1. Tuininrichting

Tuinverlichting aanleggen? Volg deze 6 stappen

Tuinverlichting aanleggen? Volg deze 6 stappen

Door tuinverlichting aan te leggen maak je het 's avonds niet alleen gezelliger en aantrekkelijker, maar zorg je ook voor veiligheid. Met dit stappenplan kun jij zelf tuinverlichting aanleggen en zet je jouw tuin, balkon of terras in de spotlights!

Tuinverlichting aanleggen doe je met dit stappenplan

Tuinverlichting aanleggen is een manier om vaker en langer van je tuin te genieten. Met mooie lichtaccenten creëer je ook ‘s avonds een bijzondere sfeer en wordt buiten blijven nog aantrekkelijker. Door tuinverlichting aan te leggen heb je de mogelijkheid om bomen, planten en kunstobjecten uit te lichten, maar er zitten ook praktische aspecten aan het aanleggen van buitenverlichting in je tuin. Allereerst zorgt verlichting er natuurlijk voor dat je in het donker goed kunt zien waar je loopt, maar het schrikt ook eventuele foute types af. Voor tuinverlichting aanleggen hoef je geen gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Met een goede voorbereiding is het aanleggen van buitenverlichting een leuke en inspirerende doe-het-zelf klus. Je moet alleen even weten hoe!

Bepaal het doel van de buitenverlichting

Dit noemen we het lichtplan. Bepaal welke objecten je wilt verlichten, uitlichten of sfeer wilt geven in jouw buitenruimte.

Bepaal aan de hand van het lichtplan het type verlichting

Nu je weet welke elementen uit de tuin je wilt verlichten is het tijd om een keuze te maken in het soort tuinverlichting. Kies bijvoorbeeld uit wandlampen, sokkellampen, solar verlichting, lantaarns, grondpspots, uplights of light strings. In de meeste gevallen zul je voor een combinatie van verschillende soorten buitenverlichting gaan, waarbij de juiste balans van groot balang is. 

Kies het type stroomvoorziening

De verschillende oplossingen voor tuinverlichting zijn talloos. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit led verlichting, solar verlichting of een kabelsysteem (12 Volt of 230 Volt). Zorg aan de hand van de gekozen lampen dat je voldoende kabels, een transformator en eventueel kabelverbinders en verlengkabels hebt.

Schakel de stroom uit voordat je begint

Het is van groot belang dat je voordat je aan de klus begint eerst de stroom uitschakelt. Heb je een automatische zekering of een stop? Zet dan de schakelaar om. Heb je een gewone zekering of stop dan kun je deze helemaal uit draaien. Controleer wel altijd voor de zekerheid of de spanning er echt helemaal van af is.

Leg de transformator en kabels voor de tuinverlichting (op 12 Volt) aan

Tel het vermogen van het totaal aantal lampen dat je aan wilt sluiten bij elkaar op en bepaal wat voor transformator je nodig hebt. Bevestig de transformator op een muur, wand of paal en sluit de grondkabel aan op de transformator. Zorg ervoor dat de transformator op een centrale en waterdichte plek ligt en rol vanuit daar de kabels naar de plaats van bestemming.

Sluit het lichtsysteem aan

Verbind de kabels met de transformator in het stopcontact en controleer je of de verlichting ook daadwerkelijk gaat branden. Nu kun je de kabels gaan ingraven en heb je de buitenverlichting aangelegd.

  • Dat ging wel erg snel…

Ging jou dit net allemaal even wat te snel? En kun je nog wel wat informatie en tips gebruiken? Hieronder lees je nog eens uitgebreid de benodigdheden die je nodig hebt en de stappen die je moet nemen om zelf tuinverlichting aan te leggen. Tuinverlichting aanleggen wordt makkelijker als je goed voorbereid bent en rekening houdt met de aandachtspunten die hieronder uitvoerig besproken zullen worden. We zullen bespreken hoe je van een uitgedacht lichtplan je de juist verlichting uit kunt kiezen, zodat je precies weet wat je nodig hebt en hoe je de lampen moet aanleggen.

Benodigdheden tuinverlichting aanleggen

  • Tuinverlichting (12Volt)
  • Transformator om tussen het binnenstopcontact en de buitenverlichting te plaatsen
  • Spanningszoeker
  • Waterdichte grondkabel
  • Kabelverbinders
  • Verlengkabels
  • Schep
  • Striptang
  • Kabelclips

Ben jij er klaar voor om zelf tuinverlichting aan te leggen? Hopelijk kun je nu zelf aan de bak met het uitwerken van het lichtplan. Heb je nog vragen of tips? Laat het ons weten! Of laat je inspireren door andere tips, DIY's of sfeerbeelden.

Comments to: Tuinverlichting aanleggen? Volg deze 6 stappen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.