Regelmatig de tuintegels schoonmaken is belangrijk als je wilt dat jouw terras of pad langere tijd mooi blijft. Het is een tuinklus waarbij je even de handen uit de mouwen moet steken, maar verwijderen van groene aanslag is vaak zo gebeurd. Na de schoonmaakbeurt ziet jouw tuin er weer uit om door een ringetje te halen en kun je het hele jaar door weer genieten van een nette tuin! Met deze 4 tips krijg jij de tuintegels weer in no time schoon.
Tuintegels schoonmaken? Verwijder groene aanslag
Het schoonmaken van tuintegels: helaas ontkom je er niet aan als je de groene aanslag op jouw terras of tuinpad wilt verwijderen. Groene aanslag ontstaat vaak door een tekort aan zonlicht en een slechte afwatering op het terras of pad. Het zijn dus vooral plaatsen die vochtig en nat zijn en waar weinig zon komt. Doordat groenaanslag zich eenvoudig kan verplaatsen kan het steeds terugkeren, ondanks het regelmatig schoonmaken van tuintegels. Daarom is het van belang om de oorzaak van groene tegels grondig aan te pakken en dat kun doen door één van onderstaande methodes:
- Tuintegels schoonmaken met groene zeep
- Tegels schoonmaken met schoonmaakmiddelen
- Terrastegels schoonmaken met hogedrukreiniger
- Terrastegels schoonmaken met biotex, azijn of soda
Maar zijn al deze methodes even efficiënt? En wat zijn de voor- en nadelen van deze methodes om terrastegels schoon te maken? Per methode leggen wij hieronder op welke manier je het kunt gebruiken en wat de pro's en contra's zijn.
Terrastegels reinigen met groene zeep
Bij extreme groenaanslag kun je terrastegels reinigen met behulp van groene zeep en heet water. Alg sterft namelijk af bij hoge temperaturen. Laat een kleine hoeveelheid groene zeep oplossen in heet water, maar let er op dat je niet teveel gebruikt. Zeep, en dus ook groene zeep, bestaat namelijk uit olie en vetten die vervelende vlekken op de tegels kan achterlaten (als je te veel gebruikt). Het advies is daarom om ook altijd eerst terrastegels proberen te reinigen met schoon en heet water. Verder niets. Mocht dat niet werken kun je dus een kleine hoeveelheid groene zeep toevoegen aan het water en het water vervolgens over de tegels, met een bezem, te verdelen. Laat de zeep zeker een paar uur intrekken. Vervolgens kun je aan de slag met het schrobben met een houten of stalen borstel.
Bij het gebruik van groene zeep zijn er echter wel een paar nadelen om in je achterhoofd te houden:
- Groene zeep maakt tegels glad. Let dus goed op wanneer je de zeep hebt aangebracht op de terrastegels!
- Het schoonmaken van tegels met groene zeep kost veel tijd. Om tijd te winnen kun je eventueel de groene zeep en water mengen met soda. Hierdoor hoef je de zeep niet uren (een nacht) te laten intrekken.
- Groene zeep in hoge concentraties is niet milieuvriendelijk. Gebruik de zeep dus met mate!
Tegels schoonmaken met schoonmaakmiddelen
Is de groene aanslag hardnekkig? Kies dan voor speciale reinigingsmiddelen die het schoonmaken van de tegels wat makkelijker maken. Ga liever niet experimenten met huismiddelen en kies voor (milieuvriendelijke) reinigingsmiddelen die geen schade kunnen aanbrengen aan andere andere planten in de tuin en het milieu. De meeste biologische schoonmaakmiddelen moeten opgebracht worden bij een droge ondergrond en bevatten natuurlijke enzymen/stoffen die het werk doen. Let op: droog weer is wel een vereiste! Na korte tijd is de groenaanslag grotendeels verdwenen en kun je de rest met schoon water en een bezem schoon schrobben. Je hoeft geen dure borstel of bezem hier voor aan te schaffen, een eenvoudige houten borstel doet net zo goed z'n werk.
Terrastegels schoonmaken met hogedrukreiniger
Over het algemeen wordt terrastegels schoonmaken met een hogedrukreiniger afgeraden. Dit omdat de druk van de sterke waterstraal de cementdeeltjes tussen de kleurmineralen kan wegspuiten. Cement werkt namelijk in principe hetzelfde als lijm, waardoor de kleurmineralen kunnen loslaten. Daarnaast maak je de toplaag poreus, met als gevolg dat de alg nog meer ruimte krijgt om zichzelf te nestelen en het probleem eigenlijk alleen maar erger wordt. Desondanks kun je de hogedrukspuit wel gebruiken indien de tegels geen sierbestrating zijn. Dit is namelijk niet alleen makkelijk en snel, maar ook milieuvriendelijk! Let wel op de specificaties: de druk mag niet hoger zijn dan 140 bar en de minimale afstand tussen de uitgang van de lans en de tuintegels moet 20 cm zijn.
Terrastegels schoonmaken met biotex, azijn of soda
De laatste jaren vindt er een verschuiving plaats van professionele reinigingsmiddelen naar huiselijke alternatieven. Huismiddelen zoals azijn, soda en biotex worden veel gebruikt om terrastegels schoon te maken. Deze alternatieven worden vaak als ‘natuurlijk' beschouwd, zijn goedkoop en gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Maar is het wel zo handig om deze huismiddelen te gebruiken? Want wat zijn nou eigenlijk precies de voor- en nadelen van deze middelen die we gebruiken om het terras te reinigen?
Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn wordt veelvoudig als aanvalsplan gebruik, omdat zowel onkruid als alg niet van azijn houden. Het advies is vaak om een emmer met azijn en water (1 liter zijn en 1 liter water) te vullen en vervolgens de hele bestrating op een zonnige dag te schrobben. En inderdaad, je zult zien dat in de weken erna de groene aanslag en mos langzaam zullen verdwijnen. Het lijkt dus een ideaal huismiddeltje om efficiënt en snel de tegels te reinigen. Het probleem is echter dat er in schoonmaakazijn een dubbele hoeveelheid actieve stof in vergelijking met professioneel gebruikte bestrijdingsmiddelen zit. Juist door deze dubbele hoeveelheid actieve stof en zuur heeft schoonmaakazijn de volgende nadelen:
- Het zuur doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de bodem;
- Schoonmaakazijn is door de EU verboden in de toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding (vanwege onnodige risico’s bij inademing);
- Azijn breekt kalk af (een essentieel onderdeel van cement);
- Tuintegels worden steeds vaker voorzien van een coating of beschermlaag die niet allemaal even goed tegen azijn kunnen
Soda
Een tweede veelgebruikt schoonmaakmiddel is soda. Het advies luidt dan vaak dat je 2 kg soda in een emmer met 10 liter water moet laten oplossen. Vervolgens giet je deze combinatie over de aangeslagen tegels en moet je dit twee dagen laten intrekken. Na deze twee dagen kun je vervolgens de soda en de groene aanslag makkelijk wegborstelen. Het is inderdaad een optie om soda te gebruiken om terrastegels schoon te maken, maar opnieuw wordt toch ook dit middel steeds vaker afgeraden. Hoewel soda een snelle werking heeft en goedkoop is, blijft ook soda een chemisch schoonmaakmiddel dat schadelijk is voor de bomen, planten en het gazon.
Biotex
Ten slotte zien we dat Biotex veel wordt genoemd als huismiddeltje om het terras te reinigen. De enzymen die in biotex zitten, zouden de groene algen doden. Dit doe je door een sopje met biotex te maken en dit vervolgens over het terras heen te gieten. De volgende dag ga de groene alg te lijf met de bezem en schrob je al het groen van het terras. Nadat de klus geklaard is spoel je het terras na de tijd met veel water schoon van alle biotex. Het voordeel van Biotex is dat het milieuvriendelijker zou zijn dan hulpmiddelen zoals soda en schoonmaakazijn. Maar daar tegenover staat dat het minder effectief is en flink arbeidsintensief.
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel