Met balkon planten kun je een grijs en saai balkon omtoveren tot een sfeervolle en groene plantenparadijs. Een balkon waar je niet alleen vanuit jouw appartement van kunt genieten, maar als het mooi weer is ook buiten kunt vertoeven. Door de juiste balkonplanten te kiezen zorg je ervoor dat ook jij nu – ongeacht het aantal vierkante meters – kunt ontspannen en opladen tussen de hectische momenten door. Ontdek hier alles over het kiezen van de juiste balkon planten en creëer een sfeervolle en privé buitenruimte.

Balkonplanten voor rust en privacy

Zelfs met weinig plaats is er altijd ruimte voor balkon planten. Door de ruimte goed te benutten met flexibele meubels, gebruik te maken van slimme opbergers en verticaal te tuinieren is het alsnog mogelijk om van een groene buitenoase in privacy te genieten. Door jouw balkon een zomerse update te geven met balkon planten creëer je een extra lange woonkamer in de frisse lucht buiten. Een plek waar je even aan jouw to-do list kunt ontsnappen. Of jouw balkon nu baadt in de brandende middagzon of juist geniet van koele schaduw: voor ieder balkon zijn er geschikte balkonplanten te vinden! De belangrijkste vraag is dus uit welke richting de zon op jouw balkon komt.

In welke richting is mijn balkon georiënteerd?

De belangrijkste factor bij het bepalen welke balkon planten geschikt zijn voor jouw balkon is de richting waaruit de zon komt. Je kunt namelijk sterke planten voor het balkon aanschaffen, maar als ze niet passen bij het klimaat op jouw balkon zullen ze het helaas niet redden. Het is vrij eenvoudig om zelf te bepalen in welke richting jouw balkon zich bevindt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is controleren wanneer de zon op jouw lieftallige balkon verschijnt. Als de zon nooit op jouw balkon verschijnt, dan is jouw balkon op het noorden georiënteerd. Als de zon in de ochtenduren op het balkon schijnt, bevindt jouw balkon zich waarschijnlijk in het oosten. Wanneer de zon tijdens het middaguur volop op het balkon schijnt heb je een balkon op het zuiden. Als er in de avond voornamelijk zon is, dan is jouw balkon op het westen georiënteerd.

  • Noord: Een balkon op het noorden georiënteerd kent nauwelijks tot geen rechtstreeks zonlicht
  • Zuid: Een balkon op het zuiden georiënteerd krijgt in de middag maximaal veel zon
  • Oost: Een balkon op het oosten georiënteerd betekent zon in de ochtend
  • West: Een balkon op het westen georiënteerd heeft te maken met een avond-zon

Balkon planten voor een balkon op het noorden

Als je een balkon op het noorden hebt is het daar vaak erg koud. Het is geen plek waar je ‘s avonds graag gaat zitten, tenzij het in de zomer een zeer warme dag is geweest. Desondanks is een balkon op het noorden net zo goed een geschikte plek om gezellig te maken met balkon planten. Er bestaan namelijk genoeg sterke balkonplanten die uitstekend tegen schaduw kunnen. Dit worden dan ook niet voor niets schaduwplanten genoemd. Schaduwplanten worden gekenmerkt doordat ze veel blad hebben, vaak in allerlei aantrekkelijke kleuren groen, maar krijgen over het algemeen geen uitbundige bloeiers. Door de juiste planten met groene bladeren bij elkaar te zetten kun je een prachtig groene oase creëren.


AanradersHortensia, Klimop, Buxus, Varens, Skimmia, Camelia, Japanse wasbloem, Begonia, Fuchsia

shutterstock 2195368057

Balkon planten voor een balkon op het zuiden

Op een balkon dat op het zuiden is gericht kan het in de zomermaanden tergend heet worden. Als de buitentemperatuur boven de 30 graden komt, kan het op een balkon gemakkelijk boven de 40 graden worden. De balkon planten moeten dan voldoende water krijgen, anders kunnen ze binnen een dag dood gaan. De planten die voor een balkon richting het zuiden geschikt zijn moeten dus echte zonaanbidders zijn. Je praat dan al snel over tropische planten of planten uit het Middelande Zeegebied. Houd er rekening mee dat je deze balkon planten, ondanks dat ze uit de tropen komen, goed water moet geven. Naast tropische planten doen eenjarige planten het ook uitstekend op een balkon op het zuiden.

Aanraders: oleander, afrikaanse lelie, Agapanthus, vijgen, olijven, agave en engelentrompet Brugmansia, geraniums, vetplanten, huzarenknoopje, middaggoud, tandzaad, blauwe madelief

shutterstock 2019424691

Balkon planten voor een balkon op het oosten

Veel mensen denken dat een balkon op het zuiden ideaal is voor planten, maar dat klopt niet (helemaal). Een balkon op het oosten is voor balkon planten namelijk veel aangenamer. Daar wordt het wat warmer dan op een balkon op het noorden, maar niet zo verschroeiend heet als een balkon op het zuiden. Voor een balkon op het oosten heb je daarom heel veel mogelijkheden wat betreft balkonplanten. Het klimaat is er geschikt voor planten met veel groene bladen, maar ook voor bloeiende balkon planten. Let wel op: door de oostenwind op een balkon kunnen planten wel ontzettend snel uitdrogen: geef ze dus voldoende water!

Aanraders: talloze soorten hosta’s, siergrassen, Japanse esdoorns, kuiflelies, vrouwenmantel, heucher, margrieten, afrikaantjes, violen, vlijtig liesje, begonia’s, lobelia’s

shutterstock 2059145900

Balkon planten voor een balkon op het westen

In potten, kratten en bakken kun je veel plezier beleven aan allerlei soorten grassen. Deze planten zullen heerlijk ritselen in de wind, wat voor veel sfeer zorgt. Met hoge planten en grassen kun je bovendien het zicht vanaf de buitenkant wat beperken, waardoor je meer van privacy kunt genieten. Houd er rekening mee dat bakken en potten op een balkon op het westen goed moeten worden vastgemaakt aan de balustrade. Vooral als de planten wat droog zijn geworden kan het vanuit het westen zo hard waaien dat de potten zo licht worden dat ze wegwaaien.

Aanraders: Abessijnse gladiool, Geluksklaver, Oxalis, lobelia, siertabak, het afrikaantje, verbena, de oost-indische kers, felicia, bacopa

shutterstock 689914462

Zoals je hebt gezien is elk balkon geschikt om er balkonplanten op te laten groeien. Het is alleen van belang dat je geschikte planten kiest. Het klimaat is zeer afhankelijk van de richting van het balkon en daardoor kan niet elke plant op elk balkon overleven. Daarnaast is het belangrijk om alert te blijven en de balkon planten goed in de gaten te houden. Voor je er erg in hebt is de aarde in de pot verdroogd en dat is natuurlijk zonde!

Comments to: Welke balkon planten zijn geschikt voor mijn balkon?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *