Ben jij op zoek naar een nieuwe tuinvloer, maar heb je geen idee wat voor type tuinvloer je moet kiezen? In deze koopgids helpen we je door alle vragen rondom het uitkiezen van een mooie tuinvloer heen. Lees in deze gids alles over de verschillende soorten vloeren die geschikt zijn voor buitengebruik en kom er achter welk type buitenvloer het meest geschikt is voor in jouw tuin of op jouw dakterras!

Soorten tuinvloeren

Wil jij jouw buitenruimte een update geven met een nieuwe tuinvloer? De tuinvloer is, net zoals de vloer in de woonkamer, de basis voor jouw tuin. De buitenruimte wordt tegenwoordig namelijk als verlengstuk van de woonkamer gezien en moet qua sfeer en uitstraling dus ook aansluiten op de rest van jouw interieur. Naast de look and feel van de verschillende soorten tuinvloeren, verschillen de vloeren ook op het gebied van eigenschappen, kosten, onderhoud en de mate van duurzaamheid. Allemaal zaken om over na te denken voordat je een nieuwe tuinvloer uitkiest. Wij helpen je in deze koopgids verder! Maar laten we beginnen bij het begin: welke soorten tuinvloeren zijn er ΓΌberhaupt mogelijk?

Welke soorten tuinvloeren zijn er?

Er zijn verschillende soorten tuinvloeren die de perfecte ondergrond vormen voor een ontspannen en sfeervol buitenleven. Omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn kun je de verschillende soorten tuinvloeren opdelen in drie vormen van terassen:

β€’ Terrastegels (betontegels, natuurstenen tegels, keramische tegels)

shutterstock 1856944897


β€’ Gebakken tuinstenen (klinkers & bakstenen)

shutterstock 2215075463


β€’ Vlonderplanken (houten vlonders, WPC vlonders, bamboe vlonders)

shutterstock 393865639

Een nieuwe tuinvloer kiezen: checklist

Bij het kiezen van een nieuwe tuinvloer heb je een eindeloze keuze. Elk soort buitenvloer is namelijk beschikbaar in verschillende formaten, materialen en elk materiaal heeft uiteraard zijn voor- en nadelen en ook de prijs en onderhoud varieert. Daarnaast zou je er natuurlijk ook nog voor kunnen kiezen om verschillende soorten buitenvloeren met elkaar te combineren. Zo zien we bijvoorbeeld beton en hout steeds vaker samen in de tuin verschijnen. Om je een handvat te geven hebben we een checklist ontworpen om jou dichter bij jouw droom buitenvloer te brengen. Deze handige checklist stelt enkele vragen waar je vooraf zeker over moet nadenken!

1. Wat is de stijl van de woning?

In de eerste plaats is de stijl van jouw interieur van belang. Heb je een moderne woning of bestaat jouw inrichting eerder uit een landelijke woonstijl? Woon je in een nieuwbouw huis of een gerenoveerde woning? Wellicht dat een terras van betonnen terrastegels beter bij een nieuwbouw woning past, terwijl een houten vlonder een meer voor de hand liggende keuze is voor een gerenoveerd huis? Welke keuzes je ook maakt, probeer de tuin zoveel mogelijk te laten aansluiten op de stijl van het huis en het interieur. Het plaatje moet kloppen. Daarnaast is de kleur van de buitenvloer ook vaak belangrijk. Kies jij voor een neutrale bestrating, warme tinten of ben je meer op zoek naar beige en crème kleuren voor een mediterraanse uitstraling?

2. Wat is de functie van de buitenvloer?

Welke functie wil je aan jouw bestrating geven? De keuze van de buitenvloer wordt grotendeels bepaald door de functie. Zo vraagt een oprit bijvoorbeeld om een dikkere tegel of steen dan bijvoorbeeld een looppad of terras. Moet het een plek zijn om te loungen, te eten en gezellig te borrelen? Dan kan een houten buitenvloer een logische keuze zijn. Als looppaden zijn houten vlonders over het algemeen weer minder geschikt, omdat deze gevaarlijk glad kunnen worden. Voor een looppad zouden tegels weer een voor de hand liggende keuze zijn. Kortom, laat je goed voorlichten over de verschillende eigenschappen van het materiaal.

3. Welk materiaal moet ik kiezen?

Elk type materiaal is uniek en heeft zijn eigen voor- en nadelen. Over het algemeen zijn er negen belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen van het materiaal:

  • Plaatsingswijze
  • Vorstbestendigheid
  • Vuilbestendigheid
  • Krasbestendig
  • Kleurvast
  • Anti-slip
  • Onderhoudsvrij
  • Milieuvriendelijk
  • Prijs

Een materiaal dat op alle eigenschappen goed scoort, bestaat eigenlijk niet. Simpelweg omdat sommige eigenschappen elkaars tegengestelde zijn. (bv. Een gladde tegel van keramiek is gemakkelijker in onderhoud, maar is ook gevaarlijk om op uit te schuiven en zal gevoeliger zijn voor krassen.) Kies daarom voor een materiaal dat goed scoort op de eigenschappen die voor jou het meest van belang zijn.

4. Moet de buitenvloer onderhoudsvriendelijk zijn?

Onderhoud is ook een belangrijk criterium bij de keuze van het type buitenvloer. Grofweg kunnen we stellen dat verharde materialen, zoals tuintegels van beton, keramiek en natuursteen, meestal minder onderhoud vragen dan bijvoorbeeld houten vlonderplanken – een materiaal dat sowieso al moet worden voorzien van een antisliplaag, zeker wanneer er bomen in de buurt staan en het terras tijdens herfst en winter vol bladeren ligt. Daarnaast is de uitgangsregels qua terrastegels: hoe groter de tegel, hoe minder voegen en des te minder ruimte voor onkruid om te groeien. Op het gebied van gevoeligheid voor vlekken is keramiek vervolgens de topper qua onderhoudsgemak; betontegels vraagt al vaker om een schoonheidsbeurt en natuursteen is het meest gevoelig voor vlekken.

5. Moet de buitenvloer duurzaam en milieu-vriendelijk zijn?

Hoe lang wil je dat de buitenvloer meegaat? Betonnen terrastegels gaan bijvoorbeeld zeker een aantal jaar mee en is volledig recylcebaar. Keramische tegels zijn zeer sterk en gaan een leven lang mee. Gebakken tuinstenen zijn helemaal duurzaam, omdat de natuur in staat is zelf de klei te produceren, het lokaal beschikbaar is Γ©n hebben ze een gemiddelde levensduur van 125 jaar! Niet alleen de duurzaamheid van het product, maar ook de vraag of het een verantwoorde keuze is, kan voor jou een belangrijke overweging zijn. Denk hierbij aan biologisch afbreekbare en duurzame materialen. Op het gebied van hout is hier ontzettend veel mogelijk: duurzame houtsoorten of bamboe is nauwelijks milieubelastend.

6. Wat is je budget?

Tot slot bepaalt je budget natuurlijk welke buitenvloer je kunt bekostigen. Houd daarbij wel in gedachten dat er aan de relatief duurzamere tuinvloer vaker een duurder prijskaartje hangt, mÑÑr dat die bestrating dan ook weer een stuk langer mee gaat. Ook betaal je over het algemeen meer voor natuurproducten, zoals natuurstenen tegels of een houten vlonder. Hieronder kun je ongeveer een schatting bekijken van de prijzen per vierkante meter. Let op: dit is een grove schatting!

Verschillende soorten buitenvloeren in een overzicht

Look and feelPrijsVorst-bestendigVuil-bestendigKras-bestendigKleur-vastAntislipOnderhouds-
vrij
DuurzaamMilieu-vriendelijk
Betonnen tegels
Modern & strak
€15 – €35 per vierkante meterβœ…βŒβŒβŒβœ…βŒβŒβœ…
Natuurstenen tegelsChique & authentiek€25 – €65 per vierkante meterβœ…πŸŸ πŸŸ πŸŸ βœ…βœ…βŒβŒ
Keramische tegelsNatuurlijk & luxe€20 – € 65 per vierkante meterβœ…βœ…βœ…βœ…βŒβœ…βœ…βœ…
BakstenenKlassiek & Authentiek€ 25 – € 45 per vierkante meterβœ…βŒβŒβœ…βœ…βœ…βœ…βœ…
Houten vlondersNatuurlijke & sfeervol€35 – € 80 per vierkante meterβŒβŒβŒβŒβŒβŒβœ…πŸŸ 
WPC vlondersModern & luxe€55 – € 95 per vierkante meterβœ…βœ…βŒβœ…βœ…βœ…βœ…πŸŸ 
Bamboe vlondersNatuurlijk & warm€70 – € 95 per vierkante meterβŒβŒβŒβŒβœ…βŒβœ…βœ…

Bedenk wat jij belangrijk vindt, maak de afweging en bepaal dan welke bestrating juist is voor je tuin. Succes!

Comments to: Welk type tuinvloer kan ik het beste kiezen?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *