Een verticale tuin is dé oplossing als je wilt genieten van een groene omgeving, maar niet al te veel ruimte buiten hebt. Door met jouw organische kunst de hoogte in te werken, maak je namelijk optimaal gebruik van de ruimte. Leef je heerlijk uit in de samenstelling van de planten en laat je verrassen door de mogelijkheden van jouw verticale tuin in te richten met kruiden, groenten en fruit. Wij vertellen je alles over de verticale tuin: van soorten verticale tuinen tot het aanleggen van de groene muur.
Ode aan de verticale tuin!
Beperkte ruimte buiten? Maak kennis met de verticale tuin! Deze tuintrend is afgelopen jaren razendpopulair geworden en maakt het voor iedereen met een buitenruimte mogelijk om van een groene oase te kunnen genieten. Ook als je een balkon of klein terrasje tot je beschikking hebt kun je er een kleurrijke en groene plek van maken, waardoor je toch het gevoel en de sfeer van een tuin hebt. De buitenruimte gaat letterlijk leven. Maar wat is een verticale tuin nou eigenlijk precies? Wat zijn de voordelen van verticaal tuinieren? En welke soorten verticale tuinen bestaan er? Wij vertellen je alles wat je moet weten over de verticale tuin!
Wat is een verticale tuin?
Een verticale tuin is een tuin die zich niet op de grond bevindt, maar gebruik maakt van een verticale ruimte om planten in de hoogte te laten groeien. Dit betekent dat je eigenlijk geen of nauwelijks ruimte nodig hebt om een groene oase te creëren. Met een verticale tuin wordt het mogelijk om planten, bloemen of kruiden te plaatsen op een plek waar je dat normaal niet zo snel kan doen. Systemen om verticaal te tuinieren kun je kant-en-klaar kopen, maar kun je ze ook zelf “bouwen”.
Welke soorten verticale tuinen zijn er?
- De siertuin: de verticale siertuin is een prachtige manier om een diversiteit een planten en bloemen een plek in jouw tuin te geven. De mooiste kleurrijke en bloeiende sierplanten wand creëer je met planten die zicht goed ontlenen voor een zonnige plek, zoals de maskerbloem, klokjesbloem, dovennetel, lieve vrouwe of viooltjes. Door de verschillende kleurrijke planten creëer je een soort schilderij van begroeiing.
- De groene schaduwtuin: de verticale schaduwtuin bevindt zich op een schaduwplek, vaak op het noorden, bestaande uit een rijtje planten met prachtig groene bladeren. Je kunt klimop omhoog laten groeien of een groene wand creëren met tal van verschillende groene planten – zoals varens, longkruid, zenegroen en grassen – doe samen een mooi geheel vormen.
- De moestuin: deze verticale tuin wordt ook wel de “eetwand” genoemd. Deze verticale tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens nuttig! De verticale moestuin bestaat namelijk uit kruiden en fruit – zoals aardbei, bieslook, tijm, salie en majoraan – waar je ook in de keuken nog wat aan hebt.
Welke planten zijn geschikt voor verticaal tuinieren?
Verticaal tuinieren is niet heel anders dan tuinieren in een reguliere tuin. Net als in andere tuinieren hebben ook planten in een verticale tuin licht en water nodig en sommige planten zullen het op een bepaalde plek beter overleven dan anderen. Afhankelijk van het type verticale tuin zijn de volgende planten het meest geschikt:
Beplanting verticale siertuin:
• Maskerbloem (Mimulus guttatus)
• Klokjesbloem (campanula portenschlagiana)
• Lieve vrouwe bedstro (Galium odoratum)
• Dovennetel (Lamium)
• Viooltjes
• Veronica (Erinus alpinus)
Beplanting verticale schaduwtuin:
• Klimop (Hedera)
• Varens
• Purperklokje (Heuchera)
• Grassen
• Tuingeranium
• Longkruid (Pulmonaria)
• Zenegroen (Ajuga reptans)
Beplanting verticale moestuin:
• Aardbei
• Bieslook
• Sla
• Munt
• Tijm
• Salie
• Majoraan
Wat zijn de voordelen van een verticale tuin?
• Een verticale tuin maakt optimaal gebruik van de (verticale) ruimte;
• Met ieder budget kun je verticaal tuinieren;
• Een verticale tuin werkt geluiddempend;
• Verticale tuinen hebben een isolerende werking en zijn dus energiebesparend;
• Verticale tuinen zorgen voor een natuurlijke wateropname (riool wordt minder belast);
Groene muur? De groengevel zonder constructie
Wil je een verticale tuin aanleggen? Eén van de grootste voordelen van een verticale tuin is toch wel dat deze nauwelijks ruimte in neemt. Van een heel klein tuintje, dat vooral als loungeplek wordt gebruikt, maak je heel eenvoudig een verticale tuin door de muren te laten begroeien of een boompje te poten. Daarvoor hoef je maar een paar tegels te verwijderen, want dat is al voldoende voor de wortels van de meeste planten. Een plant die uitstekend geschikt is om tegen muren en schuttingen op te laten groeien is Hedera, ofwel klimop. Hedera groeit tamelijk snel en blijft in de winter groen. Binnen een jaar of twee heb je een prachtige groene muur of ‘groengevel'. Een plant in de hoogte laten groeien, zoals de Hedera, is de meest basic vorm van een verticale tuin. Het is nauwelijks nodig om daar onderhoud aan te plegen. Als de planten wat groter worden zul je enkel de takken een paar keer per jaar moeten snoeien, want anders zal de verticale tuin gaan woekeren.
Zelf een verticale tuin aanleggen
Tegenwoordig hebben we veel meer mogelijkheden om een groene muur te creëren. In plaats van een ijverige klimplant tegen een muur op te laten groeien, zijn er talloze manieren om een volledige verticale tuin aan te leggen. Er zijn diverse bedrijven die een dergelijke constructie in jouw tuin kunnen aanleggen. Maar je kunt dit natuurlijk ook net zo goed zelf doen! Benieuwd hoe?
Zelf een verticale tuin aanleggen in 6 stappen
- Kies het soort verticale tuin dat je wilt plaatsen. Kies allereerst het soort verticale tuin dat je wilt gaan aanleggen. Wil je gaan voor een kleurrijke siertuin, een verticale schaduwtuin of een kruidentuin? Verdiep je van te voren in het soort verticale tuin.
- Bepaal de locatie van de verticale tuin. Bepaal daarna de standplaats van de verticale tuin. Hoewel je de verticale tuin in principe tegen iedere muur kunt plaatsen, is de kans op succes groter als de locatie aan een aantal voorwaarden voldoet. Krijgt de locatie voldoende daglicht? Wat is de hoogte van de muur of gevel waar je de verticale tuin wilt plaatsen?
- Kies de juiste beplanting voor de verticale tuin. Kies vervolgens de geschikte planten voor de verticale tuin. Wil jij een siertuin met kleurrijke planten, een groene gevel van verschillende schaduwplanten of een verticale moestuin vol met verse kruiden? Het is handig om de planten te combineren die ongeveer dezelfde zorg nodig hebben, wat betreft zon, temperatuur, schaduw en seizoen.
- Ontwerp een verticale tuinconstructie. Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de tuinconstructie. Een verticale tuinconstructie bestaat in principe uit drie delen: een metalen frame of raster, een PVC-laag en een laag vilt of jute. Door een PVC-laag aan het metalen frame te monteren zorg je ervoor dat de constructie stevig en waterdicht is. Vanwege een material, zoals jute of vilt, kunnen de wortels van planten zich gemakkelijk hechten. Op die manier voorkom je ook dat de wortels in de muren gaan groeien en eventuele schade veroorzaken.
- Denk na over de indeling van de verticale tuin. Allereerst is het belangrijk dat de constructie op ongeveer 15 centimeter afstand van de muur gemonteerd wordt. Op die manier krijgen de plantjes namelijk voldoende ruimte om te groeien. Verdeel vervolgens verschillende bakken of zakken aan de constructie en zorg voor een evenwichtig systeem. Gebruik potgrond. Daarnaast is het goed om planten die minder water nodig hebben bovenin te plaatsen en planten die juist veel water nodig hebben onderin een plek te geven. Planten die onderin hangen kunnen namelijk het water opvangen.
- Overweeg een irrigatiesysteem. Denk na over de manier waarop je jouw verticale tuin water kunt geven. Bij een verticale tuin zorgt regen meestal niet voor voldoende bevochtiging. Mocht je met een gieter of tuinslang de plantjes water kunnen geven, dan hoef je verder niet na te denken over een watersysteem. Een druppelirrigatiesysteem is anders een goed alternatief. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van een klein buisje of een slang waarmee er op een gedoseerde manier water wordt afgegeven.
Kortom: een verticale tuin maken klinkt leuk en dat is het ook! Op een originele manier kun jij namelijk alsnog met een beperkte ruimte van een groene omgeving genieten. Houd rekening met zaken zoals de standplaats, het type plant en de constructie en ook jij kunt optimaal gebruik maken van jouw buitenruimte.
Geen commentaar
Laat een reactie achter Cancel