Wat is de ideale hoogte voor een commode? En waarom is eigenlijk de hoogte zo belangrijk? De commode is een belangrijk meubelstuk in de babykamer. Waarschijnlijk ook een die het meest gebruikt wordt. Met een ideale werkhoogte wordt het aankleden makkelijker. Ook voorkom je rugklachten met de commode op de juiste hoogte. Een commode gebruik je elke dag. Daarom is het belangrijk om de geschikte hoogte te kopen. Ontdek snel de perfecte hoogte voor jou en voorkom rugklachten bij of door het aankleden van je baby.

Wat is een normale hoogte voor een commode?

De gemiddelde gebruikshoogte van een commode ligt tussen 90 en 105 cm. Het is belangrijk dat je bij het verschonen van je baby niet hoeft te buigen. Zorg er dus voor dat de commode minstens 90 cm hoog is.

Zijn jij en je partner iets langer dan gemiddeld? Dan is een hogere commode fijner. Ben je kleiner? Dan is het natuurlijk handig om een iets lagere commode te kiezen. Vergeet niet dat je in de winkel schoenen aan hebt en thuis vaak op sloffen of sokken loopt. Het is ook prettiger om een commode te hebben waar jij je voeten onder kwijt kunt. Dat werkt comfortabeler omdat jij je armen minder ver hoeft te strekken.

Handige truc om de juiste hoogte van jouw commode te bepalen

Een handige truc om de hoogte van jouw ideale commode te bepalen is door je armen te gebruiken. Ga voor de (zogenaamde) commode staan en doe alsof je jouw baby aan het verschonen bent. De juiste hoogte heb je wanneer jouw armen in een hoek van 90 graden staan. Zo bepaal je makkelijk en snel de juiste hoogte van jouw commode. Houd er wel rekening mee dat het aankleedkussen van ongeveer 5 centimeter dik ook nog op de commode komt te liggen.

Wat is nog meer belangrijk bij het kopen van een commode?

Naast de juiste hoogte om rugpijn te voorkomen, zijn er nog andere aspecten waar je ook rekening mee wilt houden. Ontdek hieronder direct de belangrijke factoren bij het kopen van een commode:

De veiligheid van jouw baby

Als je een commode koopt is de veiligheid van jouw baby natuurlijk de belangrijkste overweging. Er zijn ook verschillende aspecten in de veiligheid van de commode waar je rekening mee wilt houden.

Commode met opstaande randen

Het is extra veilig als de commode een opstaande rand heeft. Niet alleen aan de zijkanten. Maar ook aan de achterkant als je het dressoir niet tegen de muur wilt hebben. Deze opstaande rand wil je minimaal 3 cm hoog hebben. Zo voorkom je dat je baby van de commode kan rollen zodra deze wat ouder is.

shutterstock 430233712

Een stevige en stabiele commode

Een commode dient ook stabiel te zijn voor de veiligheid. Het mag niet wiebelen als jij jouw baby op de commode legt. Heb je een commode op wieltjes? Zorg er voor dat 2 van de commode wieltjes vastgezet kunnen worden. Let op dat je geen zware spullen aan de commode hangt. Dit kan de commode uit balans brengen.

Geen scherpe randen aan de commode

Je wilt dat de gehele commode een goede gladde afwerking heeft. Heb je een commode of ladekast gekocht op Marktplaats? Controleer dan goed op scherpe randen en hoeken. Ook wil je splinters voorkomen. Nieuwe commodes zijn vaak al helemaal babyproof.

Lades van een commode met een stop

Commodes hebben vaak lades waarin babykleertjes worden gelegd. Zorg ervoor dat de lades een stop hebben. Deze zogenaamde lade stoppers voorkomen dat de lade op de vloer valt. Eventueel kun je deze ook los kopen om later aan te brengen.

Een commode zonder gaten of kleine onderdelen

Bij een commode met gaten of gleuven kan de vinger van jouw baby klem komen te zitten. Door kleine onderdelen ontstaat verstikkingsgevaar. Koop dus een commode zonder gleuven en kleine onderdelen die los kunnen raken.

Zorg dat de commode staat op een centrale plek

De positie van de commode is ook belangrijk. Zorg ervoor dat de commode niet dicht bij een raam staat. Jij wilt natuurlijk voorkomen dat jouw baby kou vat. Ook is het niet gezond voor jouw baby om de commode dicht bij een verwarming te hebben staan. Plaats hem daarom op een centrale plaats in de slaapkamer.

Een commode met een groot werkblad

Maakt de grootte van het werkblad ook verschil? Ja, wel degelijk. Voor het gemak van het verschonen en aankleden is een ruim werkblad belangrijk. Bij voorkeur zorg je dat het werkblad ook een paar centimeter naar voren steekt. Dat is beter voor jouw rug.

De gemiddelde commode heeft een werkblad van 75 cm lang en 60 cm breed. Dit is een goede maat. Op het werkblad wil je het aankleedkussen, kleding, verzorgingsproducten en luiers kwijt kunnen. Een kleine kapstok aan de muur kan ook gebruikt worden om benodigdheden zoals kleertjes op te hangen. Je kunt ook kiezen om een plankje op te hangen. Op het plankje kan je veel verzorgingsproducten kwijt. Altijd binnen handbereik. Handig!

shutterstock 1322519579

Bladvergroter voor een kleine commode

Heb je net een prachtige commode gekocht? Maar merk je dat het werkblad niet groot genoeg is. Door een bladvergroter te gebruiken, vergroot je het werkoppervlak. Het wordt ook wel een aankleedtafel of luierplank genoemd. Met een bladvergroter zorg je ervoor dat jouw baby recht voor je kan liggen. Erg handig bij het verschonen of aankleden van een baby die veel beweegt.

shutterstock 1809788254

Genoeg opbergruimte in de commode

Een grote commode met extra opbergruimte is aan te bevelen. Zo heb je alle producten bij de hand. Daardoor hoef je jouw baby niet alleen te laten. Met de ene hand houd jij jouw baby vast en de andere hand gebruik je om de luiers te pakken. De commode wordt ook vaak gebruikt als kledingkast. Zorg dat alle benodigdheden in of op de commode liggen. Zo ben je ervan verzekerd dat er geen ongelukjes ontstaan.

Een commode voor een kleine babykamer

Heb je een kleine babykamer? En neemt een commode daardoor veel ruimte in beslag? Kies dan voor een wandcommode. Dit is een inklapbare commode die aan de wand wordt bevestigd. Na het verschonen of aankleden kun je hem gemakkelijk inklappen. Nu neemt de commode bijna geen ruimte meer in beslag. Zo blijf je genoeg bewegingsruimte houden in de babykamer.

Comments to: Hoe hoog moet een commode zijn?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *