkig.

shutterstock 1684905568

9. Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)

Ode aan de Toscaanse Jasmijn! Deze enthousiaste klimplant is afkomstig uit de bosgebieden van India en Japan en kenmerkt zich door zijn prachtige bloemen. De bloemen verspreiden namelijk een heerlijke geur en bloeien uitbundig en de hele zomer lang.

Kenmerken: Deze Toscaanse klimmer kan in zijn bloeiperiode (mei t/m september) maar liefst een lengte van 9 meter (!) bereiken. Mocht je dat wat overdreven vinden dan kun je deze klimplant in de lente, tijdens de volle groei, terugsnoeien.
Standplaats: Het liefst staat hij op een plek in de zon of halfschaduw.
Onderhoud: Hoewel de Toscaanse Jasmijn redelijk goed tegen droogte kan, kun je ‘m tijdens warme en droge periodes extra water geven. Wat betreft de bodem is hij niet moeilijk, als hij maar een goed doorlatende bodem heeft.

shutterstock 1440515288 1

10. Schuimbloem (Tiarella cordifolia ‘Spring Symphony')

De prachtige schuimbloem is afkomstig uit de vochtige bossen in Noord-Amerika en kenmerkt zich door zijn prachtige roze bloeikleur. Door zijn volle bladerdek vult deze makkelijke potplant de tuin mooi op zonder al te veel onderhoud breidt de Schuimbloem zich langzaam uit.

Kenmerken: Deze vaste plant groeit rijkelijk in de maanden april, mei en juni en bereikt met zijn hoge bloeiaren van witroze bloemen een hoogte van ongeveer 30 cm.
Standplaats: De Schuimbloem is een vaste plant die het zowel in de volle zon als in de volledige schaduw het goed doet, zolang de grond maar vochtig is.
Onderhoud: De plant mag tussen de gietbeurten door wat droger aanvoelen, maar geef ‘m wel minimaal 1 keer in de week water.

shutterstock 2106961367
Comments to: Top 10 potplanten voor buiten in 2021

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *