Wil jij zelf een moestuinbak maken waarin je zelf groenten, kruiden en fruit kunt verbouwen? Een moestuin begint immers bij het maken van een goede moestuinbak. Doordat je zelf de bodem samenstelt en dus niet afhankelijk bent van de grond die in jouw tuin ligt, is de kans op een vruchtbare oogst veel groter! Je kunt deze moestuin bakken natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar je kunt ‘m natuurlijk ook gewoon zelf maken. Met ons stappenplan loodsen wij jou heel eenvoudig door dit leuke karweitje heen.
Ode aan de moestuinbak!
Natuurlijk kun je ook zonder een moestuin bak tuinieren: in de volle grond heb je immers meer ruimte en flexibiliteit hij het verdelen van de zaadjes. Het voordeel van een moestuinbak is echter dat de grond die wordt gebruikt om de groente te verbouwen zelf kan worden samengesteld. Deze bodem kan dus een andere (betere) bodem zijn dan de huidige grond van de tuin. Daarnaast kun je de moestuinbak in verschillende vakken verdelen, waardoor je dus ook nog eens de mogelijkheid hebt om in deze verschillende vakken ook verschillende soorten grond te creëren. Ideaal dus als je van plan bent meerdere groentes of kruiden te verbouwen. Door die flexibiliteit wat betreft de kwaliteit van de grond zal het resultaat van groenten en kruiden over het algemeen beter zijn dan moestuinieren in volle grond. Zo'n handige moestuinbak kun je natuurlijk eenvoudig bij een bouwmarkt kopen, maar waarom niet zelf een moestuinbak maken?
Waarom zelf een moestuinbak maken?
Steeds vaker zie je in tuinen en buurtmoestuinen in de stad verhoogde moestuinbakken. Deze manier voor het telen van fruit, groente en kruiden heeft veel handige voordelen ten opzichte van moestuinieren in volle grond. We zetten de voordelen van zelf een moestuinbak maken voor je op een rijtje:
- Je kunt een moestuinbak in eigen afmetingen maken
- Een moestuinbak warmt sneller op
- Je hebt minder last van onkruidzaden
- De verhoogde moestuinbak heeft een prettige werkhoogte
- Een moestuinbak is beter gedraineerd
- Je kunt zelf de aarde kiezen die passend is voor de verschillende fruit, groente en kruiden
- Je hebt minder last van een vervuilde grond
- Je hebt minder last van slakken
- De grond van de moestuinbak wordt niet belopen
- Je kunt gerichter bemesten
Wat is een geschikte plek voor de moestuinbak?
Niet iedere plek in de tuin is geschikt voor het plaatsen van moestuinbakken. Allereerst is het namelijk van belang om een plekje te kiezen waar de zon minstens een uur of zes per dag schijnt. Dat kan een plek in de volle zon zijn, maar een plekje half in de schaduw is ook mogelijk. Probeer in ieder geval een plek direct naast een muur of onder een boom te vermijden. Op dergelijke plekken vangen de planten namelijk echt te weinig licht; ze zullen niet goed groeien en de kans is groot dat er veel mos op en in de moestuinbak zal ontstaan. Daarnaast is het advies om rekening te houden met bescherming tegen de wind. Vooral een wind uit het noorden en noordoosten kan schade veroorzaken bij jonge plantjes. Om een moestuinbak tegen de wind te beschermen kun je een moestuinbak maken met hoge zijkanten, maar ook een paar struiken voldoen uitstekend om deze koude wind een beetje te breken. Als er maar incidenteel sprake is van een koude wind, vlak nadat je plantjes hebt gezaaid, kun je ook eventueel met een stevig stuk landbouwplastic voor de nodige bescherming zorgen.
Welke benodigheden heb je nodig voor een moestuinbak?
Uitgaande van een vierkante moestuinbak van 120 cm x 120 cm en een hoogte van 18 cm:
- Schroefboormachine
- Handzaag of decoupeerzaag
- 8 aantal houten (schutting-)planken van bijvoorbeeld 14 cm hoog en minstens 120 cm lang
- Een vierkante balk van 8×8 cm en een lengte van maximaal 1,5 cm
- Vochtbestendige grote houten (vlonder-)plank
- 12 RVS schroeven
- Anti-worteldoek (10-20 cm langer dan de binnenkant van de bak)
- Bamboestokken of lamellen van luxaflex
Stap voor stap een moestuinbak maken
Zelf een moestuinbak maken in 8 stappen
1. Markeer de contouren van de moestuinbak
Voordat je met de bouwmaterialen in de weer gaat moet je eerst de plek waar je de moestuinbak gaat maken met paaltjes markeren. Kies een plek met voldoende zon of half-schaduw en houd rekening met eventuele borders en gevels. Komt de moestuinbak op het terras of op een balkon te staan? Of wordt de bak juist op de grond geplaatst? Wat moeten de afmetingen van de moestuinbak worden?
2. Zaag de (schutting-) planken op maat
Neem als uitgangspunt dat de hoogte van een moestuinbak minimaal 28 cm hoog moet zijn (exclusief de poten). Ideaal voor deze hoogte van de moestuinbak zijn dan namelijk schuttingplanken, die over het algemeen 14 cm hoog zijn. Door twee schuttingplanken op elkaar te monteren heb je een hoogte van 28 cm en hebben de wortels genoeg ruimte om te bewegen.
Om deze (schutting-)planken op maat te zagen moet je de lengte en breedte van de moestuinbak vervolgens bepalen. Deze afmetingen zijn natuurlijk afhankelijk van jouw voorkeuren en mogelijkheden in de tuin. Om je een richting te geven: een standaard vierkante moestuinbak is 120 x 120 cm. Ga je voor een rechthoekige bak? Dan heb je twee langere en twee kortere schuttingplanken nodig.
P.s.: Geen zin om te zagen of niet het juiste tuin gereedschap in huis? Je kunt natuurlijk ook altijd naar de bouwmarkt gaan en de planken op maat laten zagen.
3. Zaag de balk in vier delen
Vervolgens is het eerst de taak om de hoeken van de constructie te maken. Dit doe je door de vierkante balk in 4 kleine stukken te zagen – voor iedere hoek van de moestuinbak heb je een balkje nodig. De lengte van deze op maat te zagen balkjes is afhankelijk van de hoogte van jouw moestuinbak. Maak je gebruik van twee (schutting-)planken van 14 cm boven elkaar? Dan heb je 4 keer een balkje nog van minimaal 28 centimeter om de twee planken boven elkaar te schroeven
4. Ontwerp de wanden met de (schutting-)planken
Nadat je al het hout op maat hebt gezaagd kunnen de wanden van de (schutting-)planken worden gemaakt. Leg twee (schutting-)planken boven elkaar en leg de op maat gezaagde balkjes er aan de uiteinden bovenop. Gebruik de schroefboormachine en de schroeven om deze twee balkjes aan de twee planken te bevestigen. Herhaal dit proces nog één keer. Als het goed is heb je nu 2 van de 4 zijdes van de moestuinbak klaar.
5. Verbind de wanden van de moestuinbak
Schroef nu de wanden met de balkjes aan de wanden zonder de balkjes. Let er op dat je de planken goed met elkaar verbindt, zodat de bak lekker stevig wordt. Zoals je waarschijnlijk wel weet gaat hout werken door vocht, waardoor de planken kunnen kromtrekken of er kunnen scheuren in komen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen moet je goed kijken hoe de nerven van het hout lopen en hoe je de planken bevestigd.
6. Overweeg een bodem van de moestuinbak
Als de moestuinbak op het terras of op het balkon komt te staan, dan is het handig om er een bodem onder te maken. Zeker als je de moestuinbak wilt verplaatsen, of als er later nog poten onder gemaakt moeten worden. Met een vlonderplank kun je een geschikte bodem maken. Vlonderplanken geven namelijk veel stevigheid aan de constructie en kunnen uitstekend tegen vocht. Zorg ervoor dat je een vlonderplank neemt dat even groot is als de moestuinbak die je net hebt ontworpen. Deze plank schroef je heel eenvoudig vast in de randen van de bak. Als je deze plank goed hebt vastgezet moet je niet vergeten om er een stuk of 12 flinke gaten in te boren voor de afwatering.
7. Bevestig een worteldoek onder de moestuinbak
Bodem of geen bodem: om te voorkomen dat onkruid straks in de bak omhoog komt moet je een anti-worteldoek onder de bak bevestigen. Zorg ervoor dat dit doek 10-20 cm breder en langer is dan de onderkant van de bak. Heb je een moestuinbak met een bodem? Maak het doek dan vast aan de binnenkant van de bak, met lijm of schroeven. Heb je geen bodem? Leg dan het worteldoek op de gemarkeerde plek in de tuin en zet de bak er op.
8. Maak een raster voor verschillende plantjes
Wil je meerdere plantjes zaaien in de moestuinbak? Met een raster verdeel je de moestuinbakken in verschillende vakken van bijvoorbeeld 30 bij 30 cm. Rasters kun je met verschillende materialen maken: houten latjes, bamboestokken of bijvoorbeeld lamellen van luxaflex. Leg het raster vervolgens gewoon los op de aarde, zodat het raster in de loop van het seizoen de ruimte heeft om een beetje in te kunnen zakken.
Moestuinbak maken als bouwpakket
Wie niet zo handig is om zelf een moestuinbak te bouwen of daar gewoon geen zin in heeft, kan kiezen voor een kant en klare moestuinbak als bouwpakket. Deze pakketten zijn tegenwoordig bij elk tuincentrum te koop. Het kant en klaar pakket bevat alle materialen die je nodig hebt om de moestuinbak in elkaar te zetten en je hebt nauwelijks gereedschap nodig. De afmetingen van deze moestuinbakken – als bouwpakket – zijn echter vrij beperkt. Je kunt er dan voor kiezen om enkele moestuinbakken naast elkaar te zetten, of een bouwpakket te zoeken voor een grotere moestuinbak. Daarnaast moet je even goed letten op het type hout dat je aangeboden wordt. Kies voor duurzame en kwalitatieve houtsoorten van minstens 2 cm dik en die zo min mogelijk bewerkt zijn. Hoe dikker het hout is, hoe langer het zal mee gaan.
Of je de moestuinbak als bouwpakket koopt of ‘m zelf maakt: de moestuinbak is dé basis voor een succesvolle oogt. Het is een duurzame investering voor de komende jaren.
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel