Eerlijk is eerlijk: een tuinontwerp maken is een bewerkelijke klus. Een nieuwe tuin ontwerpen vergt veel meet- en denkwerk en er is veel ouderwets handwerk voor nodig. Toch is een tuinontwerp maken niet perse iets waar je een professionele ontwerpstudio voor moet inhuren. Met wat gezond verstand, geduld, een goede besluitvaardigheid en hulp van een (gratis) online programma voor tuinontwerp kun je een heel eind komen. Wij helpen je daarom graag bij de eerste opzet voor het maken van een tuinontwerp.
Een tuinontwerp maken in 7 stappen
1. Maak een grondplan
Een tuinontwerp maken begint met het ontwerpen van een plattegrond op een geschikte schaal. Voor kleine tuinen wordt meestal een schaal gebruik van 1:50; voor een plattegrond voor een grotere tuin is een schaal van 1:100 wenselijk. De algemene richtlijn is dat de plattegrond van een tuin op een A3-formaat past. Wees met het opmeten van de tuin zo nauwkeurig mogelijk: gebruik geen kadastertekening, maar gebruik een rolmaat en waterpas. Met een meetlint of rolmaat kun je namelijk de hoeken van de tuin goed door meten en met de waterpas kun je eventuele hoogteverschillen in kaart brengen.
Bij het opmeten van de tuin is de gevel van je woning een goed uitgangspunt. Door de maten van de gevel in te meten krijg je namelijk een overzichtelijk beeld van de omvang van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, inclusief de deuren en de ramen: belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.
2. Inventariseer de verschillende tuinwensen
Een andere voorbereidende stap voor het maken van een tuinontwerp is het inventariseren van de verschillende wensen. Ga niet alleen uit van je eigen wensen, maar betrek ook (indien het geval) andere gezinsleden daarbij. In de meeste gevallen zal een aantal wensen niet verenigbaar zijn in één tuin, dus wees bereid om compromissen te sluiten. Welke functie moet de tuin krijgen? Dient te tuin als een weelderige siertuin, ter ontspanning, of bijvoorbeeld als speelplek voor de kinderen? Overweeg ook welke sfeer en tuin-elementen je in jouw tuin terug wilt zien. Is het belangrijk dat er een gazon, een vijver of een terras aangemaakt wordt, of wil jij juist een plantenborder of een overkapping in de tuin terug zien? En welke bestaande elementen moeten behouden worden?
3. Teken bestaande elementen in een vlekkenplan
Op basis van de afmetingen en tuinwensen ga je een conceptschets maken. Of beter gezegd: meerdere conceptschetsen. Je kunt voor deze stap gebruik maken van kalkpapier (doorzichtig papier) dat je over de de plattegrond heen legt, om vervolgens met een dikke stift de lijnen van de tuinomtrek over te trekken. Je kunt wat meerdere kopietjes maken, zodat je verschillende ontwerpen uit kunt proberen.
Vervolgens geef je op de plattegrond de bestaande tuinelementen aan – door middel van vlekken, lijnen en lanceringen – die behouden moeten worden. Welke elementen uit de tuin moeten blijven? Mocht je het terras en overkapping willen behouden dan is het van belang dat je begint met het tekenen van het terras en overkapping voordat je de rest van de tuin gaat ontwerpen. Je zult namelijk al snel ervaren dat het terras meer ruimte inneemt dan je van tevoren had ingeschat. Als de plek van het terras vast ligt kun je beginnen met het intekenen van de overige onderdelen die al vastliggen. Denk bijvoorbeeld aan een bestaande vijver in je tuin, een schutting of een tegelpad dat je wilt behouden.
4. Bepaal de plaats van de gewenste tuinelementen in het vlekkenplan
In de vierde fase kun je in het vlekkenplan aangeven welke onderdelen je wilt gaan toevoegen. Het is erg nuttig om daarbij rekening te houden met de oriëntatie van jouw tuin. Dat wil zeggen dat je op de plattegrond tekent uit welke richting de zon schijnt. Wat is het noorden van de tuin en waar is het zuiden? Teken in het tuinontwerp een pijl richting zowel het noorden als zuiden op de plattegrond. Het rekening houden met de oriëntatie van de tuin is handig om te achterhalen waar bijvoorbeeld het terras moet komen, maar ook voor het inrichten van de borders is de richting van de zon erg belangrijk.
Als er geen bestaand terras of overkapping is, dan is het nu tijd om dit te gaan tekenen. Opnieuw is het belangrijk dat je eerst het terras en overkapping tekent, voordat je andere tuinelementen gaat schetsen. Na het tekenen van het terras en de overkapping kun je de andere onderdelen van jouw wensenlijst schetsen. Welke elementen stonden (naast het terras en overkapping) nog meer op jouw tuinlijst? Een nieuwe schutting? Een flinke eethoek? Een border met uitbundige bloeiers? Een vijver? Welke tuinelementen moeten waar komen? Wat wordt een (logische) indeling van de tuin en wat is de beste plek voor de vijver of zandbak?
Benader het vlekkenplan nauwkeurig: een tuinontwerp zonder doordacht vlekkenplan levert naderhand namelijk een hoop ergernis op wanneer hier niet goed over na wordt gedacht. Een terras dat teveel in de schaduw ligt, zal niet veel worden gebruikt. Een gezellig zitplekje naast de kliko is op een warme dag opeens niet meer zo leuk. En die mooie bloeiende plantenborders blijken niet te zien te zijn vanuit huis. Deel de tuin zo logisch mogelijk in.
5. Verfijn en detailleer het tuinontwerp
Zodra je tevreden bent met de het globale vlekkenplan kun je het definitieve schetsontwerp gaan verfijnen. Kies uit de vlekkenplannen die je hebt gemaakt de beste en meest logische indeling. Teken in je tuinontwerp nauwkeurig op schaal in waar de tuinonderdelen moeten komen. Wat is een realistische indeling? Plaats nauwkeurig de terassen, paden, gazon, schutting, speelplek, eethoek, vijver, zandbak en/of tuinborder in jouw ontwerp. Experimenteer nogmaals met de verschillende tuinonderdelen totdat je een geschikte en realistische tuinindeling hebt.
Als je toch aan het werk gaat met de inrichting van je tuin is het slim om een aantal maatregelen te nemen waar je in de toekomst veel plezier van gaat hebben. Een goed voorbeeld is het aanleggen van een besproeiingsinstallatie. Een dergelijke installatie moet worden ingegraven; en dat kan tijdens de aanleg van een tuin veel gemakkelijker dan op een later moment. Wie geen besproeiingsinstallatie nodig heeft kan alvast een buitenkraan laten aanleggen. Om dezelfde reden is het verstandig om elektrische bedrading in te graven als je de tuin aan het aanleggen bent. Als je dat op een later moment doet loop je namelijk het risico dat een pas aangelegd terras deels verwijderd moet worden.
6. Breng de materialen voor het tuinontwerp in kaart
Op basis van het voorgaande schetsontwerp kun je verder met het uitzoeken van de uitwerking van jouw tuinelementen. Oftewel: materialen uitzoeken. Wil je bestrating aanleggen, doe dan uitgebreid onderzoek naar de verschillende bestratingsmaterialen. Wil je bijvoorbeeld paden ontwerpen, dan zul je moeten nadenken over het type verharding dat je in jouw tuin wilt zien. En wat is jouw beplantingsplan? Welke type planten kun je het beste kiezen? Ga je voor een kant-en-klaar borderpakket of ga je zelf een border maken? Probeer tot in detail in kaart te brengen welke onderdelen en materialen je nodig hebt en maak hier een gedetailleerde lijst van.
7. Maak een realistisch en financeel overzicht
Op basis van het voorgaande tuinontwerpp kun je een realistische begroting in elkaar zetten om op die manier tot een financieel overzicht te komen. Het maken van een financieel overzicht scheelt in onverwachtse kosten. Wijk je te veel van je budget af? Kijk of je kunt bezuinigen op bepaalde tuinonderdelen of misschien helemaal moet skippen. Zijn er wensen die in een eventuele tweede fase gerealiseerd kunnen worden? Zijn er alternatieve materialen die je kunt kiezen?
De grenzen ontdekken van een tuinontwerp maken
Als je gaat fantaseren over het maken van een tuinontwerp kun je al snel de weg kwijtraken. In je enthousiasme zie je prachtige borders, schitterende verlichtingssystemen, een sfeervol terras en een comfortabele loungeplek voor je ogen ontstaan en wellicht ook nog een moestuin in de hoek van de tuin. De werkelijk is (helaas) dat er meestal geen plaats is om al deze prachtige wensen te verwezenlijken. Om vanuit je dromen weer naar de realiteit terug te keren is het dus van essentieel belang om in kaart te brengen welke mogelijkheden jouw tuin biedt. Vervolgens zul je met een plattegrond nauwkeurig de basisbeginselen van een tuinontwerp moeten uittekenen en naar het kostenplaatje moeten kijken.
Jouw tuinontwerp online maken?
Naast oldskool een tuinontwerp maken op papier, kun je ook online tuinen ontwerpen. Er zijn tegenwoordig namelijk talloze online software ontwikkeld die jou kunnen ondersteunen in het maken van een tuinontwerp online. Het ene programma biedt wel meer functionaliteiten dan het andere, maar heeft daarentegen vaak weer het nadeel dat de software soms lastig te gebruiken is. Desondanks kun je veel profijt hebben van deze online programma's om een tuin ontwerp online te maken. Benieuwd naar de meest gebruikte (gratis) software-programma’s voor online tuinontwerpen?
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel