Jouw tuin online ontwerpen omdat jouw buitenruimte toe is aan een flinke opknapbeurt? Of ga je verhuizen en wil je inspiratie op doen voor een nieuw tuin ontwerp? Dan is het handig om aan de slag te gaan met een ontwerp-tool die jou kan helpen bij het ontwerpen van de perfecte tuin. De vraag is alleen met welk online ontwerpprogramma je dit het beste kunt doen? Wij helpen je graag op weg en hebben een top 5 gemaakt van de meest handige en gebruiksvriendelijke software-programma's voor het het maken van tuin ontwerpen online.

Tuin ontwerpen online? Deze online tuinontwerpers zijn favoriet!

Keuzestress? Je kunt jouw eigen favoriete balkon, terras of tuin online ontwerpen met gratis programma's. Zelfs als je een kleine stadstuin hebt, kan het toch handig zijn om een tuinontwerp online te maken. Voor een tuinontwerp kun je natuurlijk met pen en papier aan de slag, maar met een gratis en eenvoudig tool wordt ontwerpen een fluitje van een cent. Met behulp van verschillende stoftwareprogramma's kun je namelijk heel eenvoudige verschillende tuinontwerpen kiezen en deze net zo lang mixen & matchen met verschillende ingrediënten totdat de tuin voldoet aan jouw persoonlijke wensen. En budget natuurlijk. Het is alleen vaak lastig om de juiste tool te vinden voor een 2D of 3D tuinontwerp online. Wij zijn daarom op zoek gegaan naar een Top 5 tools om een tuinontwerp online te maken:

  1. SketchUp
  2. Gardena Tuinplanner
  3. Garden Puzzle
  4. garDesign
  5. Floorplanner

1. SketchUp

Zelf je tuin online ontwerpen kun je doen met het populaire en uitgebreide tekenprogramma, genaamd SketchUp. Het programma is niet heel eenvoudig en behoeft zeker wat oefening, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Het is een uitgebreid programma met een enorme bibliotheek aan tools, waarmee je de tuin van je dromen kunt ontwerpen. Je kunt je tuinontwerp eenvoudig verfijnen en online direct delen met vrienden, familie of experts om feedback te vragen. Jouw ontwerp kun je ook driedeminsionaal bekijken, waardoor je virtueel alvast even kunt ‘rondlopen’ in jouw nieuwe tuin. Kleine note: het programma is helaas niet beschikbaar in een Nederlandstalige versie.

shutterstock 1299926950

2. Gardena Tuinplanner

Met het gratis en gebruiksvriendelijke 2D programma “Tuinplanner” van het populaire tuinmerk Gardena kun je vrij eenvoudig een droomtuin online ontwerpen. Je kunt je huis op het perceel plaatsen en de complete tuin eromheen – in getekende vorm – vormgeven. Elk tuinontwerp ziet er uit alsof het met de hand is getekend.

In het programma vind je eindeloos veel producten en elementen die je in een tuin zou kunnen plaatsen. Als je niet goed weet hoe je moet beginnen kun je gebruik maken van een aantal voorbeeldtuinen, die je vervolgens kunnen aanpassen aan de situatie in jouw tuin. Klaar met ontwerpen? Dan kun je ervoor kiezen om niet alleen je plannen uit te printen of te delen, maar ook alvast de bijbehorende boodschappenlijst samen te stellen. Ideaal!

shutterstock 2081707774

3. Garden Puzzle

Het programma Garden Puzzle is dan wel een Engelstalig programma, maar vanwege de drag-and-drop ondersteuning zeer makkelijk in gebruik. Je kunt Garden Puzzle zowel op je computer, tablet als smartphone gebruiken – hierdoor je dus gewoon in de tuin aan de slag!

Uit de bibliotheek kun je heel eenvoudig al jouw 3d tuinobjecten kiezen, selecteren en naar jouw ontwerp slepen. Daarnaast kun je een foto van jouw tuin als achtergrond uploaden, waardoor je een zeer realistich beeld hebt en je bespaart jezelf een hoop gedoe met tuinafmetingen intekenen. Garden Puzzle is gratis uit te proberen, zonder dat je je betaalgegevens eerst moet achterlaten.

shutterstock 1036782151

4. garDesign

Op de Nederlandse website garDesign kun je heel eenvoudig een 2D online ontwerp van je tuin maken. Hoewel de betaalde versie natuurlijk nog meer mogelijkheden biedt met een 3D ontwerp, heb je met de gratis versie alsnog eindeloos veel tools voor jouw tuinontwerp. En je kunt met jouw ontwerp direct een offerte-aanvraag er uit sturen!

GarDesign is een uitgebreide tool met eindeloos veel planten, muren, meubels en andere elementen die je in jouw tuinontwerp kunt slepen. Sinds kort is het zelfs mogelijk om direct de officiele kaveltekening via het Kadaster te importren. Zo hoef je dus niet eerst zelf handmatig de tuin in te meten! Nadat je ontwerp klaar is kun je op basis van je tuinontwerp een offerteaanvraag doen bij hoveniers in de buurt. Je bepaalt zelf of je vervolgens een samenwerking aan wilt gaan met iedereen die gereageerd heeft.

shutterstock 1981769408

5. Floorplanner

Floorplanner is een hele populaire tool voor het inrichten van een woning. Je kunt een woning tot in de kleinste details inrichten en de gemaakte ontwerpen zowel in 2D als 3D bekijken. Wat heel veel mensen niet weten is dat je deze online tool ook goed kunt gebruiken voor het online ontwerpen van een tuin.

Met de gratis versie van de Floorplanner maak je binnen enkele minuten al een eenvoudige 2D plattegrond van jouw droomtuin. Deze plattegrond kun je vervolgens inrichten door alle benodigdheden te selecteren en naar jouw ontwerp te slepen. Alle tuinontwerpen kun je in 3D bekijken, opslaan en eenvoudig delen. Een Pro account geef meer functies vrij, maar met de demo kun je al een prachtig ontwerp voor elkaar krijgen.

shutterstock 296301503

Zoals je ziet kun je dus heel eenvoudig zelf een tuin online ontwerpen. Of het nu om je balkon, terras of je hele tuin gaat: er zijn gewoon gratis online programma's om zelf aan de slag te gaan met het tuinontwerp. Mocht je nou toch niet zo digitaal ingesteld zijn en het liever oldschool met pen en papier doet, lees dan het artikel Zelf een tuin ontwerpen voor een uitgebreid stappenplan dat jou verder op weg helpt!

Comments to: Tuin ontwerpen online: 5 beste tuinplanners

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *