Tuinaanleg

Tuinaanleg

Een mooie tuin aanleggen is niet alleen belangrijk voor de uitstraling van je huis, maar ook om optimaal tot rust te kunnen komen. 

Een tuinaanleg van jouw dromen

Jouw droomtuin aanleggen begint met een professionele basis

Ruim assortiment voor aanleg tuin

Een tuin aanleggen is leuk, maar niet altijd even makkelijk. Een nieuwe tuin aanleggen vergt namelijk veel meet- en denkwerk. Lees alles over het aanleggen van een tuin in ons online magazine en zorg dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Een plekje voor een vijver, een tuinhuis voor alle tuinspullen en een borderrand aanleggen voor een weelderige tuin: een droomtuin aanleggen begint met de basis!

7b0a305a fourseasons 1200x848 1

10x populaire producten voor tuinaanleg

Laat je inspireren door anderen bij de aanleg van je tuin

Title
Nature worteldoek 1,34×1,34m 100
g/m2 zwart

€ 2,49

Ferm Living Plant Box
Nature grasrand 25cmx9m groen


€ 19,99

Vlondertegel naturel 50 x 50 x 2,5 cm
Vlondertegel naturel 50 x 50 x 2,5 cm


€ 2,99

Ubbink vijverbak Victoria Quadro 5 225 L 106,5 x 72,5 x 30,5 cm
Ubbink vijverbak Victoria Quadro 5 225 L 106,5 x 72,5 x 30,5 cm


€ 79,99

Inspiratie voor een fijne tuinontwerp

Advies & inspiratie voor het succesvol aanleggen van de mooiste buitenruimtes

7X PLANTEN DIE GOED TEGEN ZON & DROOGTE KUNNEN
in 7 stappen een tuinontwerp maken
Tuin ontwerpen online: 5 beste tools
Tuin ontwerpen online: 5 beste tools
Ontdek alle tuinaanleg kosten in een compleet overzicht
Ontdek alle tuinaanleg kosten in een compleet overzicht

Description for this block. Use this space for describing your block. Any text will do.

Hoe kun je zelf een tuin aanleggen?

Zelf een tuin aanleggen lijkt moeilijker dan het is. Het is namelijk zeker mogelijk om zonder expert een tuin aan te leggen, mits je weet hoe je het moet aanpakken. Het allerbelangrijkste voor het aanleggen van een tuin is een uitgedacht plan: je moet een goed doordacht tuinontwerp maken. Tegenwoordig zijn er eindeloos veel online programma's die je helpen bij het maken van tuin ontwerpen online. Met een uitgedacht tuinontwerp werk je naar een gedetailleerd financieel overzicht toe en kom jij niet voor onverwachtste kosten te staan. Vervolgens moet het tuinontwerp natuurlijk ook daadwerkelijk uitgevoerd worden. Wie gaat de tuin aanleggen? Kun jij dat zelf, met behulp van vrienden en familie? Of zul je voor de daadwerkelijke tuinaanleg wel iemand moeten inhuren? Het is in ieder geval belangrijk om te realiseren dat het tuinontwerp het halve werk is en dus ook flink kan schelen in de kosten. Op die manier kun je ook nadenken over een bepaalde constructie wat betreft de samenwerking met een vakman en jijzelf. Welke onderdelen kun je zelf in de tuin aanleggen; en welke onderdelen laat je liever over aan de vakman?

Wat kost een tuin aanleggen?

De kosten voor een tuinaanleg lopen uiteen van €400,- tot wel € 20.000,-. De prijzen zijn natuurlijk volledig afhankelijk van het aantal m2 tuin, de huidige staat van de tuin en de afmetingen en kwaliteit van de materialen voor het soort bestrating, de soort beplanting en overige gewenste tuinonderdelen. Daarbovenop komen de kosten voor de vakmensen, die vaak per uur worden berekend. Om je toch een schatting te kunnen geven hebben wij voor de kosten van het aanleggen van een tuin een globaal overzicht gemaakt. Over het algemeen zijn drie elementen bepalend voor de prijs van het aanleggen van een tuin, namelijk: 1) de grote van de tuin, 2) het gebruik van materialen en 3) de complexiteit van het design en tuinontwerp. Nogmaals, dit kostenoverzicht is een globale schatting van de gemiddelde kosten voor een tuinaanleg. Het is daarom verstandig om ook altijd te informeren naar de prijzen, of een offerte op te vragen, per specifiek tuinonderdeel.

Wat kost tuinaanleg per m2?

Wil je globaal een schatting maken van de kosten van een tuinaanleg per m2? Ga dan uit van €50,- à €100,- per m2. Dit bedrag is inclusief de arbeidsuren van een professionele hovenier of andere specialist en het materiaal. Een hovenier schakel je in vanaf €35,- per uur en voor een mogelijk tuinontwerp bepaal je tussen de €250,- en €500,-. Nogmaals, dit natuurlijk een globale schatting en volledig afhankelijk van jouw eigen wensen en behoeftes. Vaak is wel de regel hoe groter de oppervlakte van de tuin, hoe goedkoper de tuinaanleg per m2. Hieronder hebben een financieel overzicht gemaakt van de verschillende onderdelen van de tuinaanleg per vierkante meter:

Gemiddelde prijs incl. BTW:
Bestrating aanleggen per m2: €50 – €150
Graszoden aanleggen per m2: €5 – €10
Beplanting aanleggen per m2: €10 – €30
Houten vlonders aanleggen per m2: €70 – €200
Houten schutting aanleggen per m2: €50 – €200
Verlichting aanleggen per m2: €80 – €100

Wat is de beste tijd om voor een nieuwe tuinaanleg?

Wij krijgen vaak de vraag wat de beste tijd is om plannen te maken voor een nieuwe tuinaanleg. Als je lekker in het voorjaar van jouw nieuwe tuinaanleg wilt genieten, dan is het verstandig om hier in de herfst of zelfs in de wintermaanden (mits het niet vriest) mee te beginnen. Natuurlijk is beste periode om een tuin aan te leggen afhankelijk van welke tuinonderdelen je onder handen wilt laten nemen.

Als je tevreden bent met de beplanting en je enkel harde materialen wilt aanleggen, zoals bestrating, dan kun je in principe het gehele jaar door een tuin aanleggen. Harde materialen kunnen namelijk het hele jaar door gelegd worden als de grond niet te nat of vochtig is. Ditzelfde geldt voor het leggen van graszoden of het inzaaien van gras. Wat betreft het aanleggen van beplanting is het bepalen van de beste periode iets specifieker. In de zomerperiode hebben bomen en planten – ten opzichte van het najaar – het namelijk iets moeilijker om zich goed te kunnen wortelen in de grond, doordat er veel water verdampt. Hoewel daarom het advies is om beplanting niet in de zomer aan te leggen, zijn er uiteraard wel manieren en trucs als je dit toch graag in de zomermaanden wilt laten doen.